Uzmanlara göre bebek günün her saatinde yıkanabilir. Rahatladığınız ve rahatsız edilmeyeceğiniz bir zaman seçebilirsiniz. Sadece bebek acıktığında veya beslendikten hemen sonra yıkamak tavsiye edilmiyor. Yenidoğan banyosu için yaklaşık 5-10 dakika yeterlidir.
Yenidoğan banyosu günün he r saatinde yapılabilir. Ama yatmadan önce yapılan banyo bebeğin gevşemesini sağlayarak uykuya hazırlık aşamasını oluşturur. Beslendikten hemen önce ya da hemen sonra banyo yaptırmanız önerilmez.
Doğumun hemen ardından bebeği yıkamak, gerek mikrop kapma, gerekse de dış dünyaya henüz adapte olmaya çalışan bebeği ciddi anlamda üşütüp, korkutma riski taşır. Bu nedenle biraz sabırlı olmak gerekir. Bebeği temizlemek için en azından 12 saatin geçmesini beklemek çok daha doğru bir yaklaşımdır.
Banyo saati için en uygun vakit, bebeğin rahat ve uzun uyumasına olanak sağlayan bir zaman dilimi öncesidir. Bu yüzden bebeği beslemeden veya besledikten 1-1,5 saat sonra yıkamak daha doğru olur. Su sıcaklığı bebeğin vücut ısısına yakın olmalıdır. Bu nedenle su sıcaklığının en ideali 36,5 °C'dir.
Halk arasında doğru kabul edilen bir diğer yanlış ise bebeklerin kırklarının çıkana kadar yıkanmaması gerektiğidir. Ancak bu tamamen yanlış bir düşüncedir. Bebekleri, göbek bağları düştükten sonra banyo yaptırmakta hiçbir sakınca yoktur.
İlgili 32 soru bulundu
Yenidoğan Bebek Banyosu Hastane Sonrası İlk Ne Zaman Yapılır? Yenidoğan bebeğin banyosunun göbek bağı düşmeden yapılmaması önerilir. Göbek bağı ortalama 10 ila 15 gün içinde düşer. Amerikan Pediatri Akademisi uzmanları bebeğin göbek bağı düşene kadar ev imkanlarında “sünger banyosu” yapmanın uygun olduğunu söylüyor.
Göbek bağının olduğu bölgenin açıkta kalması için göbek bağı oyuntulu yenidoğan bezlerinden kullanabilir ya da bezini göbeğinin altından bağlayabilirsiniz. Doktorunuzun tavsiyesini aldıktan sonra göbek bağı düşmeden de bebeğinizi yıkayabilirsiniz. Ancak göbek bağının düştüğü gün banyo yaptırmamanızda fayda vardır.
Bebek, banyo sırasında onu döndürüp çevirirken biraz yorulur. Bu esnada çok hassas olan sindirim sistemi de onu rahatsız edebilir. Bu nedenle bebeğini banyodan önce değil de sonra emzirmen daha doğru.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Yenidoğan bebeğinize her gün banyo yaptırmanıza gerek yoktur. Bebeğiniz daha aktif hale gelene kadar haftada üç kez banyo yaptırmak yeterli olabilir.
Yenidoğan bebeklerin anne karnından çıktıktan sonra vücudunun üst derisinde bulunan koruyucu tabaka bir süre sonra derisinden emilecek ve bebeği hastalıklara karşı koruyacaktır. Bu yüzden bebekler doğduktan hemen sonra yıkanmamalıdır. Bebek için ilk banyo, üç dört gün sonrasında yapılabilir.
Bu kırk günlük sürece lohusalık da denmektedir. Bu süreçte annenin kendini toparlaması, bebeğin de anne ile bağ kurması beklenir. Bu sebeple anne ve bebek yalnız bırakılmaz. Anneye de psikolojik olarak destek olunur.
Loğusa kadına ağır işler yaptırılmaz ve üzüleceği şeyler söylenmez. Gece dışarıya çıkmasına izin verilmez. Kırkı çıkıncaya kadar ne çocuk ne de loğusa kadın yalnız bırakılmaz.
11. Akşama yakın, akşam ile yatsı arasındaki vakitlerde banyoya girilmemelidir. 12. Banyoda su dökünürken ayakta su dökünmelidir.
Bebeğin kulaklarına su kaçtığında herhangi bir müdahalede bulunulmasına gerek yoktur. Çünkü kulağa kaçan su daha sonra kendiliğinden atılır.
Dr. Sevil Karaman,” Bebekler ilk doğdukları aylarda dünyayı net göremezler. Bebeğiniz doğduktan en az 3 ay sonra sizinle göz teması kurabilir. İlk 5'inci ayda el-göz koordinasyonu için kitaplardan faydalanabilirsiniz.
Zamanında doğmuş normal bebeğin boyu, yaklaşık 50 cm'dir. Ama 48-52 cm arası normal kabul ediliyor.
Bir bebeğin doğumda kilosu ortalama 2.5-4.0 kg arasındadır. Yaşamın ilk yılında ortalama kilo alımı şöyledir: 1-2-3 ay: 750 gr/ay, 4-5-6 ay: 600 gr/ay, 7-8-9 ay: 450 gr/ay, 10-11-12 ay: 200 gr/ay. Bebek bir yılını tamamladığında, doğum kilosunun yaklaşık 3 katına çıkar.
- Anneden süt emerken doyan bir bebek eğer anne memesiyle oynamaya ya da emmek yerine oyalanmaya başlarsa bebeğin karnının iyice doyduğunu anlamak mümkündür. - Emzirme sonrası yatağına yatırılan bebek rahatça uyur ve 10 ile 20 dakika gibi süre içerisinde uyanmazsa bebeğin doyduğunun işaretidir.
– Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Merve Karamahmutoğlu Cavıldak, emziren annelerin günlük su ihtiyacının arttığını vurgulayarak, "Sabah akşam ılık duş almak memeden süt üretimini artırır" dedi.
Anasayfa / Kurul Fetvaları / Cünüp iken bebek emzirilebilir mi? Cünüp iken bebek emzirilebilir mi? Cünüp iken bebek emzirilmesi caizdir.
Başını yıkarken kulaklarına dokunmazsanız içine su kaçmayacaktır. Aksine oynarsanız kulağına su kaçabilir. Bebeklerinizi her gün yıkayabilir veya gün aşırı yıkayabilirsiniz.
İlk bebek banyosunun zamanı ile ilgili doktorların genel tavsiyesi, bebeğin göbek bağının düşmesinden bir gün sonrasıdır. Bebeğin temizliği, göbek bağı düşünceye kadarki sürede, silme banyo ile yapılabilir. Silme banyosu, bebek şampuanlı küçük bir havlu ya da müslin bezle bebeğin yüz ve vücudu silinerek uygulanır.
Banyo öncesi bebeğiniz aç ya da tok olmamalıdır. Aç olması huzursuzlanıp ağlamasına, fazla doymuş olması ise banyo esnasındaki hareketler sebebiyle kusmasına neden olabilir. Bu sebeple son beslenmesinin üzerinden 1-1.5 saat geçtikten sonra bebeğinizin ilk banyosunu yaptırabilirsiniz.
Bebeklere, haftada bir kez banyo yaptırmak yeterli olacaktır. Ayrıca saç derisi 1 kereden fazla yıkanmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri