Çaydanlıkta kaynamış olan su, demlikteki çayın üzerine bir noktadan gelecek şekilde ve çay miktarı ile yeterli oranda aktarılır. Yirmi dakika kadar, demlenmesi için bırakılır. Çaydanlıktaki su kısık ateşe alınmalıdır. Harlı ateşte çaydanlık üzerinde bulunan demliğin içerisindeki çay, kararacaktır.
Sıcak suya bir miktar soğuk su ekleyiniz. Demlik ile beraber çaydanlığı ocağı kısık ateşte demlenmesi için tekrar katınız. Yaklaşık 15-20 dakika çayı beklemeye bırakınız.
Temiz demlik içine beher bardak için iki çay kaşığı çay (2-2,5 gram) konulur. 2 bardak suya 1 çay bardağı çay konulacağını, 1 çay bardağı kuru çay ile 7 bardak çay içebilecek kadar dem elde edebileceğimizi de unutmayalım. Su tam kaynama noktasında iken hemen alınıp demliğe aktarılmamalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Çaya Lezzet Katan Büyük Hacimli Çay Kazanları
Yüksek tüketimler için üretilen çay kazanlarının en önemli özelliklerinden biri hacimleridir. Kullanım miktarına uygun olarak seçilebilen 10 lt, 12 lt, 12 lt, 20 lt, 30 lt çay kazanı gibi farklı seçenekler bulunur.
Çay kazanı sigorta attırıyor şikayetinizin kaynağı cihaz içerisinde bulunan çay kazanı rezistansınızın arızalı olması veya susuz çalışmadan dolayı bozulmuş olmasıdır. Bu gibi durumda cay kazanı rezistansı kazanınıza en uygun ve en kaliteli cay kazanı rezistansı ile değiştirilir ve arızanız giderilir.
Demleme sırasında çayın ve suyun miktarı önemlidir. Çay yaprakları suda rahatlıkla hareket edebilmeli ve tüm yapraklar su ile aynı zamanda buluşmalıdır. Basit bir oran vermek gerekirse her yemek kaşığı çay (4-5 gram) için demliğe yaklaşık 100 ml su koymak yeterlidir.
Eğer önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse bu sefer demleme işlemi gerçekleşmiş oluyor. Çay demlerken alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğe suyu koyulur. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir.
Normal çayın demlenme süresi 10 ile 30 dakika arasında değişkenlik göstermektedir. Çayın demlenip demlenmediğini anlamanın en kolay yöntemi ise, çay yapraklarının dibe çöküp çökmediğine bakmaktadır.
1 kilodan kaç bardak çıkar peki? VŞ: 300 bardak.
Suyunuz kaynadıktan sonra ocağın altını kısığa alın ve 15-20 dakika kadar bekleyin. Eğer demlenme süresini çok uzatırsanız, çayın tadı acılaşmaya başlar. - Suyun çok kaynar olması çayın tadını kaçırır. Bu nedenle, çay demlemek için kullanacağınız bir diğer teknikte suyu kaynattıktan sonra hemen demliğe dökmeyin.
Cihazı açıp kapatmak için bu tuşa 3 saniye basılı tutunuz.
Çay ocağı periyodik bakımları düzenli yapıldığı sürece arıza oluşmasa da farklı nedenlerden dolayı kazanlar arıza verebilir. En sık karşılaşılan çay kazanı arızaları termostat arızası, rezistans arızası, kazanın kireçlenmesi, kazanın delinmesi ve elektrik tesisatında çıkan arızadır.
Çay kazanının için 1/3 oranından sıcak su ile doldurulur. Sıcak suya kireç asidi ya da kireç sökücü eklenir. Eklenen kimyasal, 2 litreyi geçmemelidir. Elde edilen karışım, yaklaşık 10 dakika bekletilmelidir.
“Kaç kaşık suya kaç kaşık çay atılması gerekir?” diye soranlar için önerilen ölçü, kişi başına 1 çay bardağı suya karşılık 1 tepeleme çay kaşığı çaydır. Bu ölçü, “Her bir bardak çay için 1 tatlı kaşığı çay” şeklinde de özetlenebilir.
En iyi çay demleme tekniği için çay suyunun asla bekletilmemiş olması önem taşır. Mineral açısından zengin sularla demlenen çayın kokusu, berraklığı ve rengi mükemmelleşir. Çay suyunu 10 saniye gibi kısa bir süre kaynatmanız yeterlidir. Kaynayıp soğuyan su ile çay demlemeyin, çaya bulanık ve acı bir tat verir.
Çayın aromasını tam olarak yansıtması için en ideal malzeme porselen demliklerdir. Metal demlik kullanımından özellikle kaçınmalısınız. Çay harici kokuları içine çeker demiştik, bu nedenle aynı demlikte farklı çay bitkileri demlemeyin. Aynı nedenle, demliği asla deterjanla yıkamayın, sadece sıcak suyla temizleyin.
Eğer demlikte farklı şeyler demlerseniz çayınız demlediğiniz şeylerin kokusunu alacak ve tadında bozulma yaşanacaktır. Eğer çay servis edeceğiniz kişiler arasında şekersiz çaylar içen yoksa demlenme aşamasında demliğin içerisine bir küp şeker atarak daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
Bugüne kadar edindiğim tecrübelere dayanarak yazıyorum ki: En güzel fakat en çok sabır isteyen demleme usûlü, soğuk çay demleme usulüdür. Bu yöntemde demlik kısmına soğuk su konulur ve çayı da üzerine eklenir. Altta su kaynadıkça, üstteki çay demlenir. Sabır isteyen bir yöntemdir ama bu şekilde çay kesinlikle acımaz.
- Her ne kadar yıkanan çayın özü kaybettiği düşünülse de çoğu kişi temiz ve hijyen anlamında çayı demlemeden önce biraz sudan geçiriyor. o yüzden kaliteli ve lezzetli bir çay için çayı demlemeden önce yıkama işlemini mutlaka soğuk suyla yapmanız önerilir.
Su kaynadığında çaydanlığın üstüne eğer karışım çay koyuyorsak (seylan çayı ve yerli çay) yaklaşık 7-8 tatlı kaşığı çay ekliyoruz. Eğer yalnızca seylan yani kaçak çay denilen çaydan kullanacaksak 5 çay kaşığı yeterli olacaktır.
Çay Kazanı Sıkça Sorulan Sorular
%5 indirimle Mizan 25 Lik 20 lt Çift Demlikli Tüplü Çay Kazanı 2.025 TL'ye, %13 indirimle CVS DN 91108 Profesyonel 120 Bardak Çay Otomatı 949 TL'ye, %11 indirimle Işıkgaz Silverinox 10 Litre Çift Demlik Çay Semaveri Otomatı Makinesi 1.870 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Suyun seviyesi artınca da sistem otomatik olarak su aktarımını keser. Termostat Sistemi ile çay kazanı içerisindeki suyun ısısı kontrol altına alınır. Su kaynama derecesine varınca sistem otomatik olarak enerjiyi keser. Su soğumaya başlayınca da yine otomatik olarak çalışmaya başlar.
Statik boyalı çay kazanlarımız klasik ve şık görünümü ile en çok tercih edilen modellerimidir. Dış kaplaması galvaniz sac üstü fırın boya ile işlenmekte olan statik çay kazanları adını, yapılan elektrostatik boyadan almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri