Optik sinir iltihaplandığı zaman göz ile beyin arasındaki iletişim bozulacağı için görme bulanıklaşır. Optik nevrit görme kaybı yanında gözde ağrıya da neden olabilir. Ayrıca görme sinirinde ödem ortaya çıkabilir ve bu bazen muayenede doktor tarafından tespit edilir.
Göz siniri iltihabı (optik nevrit), en sık 18- 45 yaş arası, daha çok bayanlarda ortaya çıkan tek taraflı ağrılı görme kaybıyla giden bir göz hastalığıdır. Bağışıklık sisteminin bozulması sonucu atak şeklinde ortaya çıkar.
Tekrarlayan optik nörit varlığında görme keskinliğinde azalma ve sinir liflerinde kalıcı hasar riski artmaktadır.
Optik sinirin anatomisi, onu beyindeki problemler için hassas bir belirteç yapar. Bu sinir, her bir göz küresinin arkasını ve retinasını beyne bağlar. Beyin ve göz arasındaki kısa mesafede, optik sinirin tüm yüzeyi beyin omurilik sıvısı ile yıkanır.
İlgili 36 soru bulundu
Beyindeki Hangi Hastalık Göze Vurur? Beyin oluşan birçok reaksiyon göze vurarak yan etkiler ortaya çıkarabilir. Beyin tümörleri, migren, Parkinson, inme, hipofiz bezi sorunları, Multiple Skleroz (MS) gibi hastalıklar görmeye etki edebilir.
Göz sinirlerinde glokom (göz tansiyonu), bağışıklık sistemi hastalıklarına bağlı enfeksiyonlar, fiziksel travmalar gibi birçok sebebe bağlı olarak hasarlar ve zedelenmeler oluşabilir. Oluşan bu göz siniri hasarları görme kusurları ve ileri seviyelerde görme kayıplarına kadar yol açabilmektedir.
Direkt travmatik optik nöropati kurşun veya cerrahi aletler gibi, optik sinirin anatomik ve fonksiyonel bütün- lüğünü bozan serebral veya orbital travmalar ile oluşur ve ani, ağır ve geri dönüşsüz görme kaybına yol açar (1).
Göz sinirleri hücrelerinin tamamen işlevini kaybetmesi sonucunda yenilenmesi mümkün değildir. Ölen hücrelerin canlanması için mevcut olan bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.
Artmış basınca bağlı görme sinirlerinin etrafındaki optik kılıfta da basınç artar, buna bağlı görme sinirinde beslenme bozukluğuna bağlı optik atrofi, bulanık görme ve körlük meydana gelebilir. Baş ağrısı genellikle hasta sabah uyandığında şiddetlidir ve bazen hastayı uykusundan uyandırabilir.
Optik nevrit eğer bir mikroptan kaynaklanmıyorsa tedavisi damardan uygulanan, yüksek doz, metilprednizolon adı verilen kortizon tedavisi ile yapılmaktadır. Bu tedavi hastanın görme kaybının şiddetine göre 3 ile 10 gün civarında verilmektedir. Bazı protokollerde ağızdan verilen kortizon da tedaviye eklebilir.
Optik sinir iltihaplandığı zaman göz ile beyin arasındaki iletişim bozulacağı için görme bulanıklaşır. Optik nevrit görme kaybı yanında gözde ağrıya da neden olabilir. Ayrıca görme sinirinde ödem ortaya çıkabilir ve bu bazen muayenede doktor tarafından tespit edilir.
Tek bir optik nörit atağı geçiren çoğu insan, tedavi görmeden sonunda görme yetisini geri kazanır. Bazen steroid ilaçlar, optik nöritten sonra görmenin iyileşmesini hızlandırabilir.
En tehlikeli göz hastalıklarından Glokom
Göz tansiyonu hastalığı belirti vermeksizin uzun yıllar ilerleyip kalıcı körlükle sonuçlanabilmektedir. Bunun önüne geçmeni tek yolu düzenli göz kontrolleri yapılması ve bu kontrollerde göz tansiyonu ölçülmesidir.
En sık bulgu kırmızı gözdür. Gözde yoğun kızarıklık , batma hissi, ışık hassasiyeti, kapakta şişlik bulunur. Bakteriyel konjonktivitlerde sarı yeşil mukoz akıntı, kirpiklerde yapışıklık tipiktir. Viral konjonktivitlerde kapak şişliği seröz renksiz sulanma, ışık hassasiyeti daha belirgindir.
Tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme kaybı başta olmak üzere gözle ilgili ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Akut bakteriyel konjonktivit ise daha hafif seyreder. Genellikle ortalama 7 gün içinde kendiliğinden geçer.
'Retinal ven damar tıkanıklığının en yaygın belirtisi, aniden gelişen bulanık görme ve görme kaybıdır. Genellikle tek gözde şikayetlere yol açar. Bazen gözün önünde uçuşan lekeler görülür. Hastalık tedavi edilmediği sürece retinadaki hasarın artmasına bağlı olarak bulanık görme veya görme kaybı da artar.
Beyin damar tıkanıklıklarında görme kaybı nasıl oluşur? Görme korteksi oksipital lob içerisindedir. Bu bölge beynin arkasında yer alır. Burayı kanlandıran arka serebral arter isimli damarın tıkanıklığı ile oluşan enfarktlarda ani gelişen görme alanı kayıpları oluşur.
Geçici görme kaybı, 24 saat içinde görmenin kendiliğinden geri geldiği duruma denir. Kalıcı görme kaybında ise görme kaybı uzun sürelidir ve tedavi edilmedikçe görme düzelmez. Kimi kalıcı görme kayıplarının ise tedavisi mümkün değildir.
2.1.
Anatomik olarak optik kiazmaya kadar olan myelinli kısım optik sinir olarak adlandırılır ve dört bölümde incelenir [17].
Nörotmesis durumunda, sinirin kendi kendine iyileşme şansı çok düşüktür ve genellikle cerrahi müdahale gerektirir. Cerrahi müdahale ile bile tam fonksiyonel iyileşme garanti edilemez. Periferik sinir hasarının iyileşmesi, uygun tedavi ve rehabilitasyon ile desteklendiğinde daha olumlu sonuçlar elde edilir.
Papilödem, genellikle intrakraniyal basınç (kafatası içi basınç) artışının bir belirtisi olarak ortaya çıkar. Papilödem, intrakraniyal basınç yükseldiğinde, bu basınç optik sinir üzerindeki kan damarlarını sıkıştırarak veya baskı yaparak optik sinir başının şişmesine yol açar.
Glokom, yükselen göz içi basıncının, görme sinirini tahrip etmesiyle ortaya çıkan bir hastalık tablosudur. Hastalığın başlangıç döneminde genelde hastanın şikayeti olmadığı için uzun bir süre içinde görme siniri yıpranmaya uğrar ve bu yıpranma, hasta durumunu fark ettiğinde onarılamaz düzeye gelmiş olabilir.
Sinir sistemini güçlendiren hareketler arasında; Derin derin nefes almak, yalın ayak toprak üzerinde yürümek, güneş ışığından faydalanmak, yoga yapmak, yeteri kadar magnezyum almak, omega 3 yağ asitlerini tüketmek, spor yapmak, yeşil çay içmek, papatya ve ıhlamur çayları tüketmek yer alıyor.
Stres birçok hastalığın açığa çıkmasında önemli bir paya sahipken, göz sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor. Genellikle stres altındayken meydana gelen retinada sıvı birikmesi olayı, görme kaybına kadar gidebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri