Esas olarak, kahve telvesi toprak faunası tarafından bitkilerin kullanabileceği şekilde ayrıştırılabildiği için gübre olarak kullanılabilen bitkisel bir atık maddedir. Ancak, diğer bitki atıklarından özellikle farklı değildir. Bunlar aynı zamanda gübre olarak kullanılma ve toprağı iyileştirme potansiyeline de sahiptir.
Hepimizin evinde en az 1 tane mutlaka bulunan sardunya, açelya ya da kamelya gibi asitli toprak seven çiçekler, en az sizin kadar seviyor kahveyi. Hem toprağı besliyor, hem de çayın aksine sinekleri, böcekleri, hatta salyangozları ve kargaları bitkilerden uzak tutuyor.
Kahve telveleri toprağın tutabileceği su miktarını artırıyor gibi görünse de sonucunda beş tür bitkinin de büyümesini engelledi. Her türden kompostlanmamış mutfak artıkları küf için gerekli koşulları oluşturmanın yanı sıra istenmeyen mantarları, bakterileri ve mantar sivrisineklerini bitkinize çekebilir.
Yine kahve telvesi iç mekan bitkilerinde direk toprağa uygulandığı takdirde toprak yüzeyinde küflenme, istenmeyen bakteri oluşumuna neden olabilmektedir. Yapısı gereği kahve telvesi toprağa dahil edildiğinde suyu tutan bir özelliğe sahiptir. Fakat bu da bitkiler için olumlu sonuçlar doğurmamıştır.
İlgili 25 soru bulundu
Esas olarak, kahve telvesi toprak faunası tarafından bitkilerin kullanabileceği şekilde ayrıştırılabildiği için gübre olarak kullanılabilen bitkisel bir atık maddedir. Ancak, diğer bitki atıklarından özellikle farklı değildir. Bunlar aynı zamanda gübre olarak kullanılma ve toprağı iyileştirme potansiyeline de sahiptir.
3 - BİTKİLERİNİZE GÜBRE OLARAK KULLANABİLİRSİNİZ
Kahve posası kalsiyum, potasyum, azot, demir, magnezyum, fosfor ve krom gibi temel minerallerle doludur. Bu nedenle bitkileriniz için harika bir besleyicidir. Belirli sıklıklarla bitkinizi kahve posası ile gübreleyebilirsiniz.
Çiçek coşturan kuru maya ile de yapılabilir. Kuru maya hemen her evde bulunan bir malzemedir. Evde olmasa bile uygun fiyatıyla marketlerden kolaylıkla temin edilebilir. Hamur işlerinin olmazsa olmazı kuru maya, bitki ve çiçeklerin kısa süre içerisinde canlı ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur.
Bitkileri sulamak için kahve telvesi
Hem sebzeleri hem de süs bitkilerini sulamak için kullanabiliriz. 1 fincan kahve telvesi üzerine 10 litre su dökerek hazırlayın. Kahve telvesinin şişmesini bekliyoruz. Ardından aparatı karıştırın ve hemen bahçe yataklarını onunla sulayın .
Çay posası, bitkilere doğal gübre olmaktadır. Birkaç öğünlük çay posasını bir kapta biriktirin ve saksı büyüklüğüne göre posaları dağıtın. Bitkilerin köklerine dağıtılan çay artıkları, toprağın böceklenmesini ve kurumasını önlemektedir.
Uyarıcı etkisi ile vücuda dinçlik ve enerji verir. Beyni uyararak dikkati toplamaya yardımcı olur.
Kahvenin çocukların büyümesini destekleyici veya engelleyici olduğunu gösteren hiçbir araştırma sonucu bulunmamaktadır. Çocukların kafein sindirim becerisi, yetişkinler ile neredeyse birebir aynıdır.
Doğru yöntemlerle saklandığında uzun süre ilk günkü tazeliğini koruyabilen kahve, eğer gerekli koşullar sağlanmazsa maalesef bozulabilir, bayatlayabilir ya da aromasını kaybedebilir.
Kahve ağacınızı verimli ve drenajı mükemmel düzeyde olan, turba tabanlı bir toprak karışımına dikmelisiniz.
Sindirim sisteminin çalışmasını düzenler ve bağırsakların çalışmasını hızlandırarak kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Cildi yumuşatıcı etkiye sahip olan kahve telvesi peeling şeklinde masaj yapılarak cilde uygulandığında selülitleri giderici etkiye sahiptir.
Coffea Canephora (Robusta)
Bilinen adıyla Coffea robusta, 0-600 metre arasında yetişir. Arabica'nın tersine düzensiz olarak çiçek açar ve meyvelerinin olgunlaşması için yaklaşık 10-11 ay gerekir.
Kalsiyum, magnezyum ve demir gibi birçok mineral bakımından zengin olan tarçın, bitki köklerinin de daha çok beslenip büyümesini sağlayacaktır. Ancak bu uygulama, tohum olarak ekeceğiniz bitkilerde geçerli olmayacak, yalnızca fide halinde alıp dikeceğiniz bitkilerde etkili olacaktır, baştan söyleyelim.
Çiçekleriniz mükemmel bir şekilde coşacaktır. Yılbaşı çiçeği, kalanşo, orkide, yaprak güzeli, para çiçeği, küpe çiçeği, barış çiçeği gibi istediğiniz tüm bitkilere bu besin takviyesini uygulayabilirsiniz.
Bitkileriniz hastalandığında, bağışıklığı düştüğünde toprak karışımınızın içerisine bir miktar (saksı boyutuna göre bir çay kaşığı ya da bir tatlı kaşığı kadar) tarçın ekleyebilirsiniz. Hem doğal hemde etkili bir yöntem olan tarçın uygulamasını tercih etmemizin nedeni tarçının antiseptik doğal bir ürün olmasıdır.
ŞEKER. 3 yemek kaşığı şeker ile 2 yemek kaşığı beyaz sirkeyi 1 litre suya ekleyin ve iyice karıştırın. Şeker bitkilerin köklerini besliyor ve sirke de bitkinin bakteri toplamasını önlüyor.
Maden suyu özellikle salon bitkilerinde kullanıldığında çiçeklere fayda sağlar. Fakat önemli bir detay var. Soda değil maden suyu! İki ayda bir sularken çiçeklerine maden suyu koymak, çiçek köklerinize faydalı mineraller ile beslemek konusunda fayda sağlayacaktır.
Normalde çöpe gidecek olan filtre kahveyi -içine süt ve şeker koymadan tabii- alın, soğuk suyla eşit olarak seyreltin ve bitkilerinize dökün.
Çay keyfi yapıldıktan sonra mutlaka çaydanlıklarımızda posası kalır . Bu posayı çöpe dökmek yerine herhangi bir kapta biriktirin. Bitkinizi toprağına karıştırın. Bitkinizin toprağını havalandıran çay posası ayrıca bitkinize doğal bir gübre sağlayacaktır.
Toprağı düzenli olarak havalandırmak çiçeği sevindirecektir. - Çivi, yüzük, para gibi metal eşyaları atmak yerine toprağın dibine gömebilirsiniz. Pastan vitamin kaynağı alan toprak verimi de artıracaktır. - Potasyum ve fosfor bakımından zengin olan muz kabuğunu kurutup toprağa ekebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri