KazanılmıĢ hak, yürürlükte bulunan hukuka göre bireyler lehine oluĢan haklar ya da hukukî durumlardır. Bu haklar kazanıldıktan sonra herhangi bir kanun ya da idarî iĢlemle ortadan kaldırılamaz. Hukuk düzeni hakları ve menfaatleri koruduğu gibi kazanılmıĢ hakları da korumaktadır.
Görülmekte olan bir davada taraflardan birinin ya da mahke- menin yapmış olduğu bir usul işlemi ile yanlardan biri lehine doğmuş ve kendisine uyulması zorunlu olan hakka usule ilişkin kazanılmış hak denilmektedir.
İdare hukuku kapsamında en çok kullanan kavramlardan birisi olan kazanılmış hak; geçerli bir hukuka sahip olmayan bir uygulamada hak kazanmayı temsil etmektedir. Yani o anki hukuk kurallarında meşru olmayan bir olay için doğrudan bir hak kazanırsınız ve bu hakka kazanılmış hak denir.
Toplu İş Sözleşmesi Müzakerelerinde Kazanılmış Hak Kavramı
Kazanılmış hak kavramı eski yasa zamanında, onun bir hükmüyle tanınan, yeni yasanın aksine hükümlerine rağmen muhafaza edilen haktır.
Bilge, 2005, Ankara, s. 196. Onar Sıddık Sami, İdare Hukukunun Umumi Esasları, s. 485. Maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce SSK.nun 121. ve Bağ-Kur Kanun- unun 67. Maddesi gereğince haklarını elde etmişler ve kazanılmış hak durumu tamamlanmış ise 96. Madde hükmü geriye yürütülemez.
İlgili 19 soru bulundu
Kazanılmış (müktesep) hak ise bir hukuk kuralının yürürlüğü sırasında kişilerin o kurala uygun olarak bütün sonuçları ile edindikleri haklardır.18 Bir diğer deyişle, eski yasanın yeni yasa döneminde de etkisini sürdürmesidir.
Hukuka uygunluğu belirtilmiş, kişinin lehine sonuçlar ortaya çıkarmış, sonradan meydana gelen bir değişiklik veya işlemin geri alınması gibi durumlara rağmen hukuk tarafından koruma altına alınan haklara kazanılmış hak adı verilmektedir.
Hak, kişinin hukuken korunan ve sahibine bu korumadan yararlanma yetkisi veren bir menfaattir. Hak, esasen Arapça hukuk kelimesinin tekil hâlidir. Günümüzde ise hak kavramı, kişilerin hukuken menfaati olarak tanımlanmaktadır.
Kazanılmış hak (eski deyimiyle müktesep hak) kavramı, hukukun pek çok dalında kullanım sahasa bulan önemli bir kavramdır.
Toplu iş sözleşmesinin sona ermesiyle birlikte yeni toplu iş sözleşmesi yürürlüğe girer. STİSK m.35/4 gereği, yoplu iş sözleşmesi süresinin bitmesinden önceki yüz yirmi gün içinde, yeni sözleşme için yetki başvurusunda bulunulabilir. Ancak, yapılacak toplu iş sözleşmesi önceki sözleşme sona ermedikçe yürürlüğe giremez.
657 sayılı Kanuna göre devlet memurunun öğrenim durumu ve hizmet sınıfı gibi hususların değerlendirilmesiyle tespit edilen memuriyete giriş derece ve kademesine yine bu kanunda yer alan ilavelerin yapılması suretiyle bulunacak derece ve kademe üzerinden hesaplanan aylıktır.
KAZANILMIŞ HAK AYLIĞI DERECE VE KADEMESİ (KHA):
Başka bir ifadeyle Devlet memurluğu statüsünde geçen veya geçmiş sayılan hizmetlerin her yılına bir kademe ve her üç yılına bir derece hesabıyla bulunacak derece ve kademesidir.
Devlet memurluğunda hizmet yılları itibarıyla ödenecek kıdem aylığının tespitinde kazanılmış hak aylığının hesabında değerlendirilen sürelerdir. Kıdem aylığında ödemeye esas alınan azami süre 25 yılı geçemez.
Danıştay kararlarında kazanılmış hakkın tanımı olarak "objektif bir hukuk kuralının kişi hakkında uygulanması veya kendiliğinden uygulanacak hale gelmesi" ifadesine yer verilmektedir.2 Yine bir kararda da "genel objektif hukuki durumun özel hukuki duruma dönüşmesi yani kişiselleşmesi"3 kazanılmış hak olarak tarif ...
Yargıtay' ın ilk derece mahkemesinin ya da istinaf mahkemesinin kararını bozmasına ilişkin kararı ile ilgili olarak iki çeşit usulî kazanılmış hak meydana gelmektedir. Bunlardan birincisi, alt derece mahkemesinin bozma kararına uyma kararı ile bozma lehine olan taraf açısından meydana gelen usulî kazanılmış haktır.
Kazanılmış haklara saygı ilkesi, hukukun genel ilkelerinden birisi olup, hukuk güvenliği ilkesinin bir sonucudur. Kazanılmış bir haktan söz edilebilmesi için bu hakkın, yeni kanundan önce yürürlükte olan kurallara göre bütün sonuçlarıyla fiilen elde edilmiş olması gerekir.
Bilindiği üzere, bir davada, mahkemenin veya yanların yapmış olduğu bir usul işlemi ile yanlardan biri lehine ve diğeri aleyhine doğmuş ve buna uyulması zorunlu olan hakka, usuli kazanılmış hak denilir.
Haklı beklentilerin korunması ilkesi, kazanılmış bir hakkın devam edeceği beklentisinin ve bir hakka ulaşma yönündeki beklentinin (baskın bir kamu yararı ve kamu düzeni gerekçesi yoksa) hukuk düzeni tarafından hakkaniyet gereği korunmasıdır.
Henüz kazanılmamış, ama ileride kazanılması muhtemel hakları ifade etmek üzere 'beklenen haklar' tabiri kullanılmaktadır.
Hak ile kişi arasında bir bağ kurulmasına hakkın kazanılması; mevcut olan bağın ortadan kalkmasına ise hakkın kaybedilmesi denilmektedir. Bir hakkın doğması veya kaybedilmesi için, kişiler arasında hukukî bir ilişkinin kurulması veya ortadan kalkması gerekmektedir.
Ekonomik, sosyal ve kültürel haklar bakımındansa ailenin korunması ve çocuk hakları, eğitim ve öğrenim hakkı, kamu yararı, çalışma ve sözleşme özgürlüğü, angarya yasağı, sendika kurma hakkı, sağlık, çevre ve konut hakkı, sosyal güvenlik hakkı, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının korunması örnek olarak düşünülebilir.
Kişisel Haklar (Kişi Dokunulmazlığı, Din ve Vicdan Hürriyet vb.) Sosyal haklar (dinlenme hakkı, sağlık hakkı vb.). Ekonomik Haklar (çalışma hakkı, sözleşme yapma hakkı, vb). Siyasi Haklar (Seçme seçilme hakkı, siyasi parti kurma hakkı vb.).
Düzenleyici işlemlerin kişilere uygulanması suretiyle bireyselleşmesi halinde kazanılmış hak yaratacakları ve bu durumda da düzenleyici işlemlerde yapılacak değişikliklerde idari istikrarın ve/veya kazanılmış hakların korunması gerekeceği hukuk devleti ilkesinin bir sonucudur.
Haklar, ileri sürülebileceği çevre açısından mutlak haklar ve nispi haklar olmak üzere ikiye ayrılır. Mutlak haklar, herkese karşı ileri sürülebilirken, nispi haklar ise, sadece belirli kişi veya kişilere karşı ileri sürülebilmektedir.
Tanım ve Haklı Beklentiye Göre Kapsamı Kazanılmış ama elde edilmesi işleme kalmış olan haklara, bizim önerdiğimiz bir deyimler olarak “bekleyen hak” ya da “tamamlanmış işlemin bahşettiği hak” (Derdiman, 2015: 121, 122) denilebilir. Bu işlemle birlikte hak elde edilmiş olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri