ebled. Ebleh, ahmak, bön. Söylenilen şeylere aklı hemen taalluk etmeyen kimse.
Ervah kelimesi, ruhlar anlamına gelir. Eski yıllarda beri bu sözcük dilimizde kullanılan ve kimi zaman bulmacalara konu olan bir sözcüktür.
bila / bilâ / بلا
sız,...siz" mânâları yerine kullanılan edattır. Kelimenin başına getirilerek menfi mânâ hasıl olur.
Lebâleb, kelimesi Farsça "Ağzına kadar dolu" anlamına karşılık gelmektedir. Farsça dudak anlamındaki "leb" kelimesinden türemiştir. Osmanlıca divanlarda sık sık kullanıldığı görülür.
Belh (Darice ve Farsça:بلخ, Balkh), Türkçe (Uygur Lehçesinde) Balık (kent), Afganistan'ın kuzeyinde yer alan eski bir yerleşim yeridir. Büyük Uygur Uygarlığı döneminden kalma antik kentlerden biridir.
İlgili 22 soru bulundu
Ülfet, alışma, ünsiyet.
BÂDEHU. (ﺑﻌﺪﻩ) zf. (Ar. ba'de “sonra” ve -hū “o” zamiriyle ba'dehū) Ondan sonra, daha sonra: Bir adam aç kalıp da birinin ekmeğini yese bâdehu kıymetini vermesi lâzım gelir (Cevdet Paşa).
(ﺑﺎﻻﻟﺘﺰﺍﻡ) zf. (Ar. harf-i cer bi-, harf-i târif el- ve iltizām “kendi için gerekli sayma” ile bi'l-iltizām) Bile bile, bilerek, isteyerek, kasıtla: Bu defa bililtizam beni tatlı bir rüyâ arasında sarsmak için kim bilir nerelerden buraya kalkıp geldi (Hâlit Z. Uşaklıgil).
Osmanlıca sözcük, Romanizasyon halinde Bol bol verme anlamına gelir. Osmanlıca dilinden alınan bezl kelimesi بزل anlamındadır.
bilbedahe / bilbedâhe / بالبداهه
Açıktan. Aşikâr olarak. Meydanda olarak.
Emlak sektöründe sık sık karşılaşılan bila, "sız, siz" anlamına gelen Arapça kökenli bir sözcüktür. Taşınmaz sözleşmelerinde bu kelime sıkça kullanılır. Bila kelimesi sözleşmelerde yer almasına rağmen çoğu kişi tarafından anlamı bilinmemektedir.
Dilimize Farsçadan geçmiş olan Banu isminin sözlük anlamı kadın hükümdardır. Bu kelime Melike, Ece ve Kraliçe sözcükleri ile eş anlamlıdır. Banu kelimesi Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde güzel ve çekici kadın manasında kullanılmıştır.
yüzyılda literatüre girmiş olan berhayat kelimesinin sözlük anlamı yaşayan, hayatta olandır.
Heva sözcüğünün manası özünde istek ve meyil olarak tarif edilebilir. Heva Ne Demek? Heva sözcüğü Osmanlıca bir kelimedir. Son yıllarda neredeyse hemen hemen hiç kullanılmayan bu sözcük özetle her türlü istek ve arzu anlamında kullanılır.
keyfe halük / keyfe hâlük.
Arapçadan dilimize geçen "Evâil" sözcüğü, "ayın ilk günleri" demekmiş. Karşıtı olan "Evâhir" ise "ayın sonları, son vakitleri" demek. O arada kalan yani "ayın ortası olan günler" ise "Evâsıt" olarak isimlendiriliyor (Her biri 10 günü kapsar).
BÎTAP – BÎTAB
(Fars. olumsuzluk bildiren bі- ve tāb “güç, kuvvet” ile bі-tāb) Halsiz, güçsüz, bitkin, yorgun: Yüzü örtülü bir şekilde bîtap yatıyor (Reşat N.
Arapça bAs kökünden gelen baˀas بأس "1. zor, güç, 2. zarar, sakınca" sözcüğünden alıntıdır.
Osmanlı Türkçesi ببك (bebek).
Arapça bṭl kökünden gelen buṭlān بطلان “boş ve batıl olma, geçersiz olma” sözcüğünden alıntıdır.
labüd / lâbüd / لابد
Çok gerekli, mutlaka, Ayrılık yok.
(ﺑﺎﻟﻔﺮﺽ) zf. (Ar. harf-i cer bi-, harf-i târif el- ve farż ile bi'l-farż) Farzedelim ki, tutalım ki, diyelim ki, söz gelişi, farazâ: Halbuki bilfarz sekrânü'-l hayal bir Fransız neferi için bir boru sesi, bir silâh çatırdısı ne mevhum fâciaların mülhimidir (Cenap Şahâbeddin).
(ﺑﺴﺘﺮ) i. (Fars. bister) Yatak, döşek: Bister-i gülden yaraşır sana cânâ tekye-gâh / Seng-i hârâdan bana bâlîn ile bister yeter (Kānûnî Sultan Süleyman'dan).
Tam, sağlam hüküm.
Meselâ: Câme-hâb : Yatak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri