Isı ve nemdeki hızlı artış burun içerisini döşeyen dokunun şişmesine, burundaki etlerin dolgunlaşmasına neden oluyor. Bu durum, burnumuzun tıkanmasına dolayısıyla rahat nefes alamamayla sonuçlanıyor.
Yüksek nem oranı nefes darlığına sebep olabiliyor.
Nemli havada nefes almak, akciğerlerinizdeki solunum yollarınızı daraltan ve sıkıştıran sinirleri harekete geçirir. Nem ayrıca havayı polen, toz, küf, toz akarları ve duman gibi kirleticileri ve alerjenleri hapsedecek kadar durgun hale getirir. Bunlar astım semptomlarınızı tetikleyebilir.
Nemli havanın kendi içinde pek çok olumsuz sonucu doğurduğu görülürken kuru havanın ise nemli havaya nazaran daha sağlıklı olduğu bilgisine ulaşılması ise mümkündür. Nemli ortamlarda nem alma cihazı ile ortamın kuru hava ortamına dönüştürülmesi kolaydır.
Gece yaşanan burun tıkanıklığının temel sebebi burun içinde yer alan burun etlerinin yatar pozisyonda içlerinde daha fazla kan biriktirmesidir. Ayakta ya da oturur durumda bu konkalarda yani burun etlerinde daha az kan birikmesi görülür. Dolayısıyla geceleri gündüzlere oranla daha fazla burun tıkanıklığı gözlemlenir.
İlgili 39 soru bulundu
Tuzlu suyu buruna çekmek, bol su içmek, buhar solumak, sıcak kompres uygulamak ve bulunduğunuz ortamda nemlendirici bulundurmak burun tıkanıklığını gidermenin en hızlı yollarıdır.
Nefesinizi tutmak beyin yaşama iç güdüsünü dikkate alarak burun deliğinizi temizliyor. Burnunuzu tıkayın ve kafasını çok fazla olmayacak şekilde geriye doğru yaslayın. Rahatsız olacak duruma geldiğinizde parmaklarınızı çekin ve burun tıkanıklığına elveda deyin.
Nem, daha fazla ısı algılamamıza yol açar. Örneğin 32 derece sıcaklık ve yüzde 70 nemli havada hissedeceğimiz sıcaklık 41 derece olacaktır. Sıcak-nemli hava, sıcak-kuru havadan daha fazla rahatsız edicidir, çünkü havadaki yüksek nem, vücuttan terin buharlaşmasını yavaşlatır.
Rutubet olarak da bilinir. Normal nem oranı nedir? 24 derecelik bir ortamda havadaki normal nem oranı yüzde 40 - 60 arasıdır. Yüzde 40'ın altında düşük nem oranından, yüzde 60 ve üzerinde ise yüksek nem oranından söz edilir.
Yüksek nem oranı böcek ve haşere oluşumuna sebep olabilir. Evinizde küf ve kararma gibi hasarlar yüksek nem oranıyla ilişkilidir. Ciltte yağlanma ve öksürük gibi problemlerle karşılaşılabilir. Nefes darlığı gibi problemler de evdeki nem oranıyla alakalı olabilir.
Havadaki nem miktarının fazla olması, insanı bunaltır. Nem, daha fazla ısı algılamamıza yol açar. Örneğin 32 derece sıcaklık ve yüzde 70 nemli havada hissedeceğimiz sıcaklık 41 derece olacaktır.
Limon, zencefil, nane, tarçın, zerdeçal gibi bitki çaylarını tüketmek burun tıkanıklığına iyi gelebilir. Tuzlu su burun tıkanıklığına iyi gelir. Tıkanıklığın olduğu dönemlerde buruna tuzlu çekilebilir veya denize girilebilir.
Sıcak ve nemli hava özellikle kimleri daha fazla etkiliyor? Sıcaklardan ve nemden özellikle kalp hastaları, tansiyon hastaları, akciğer hastaları, diyabetliler ve böbrek hastaları çok etkileniyor.
KOAH, astım, bronş aşırı duyarlılığı, sigara kullanımı, nefes borusunu tıkayan tümörler, akciğer zarında çeşitli nedenlerle oluşan sıvı birikmeleri, diyafragmayı etkileyen karın içi durumlar ve fazla kilo nefes darlığına neden olan faktörler arasında gösteriliyor.
Uzun süreli burun tıkanıklığı genellikle burun orta direğinin eğriliği (Deviasyon), burun eti (Konka) büyüklüğü, Geniz eti büyümesi, nazal polip( alerji veya sinüzit kaynaklı olabilir), Kronik sinüzit yıllardan beri olan burun tıkanıklığının bir sebebi olarak karşımıza çıkabilir.
Yaygın olarak kabul gören nem oranı %40-60 arası, sıcaklıksa 20-22oC civarında oluyor. Ama nem aralığını %30-80 arasına, sıcaklığı da 18-24oC civarına kadar genişletmek mümkün.
En fazla nemin olduğu bölgemiz ise yağışların fazla olduğu Karadeniz Bölgesi'dir. Rize, en fazla neme sahip olan ilimizdir.
İşyerindeki nem düzeyinin ne olduğunu nasıl öğrenebilirim? Bir higrometre havadaki nem seviyesini ölçer ve bağıl nem oranını gösterir (%100 bağıl neme sahip hava, doymuş ve bünyesinde daha fazla nem tutamayan havadır). İnsan sağlığı için optimum bağıl nem %40-60 aralığındadır.
- Karbonat ve kedi kumunun nemi çekme özelliği bulunur. Bu nedenle evlerin belirli bölümlerine küçük torbalar halinde yerleştirilmelidir. - Kaya tuzu lambası yakmak nemi önlemeye yardımcı olur. - Badana yapılacağı zaman küf ve mantarlara karşı koruyucu boyalar tercih edilmelidir.
Yüksek nem nefesinizi kesebilir
Sağlıklı kişilerin bile yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen yüksek nem oranı astım hastalarının zor bir dönem yaşamasına neden olabilmektedir. Alerjenler ve viral enfeksiyonların yanında aşırı sıcak ve nem astım krizlerini tetikleyebilmektedir.
Nemli evlerde astım krizleri baş gösterebilmektedir. Öte yandan, evdeki nem yüzünden romatizma hastalığı da görülebilmektedir. Rutubete bağlı eklem ağrıları, halsizlik ve kokuya bağlı uykusuzluk sorunları da yaşanabilmektedir.
Alerjik Rinit, burun mukozasının (burun iç yüzünü örten zarın) enflamasyonu (ödemi - enfeksiyona bağlı olmayan iltihabı) olarak tanımlanır. Burunda kaşıntı, hapşırık, sulu burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile karakterizedir. Baş ağrısı, koku alma bozukluğu ve konjuktivit gibi bulgular da eşlik edebilir.
Septum deviasyonu ve benzeri bir nedenle tek taraflı burun tıkanıklığı olan kişiler genellikle tıkalı tarafın üzerine yatma davranışı gösterirler. Yani sağ deliği tıkalı olanlar sağa, sol deliği tıkalı olanlar sola doğru yatarlar.
Dikkatli ve olması gereken şekilde kullanılmayan makineler sağlığı olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Buhar makineleri faydaları arasında şunlar yer alır: Buhar makinelerinin en önemli faydalarından birisi burun tıkanıklığını gidermesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri