Kıdem tazminatı hakkı, en az 1 yıl süreyle aynı işyerinde çalışmış olan işçilere verilir. Kıdem tazminatı, işveren tarafından iş sözleşmesinin sona ermesi nedeniyle ödenir. İş sözleşmesinin işveren tarafından haklı nedenle feshedilmesi halinde ise kıdem tazminatı ödenmez.
Yasalarda böyle bir sürenin belirtilmemiş olması nedeni ile kıdem tazminatının ödenmesi gereken tarihin hemen olduğu anlaşılmaktadır. İşçinin işten çıkması veya çıkartılması tarihinde kendisine yapılacak tüm haklarının ödenmesi gibi kıdem tazminatı da ödenmelidir. Bu ödeme peşin bir şekilde iş çıkışı ile yapılmalıdır.
Kanunun kıdem tazminatına hak kazanılması için aradığı en önemli şart; işçinin İş Kanunu kapsamında işçi olarak kabul edilmesi ve aynı işverenin iş yerinde en az 1 yıl süre ile çalışmasıdır. İşçi söz konusu iş yerinde bir yıldan az bir süre çalışmış ise kıdem tazminatı alabilmesi mümkün değildir.
Yasa gereği kıdem tazminatının tek seferde ödenmesi gerekmektedir. Çalışan istemediği müddetçe işveren tek taraflı iradesi ile taksitlendirme yapamaz.
Kıdem tazminatının zamanında ödenmesi halinde faiz talep edilmez. Faiz ancak zamanında yapılmayan bir ödemede söz konusu olur. İşçi zamanında kendisine ödenmeyen kıdem tazminatını faiziyle birlikte talep edebilir.
İlgili 17 soru bulundu
İş Kanunu'nda, işçi çalışmaya devam ederken o tarihe kadar birikmiş kıdem tazminatının ödenebileceğine dair bir düzenleme bulunmuyor. Yargıtay ise bu tür ödemeleri “avans kıdem tazminatı” olarak kabul ediyor.
Kıdem tazminatının zamanında ödenmemesi durumunda ne olur? İş Kanununa göre kıdem tazminatının zamanında ödenmemesi sebebiyle açılacak davalarda hakim gecikme süresi için, ödenmeyen süreye göre akdin feshi tarihinden itibaren bankalarca mevduata uygulanan en yüksek faizin ödenmesine hükmedecektir.
Kural olarak kıdem tazminatının iş akdinin feshinde ödenmesi gerekir. Ancak, işçinin de onay vermesi halinde taksitler halinde ödeme yapılabilir. Kıdem tazminatının zamanında ödenmemesi halinde mevduata uygulanan en yüksek faiz istenebilir.
İşçiye elden para ödenmesi
Ülke çapında çalıştırdığı işçi sayısı 5 ve üstünde olan işverenlerin, işçilerine her türlü ödemeyi banka aracılığıyla yapmaları yasal bir zorunluluktur. Ancak buradaki ödemeden kasıt, iş ilişkisi devam ederken yapılan ödemedir.
İş Kanunu'na tabi bir iş yerinde en az bir yıl çalışmış olan işçi, kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde ayrılması halinde; çalıştığı her yıl için kendisine en son verilen 30 günlük brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Her yıl için ödenecek olan kıdem tazminatı miktarı tavan rakamını geçemez.
Çalışanın rızası bulunmadığı sürece işveren tek taraflı iradesi ile taksitlendirme yapamaz. Ancak işçi ve işveren karşılıklı olarak ödemelerin taksitle yapılması hususunda anlaşmaya vardılarsa kıdem tazminatı ödemesi birden fazla taksitle yapılabilir. Burada devreye sözleşme serbestisi ilkesi devreye girmektedir.
Yani bir süre çalışıp işten çıkarılan ya da işten ayrılan işçi belli bir süre geçtikten sonra tekrar aynı işyerinde çalışmaya başlayabilir, işçi ve işveren bunu karşılıklı olarak kabul ettikten sonra hukuken bunun önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır.
Ödemediği ve ödemeyeceğini belirttiği durumda noterden ihtarname çekilmelidir. Bu ihtarnamede belirtilen süre içerisinde işverenin ödeme yapmaması durumunda ise dava açılması mümkün olabilmektedir. Bir avukat yardımı ile kolayca dava açılarak tazminat alınabilmektedir.
Kıdem tazminatını alamayan ancak anlaşma da sağlayamayan işçi Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri'nin şikayet masalarına başvurmalıdır.
Kıdem tazminatı, çalışanın işyerinde çalıştığı her bir yıl süresi için, brüt ücretin 30 günlük tutarıdır. 30 günlük ücret; normal ücret ve çalışanın aldığı diğer menfaatlerden oluşur. Kaç yıl çalışmış ise en son aldığı brüt ücret ile çalıştığı yıl çarpılır.
EYT'den emekli olan çalışanlar kıdem tazminatı alacak, ancak ihbar tazminatı alamayacak. Bu durumda işveren, çalışanın varsa yıllık izin ücretini de ödemek durumunda. İşveren, çalışana kıdem tazminatını peşin ödemek durumunda. İş Kanunu'nda da taksitle ödeneceğine yönelik bir hüküm bulunmuyor.
TC kimlik no ile SSK SGK hizmet dökümü sorgulama ve tazminat hesaplama işlemleri milyonlarca vatandaş tarafından takip ediliyor ve sorgulanıyor. 4A, 4B ve 4C olarak üç grupta ele alınan sigorta sahipleri, E-Devlet üzerinden E-Devlet şifresi ve TC kimlik no ile istediği sorgulamayı yapabilmektedir.
Kıdem tazminatının reddi hatalıdır. Ücretin ödendiğinin ispat külfeti davalı işverene aittir. Davalı işveren ücretin ödendiğini davacı imzasını içeren bordro ya da benzeri belge sunarak ispat etmelidir.
Kıdemi bir yıldan az olan işçi kıdem tazminatına hak kazanamaz ve bu işçiye çalıştığı süreyle orantılı olarak da kıdem tazminatı ödenmez. Kanunen öngörülen bu bir yıllık süre bağlayıcı ve mutlak niteliktedir. Toplu iş sözleşmesi ile bir yıldan daha kısa bir süre kararlaştırılmış olsa bile bu bir anlam ifade etmez.
Doğrudan işçinin banka hesabına yatırılacak
Hesaplanan kıdem tazminatı tutarı, işyerlerinde kıdem tazminatıyla ilgili açılacak bütçe tertibinden, hizmet alımı gider kaleminden, ödeneğin yetip yetmediğine bakılmaksızın doğrudan işçinin banka hesabına ödenecek.
İş sözleşmesi sona erdiğinde ihbar tazminatı hakkı doğar. Bu durumda tazminatı ödemesi gereken taraf çok da rahat davranamaz. Zira bir süre belirtilmese de alacakların derhal ödenmesi gerektiği belirtiliyor. Söz konusu çalışanın maaşı, kıdem ve ihbar tazminatı hemen ödenmelidir.
İşçilerin iş akitleri feshedildiğinde bu ihbar süresi kıdemden sayılır mı? Eğer işçinin ihbar süresine ait ücret peşin ödenmiş ise bu süre kıdemden sayılmaz . Eğer ihbar süre olarak verilmişse kıdemden sayılır.
Bu hükümlere göre işyerinden kendi isteğiyle ayrılan (istifa eden) bir çalışana işverence tazminat ödemesi yapılması İş Kanunu'nun 14.maddesinde tanımı yapılan kıdem tazminatı kapsamına girmediğinden Gelir Vergisi Kanunu'nun 25/7.maddesine göre vergiden istisna edilmesi mümkün değildir.
01/07/2023 tarihi itibariyle işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık taban tutarı (asgari kıdem tazminatı tutarı) 13.414,50 TL'dir. 1/1/2023 tarihinden itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavan tutarı 23.489,83 TL'dir.
Kıdem tazminatı ve işçilik alacaklarına dayalı olarak işverene dava açmak için yetkili iş mahkemesine dava dilekçesi ile başvurmak ve harçlar ile gider avansını yatırmak gerekir. İş Mahkemelerinde görülen davaların çoğunun dava şartı arabuluculuğa tabi olduğundan dava açmadan önce arabulucuya başvurmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri