Mükellefler ve mali müşavirlerin kullanımına deneme amaçlı olarak açılan bu sistem sayesinde, KDV iadesi talebi olan mükellefler, iade sürecinin hangi aşamada olduğunu artık www.ivdb.gov.tr/iadeweb/kdvsorgu.php adresinden sorgulayabileceklerdir.
İnternet Vergi Dairesi “Gelir/Kurumlar Vergisi İade Kontrol Raporu Görüntüleme” ekranında yeralan “GEKSİS Kontrol Raporu Oluşma Kıriterleri Sorgulama” menüsünden sorgulama yapılabilmektedir.
KDV İadesi Kontrol Raporlarının oluşması için mükelleflerin; İnternet Vergi Dairesi üzerinden ilgili dönem KDV iade liste girişlerini elektronik ortamda yapmaları ve onaylamaları ve İlgili döneme ait Standart İade Talep Dilekçelerini elektronik ortamda girmeleri ve onaylamaları gerekmektedir. gerekmektedir.
15/05/2014 tarihi itibariyle mükellefler tarafından internet ortamında gönderilen iade mahsup talep dilekçeleri ile bu tarihten sonra KDV İadesiyle ilgili elden alınan dilekçelere ilişkin işlemler İnternet Vergi Dairesi/Bilgi Girişi/İadem Nerede bölümünden görüntülenebilecektir.
İade almak isteyen şirketler internet üzerinde yer alan “ İnternet Vergi Dairesi “ üzerinden KDV iade talebinde bulunabilir. KDV iadesi nasıl alınır sorusuna bir diğer cevap ise vergi dairelerine ulaşmak olacaktır. Bağlı olunan vergi dairesinden de KDV iadeleri için talep oluşturulması mümkündür.
İlgili 20 soru bulundu
Bu şekilde iade alınacak KDV satırında bulunan iade tutarı, beyannamenin muhasebeleştirilmesinde 192 veya 193 nolu hesaplar altında açılmış “İade Alınacak KDV” hesabına borç kaydedilir.
KDV İadesi, satın alınan ürün ve hizmetleri desteklemek için tasarlanmış bir vergisel istisnadır. KDV iadesini hesaplamak için, satın alınan ürünlerin toplam tutarından satıştan KDV'si çıkartılır ve sonra iade edilmek istenen KDV oranıyla çarpılarak hesaplanır.
Genel olarak KDV numarasını öğrenmek için vergi dairesi üzerinden sorgulama yapılabilir. Bu durum hem bireysel olarak hem de internet üzerinden gerçekleşebilir. Aynı zamanda bu ayrıntıları öğrenebilmek için muhasebeciye başvurmakta mümkün.
Tam İstisna Kapsamındaki İşlemlere İlişkin İade Talep Süresi
KDV Kanunu'nun 32. maddesine göre, iade talebinin, iade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar yapılması zorunludur.
Genellikle KDV iadesi süreci, talebin yapıldığı ayı takip eden ay içerisinde tamamlanır. İşletmeler, KDV iadesi taleplerini takip eden ayın başından itibaren ilgili vergi dairesine sunarlar ve vergi dairesi bu talepleri inceler.
İadeye ilişkin YMM raporunun 6 ay içinde ibraz edilmesi halinde, KDVİRA, YMM raporuna ilişkin kontroller ile vergi dairesince yapılması gereken diğer kontroller iki ay içerisinde tamamlanır.
Yeminli Mali Müşavirimiz KDV İade Tasdik raporunu hazırlar. İadeye esas listeleri ve hesaplama tablosunu sistem formatında hazırlayarak sisteme yükler.
İade faturası üzerinde görülen KDV'ler manuel olarak yine 504 no.lu satıra yazılacaktır. 7104 sayılı Kanunun 8. Maddesi ile KDV Kanunun 29. Maddesi 01.01.2019' dan geçerli olmak üzere, değersiz hale gelen alacakların bünyesindeki KDV kısmının indirim konusu yapılması imkanı getirilmiştir.
İade alınacak tutar 136 hesap da takip edilir.
İnternet Vergi Dairesine girildikten sonra KDV iade talepleri için “KDV İade İşlemleri” bölümünden, Gelir/Kurumlar Vergisi iade talepleri için “Gelir/Kurumlar Vergisi İade İşlemleri” bölümünden “İadem Nerede” menüsüne tıklanarak “Adım 4” Bölümünde gösterilen ekrana ulaşılır.
Yıllık beyan süresi sonrasında tevkif yoluyla kesilen vergilerin beyannamede mahsubundan sonra kalan tutarın mahsup ve iade süreci 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren vergi dairelerince yapılmaya başlanacaktır.
“KDV iadesi nasıl alınır?” sorusu gündemde. KDV iadesini, mal veya hizmet ihracatı yapan kişi ve kurumlar alabilir. Biraz daha detaya inersek; yapılan mal veya hizmetlerin yurt dışı için olması durumunda ve kanuna uygun gerçekleştirildiyse, KDV iadesi alınması mümkündür.
406-İndirimli orana tabi işlemlerden (yılı içerisinde aylık iade talepleri) doğan aylık iade taleplerinde, iadenin talep edildiği ilk ayda; takvim yılı başından mahsup istenen döneme kadar olan İndirilecek KDV Listelerinin sisteme örnekteki gibi gönderilmesi gerekmektedir.
raporu veya teminat alınarak nakden iade işlemi yapılır. raporuna dayanılarak nakit iade işlemi yapılır.
KDV'yi ödeyen yegane taraf tüketicidir. KDV esasında satıcıya yansıtılır, satıcı da bu tutarı tüketiciye yansıtır ve ürünü ya da hizmeti satın alan taraf KDV öder. Satışı yapılan mal ya da hizmetin niteliğine göre KDV oranı değişiklik gösterir. %1, %8 ve %18 olmak üzere 3 farklı KDV oranı bulunur.
KDV dahil hesaplama türünde ödenen tutarı bulmak için kullanılan formül: (Net tutar) x (1+ vergi oranı) dır. 1000 lira hizmetin kendi bedeli ve KDV oranı yüzde 18 ise ödenecek KDV dahil tutar 1000 x (1 + 18/100) işlemi uygulanarak bulunur: 1000 x 1,18 = 1180.
Devlete ödenecek KDV hesaplama işlemini yaparak, satıştaki KDV oranı ile alış KDV oranını çıkarırız ve 180 - 90 = 90 TL'yi devlete KDV olarak geri öderiz. Kalan fazla KDV 90 TL, ay içerisinde tüm KDV'ler ile aylık olarak toplanır ve tahakkuk fişi ile bankaya yatırılır.
İşverenlerce veya sorumlularca nakten veya hesaben alınan vergi iadesi, iadenin alındığı tarihten itibaren en geç 10 gün içinde hak sahiplerine nakten ödenir. Bu süre içinde ödenmeyen vergi iadeleri müteakip ilk işgününde vergi dairelerine geri verilir.
Azami iade edilebilecek tutar, % 1 KDV hesaplanarak yapılan indirimli oranda teslimde teslim bedelinin ( % 18- %1=) % 17si, % 8 KDV hesaplanarak yapılan indirimli oranda teslimde ise teslim bedelinin ( % 18- %8=) % 10'u olarak esas alınacaktır. Örneğin 2021/ 2.
C-İhracattan Kaynaklanan KDV İadeleri İçin Ne Zamana Kadar YMM Raporu Vergi dairesine Teslim Edilmelidir? YMM KDV İadesi Tasdik Raporuyla talep edilen iadelerde, söz konusu YMM Raporunun, ihracatın gerçekleştiği dönemi izleyen 2.takvim yılının sonundan itibaren 6 ay içinde ibrazı zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri