KDV Kanunu işletmelere müşterilerinden tahsil ettikleri KDV'den kendi ödediklerini düştükten sonra kalanını ödemelerini emreder. Ödeme işleminin her ayın sonunda yapılan mahsup kaydına bağlı olarak yapılması gerekir.
1.1.2.
KDV iade alacağının ithalde alınan vergilere mahsubu için, ilgili gümrük idaresinden mükellefin vergi dairesine hitaben yazılan ve ithalde alınan vergiler ile varsa gecikme faizi, zam ve ceza tutarları ile ödemenin yapılacağı gümrük muhasebe birimi ve hesap numarasını belirten bir yazı alınır.
Yasaya göre her ay sonunda yapılan alış ve satışlara göre KDV Tahakkuk hesabı yapılmalı ve hesaplanan miktara göre ödenmeli ya da sonraki aya devredilmelidir.
Katma Değer Vergisi'nin içinde barındırdığı indirim mekanizması ve mahsubun, satış yapılan son tüketicinin dışında kalan kişilerin üzerinde verginin kalmamasını KDV iadesi sağlar. KDV'nin yüklendiği taraf, hizmet ya da malı satın alan son tüketicidir.
Ay sonlarında yapılacak KDV tahakkuk kaydında ise 191 İndirilecek KDV Hesabında biriken katma değer vergisi tutarları alacak kaydedilerek 391 Hesaplanan KDV Hesabı ile karşılaştırılır ve hesap kapatılır. Hesaplanan KDV tutarından fazla olması durumunda fazla olan tutar 190-Devreden KDV tutarına aktarılır.
İlgili 26 soru bulundu
Buna göre Kasım 2022 dönemi KDV beyannamesi, 28 Aralık 2022 Çarşamba günü sonuna kadar verilmeli ve ödenmelidir. Aralık 2022 ve müteakip vergilendirme dönemine ilişkin KDV beyannameleri de ilgili vergilendirme dönemini takip eden ayın 28 inci günü sonuna kadar verilmeli ve ödenmelidir.
192 no lu Diğer KDV hesabı; KDV Kanunu gereğince KDV iadesini gerektiren istisnalar ile 29/2 nci madde gereği indirimli orana tabi mal teslimi nedeniyle iade edilmesi gereken KDV nin izlendiği bir hesap olarak çalıştırılması gerekmektedir.
Katma Değer Vergisi iade uygulamasının usul ve esasları, iade hakkı doğuran işlemin türüne göre ilgili KDV Genel Tebliğlerinde düzenlenmiştir. Katma değer vergisi alacakları mükelleflerin isteğine bağlı olarak nakden veya mahsuben iade edilebilmektedir.
Hukuki bir kavram olarak mahsup kelimesi kararın kesinleşmeden mahkûmun kısıtlılık hallerinin süresinin aldığı cezadan düşürülmesi demektir. Bu uygulamadaki amaç suç isnat edilen kişinin özgürlüğünün kısıtlandığı sürenin aldığı cezadan düşürülerek kişi haklarını korumaya almaktır.
KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNE GÖRE KDV İADE VE MAHSUPLARINA İLİŞKİN TABLO(*) (*) Hızlandırılmış KDV iade sisteminden yararlanan mükelleflerin iade ve mahsup talepleri, miktarına bakılmaksızın teminat, inceleme raporu veya YMM tasdik raporu aranılmadan yerine getirilecektir.
Katma Değer Vergisi
İzleyen ayın 28'si (VUK 149 No.lu Sirküler ile 1 Aralık 2022 tarihinden itibaren verilmesi gereken KDV Beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri, takip eden ayın 28 inci günü sonuna kadar uzatılmıştır.)
DEVREDEN KDV NEDİR? KDV Mevzuatımıza göre, iade hakkı doğuran işlemler dışında indirim yoluyla giderilemeyen KDV'ler mükellefe iade edilemez ve sonraki döneme devreder.
KDV dahil hesaplama türünde ödenen tutarı bulmak için kullanılan formül: (Net tutar) x (1+ vergi oranı) dır. 1000 lira hizmetin kendi bedeli ve KDV oranı yüzde 18 ise ödenecek KDV dahil tutar 1000 x (1 + 18/100) işlemi uygulanarak bulunur: 1000 x 1,18 = 1180. Yani ödenecek KDV dahil tutar 1180 Türk Lirasıdır.
Mahsup için kişi hürriyetinin kısıtlanmış olması yeterlidir. Başka suç (ilk suç) nedeniyle tutukluluğun mahsup edilebilmesi için ikinci suç nedeniyle mahkumiyetin kesinleşmesi şarttır. Mahsup, hapis cezasının cezaevinde infaz edilecek süresi üzerinden yapılır.
Mahsup fişi, kasa hesabında bir hareket olmadığında, kasa hesabı dahilinde olmayan bir işlem olduğunda yani işletmenin nakitlerini ilgilendirmeyen ve herhangi bir gelir gider söz konusu olmayan bir durumda düzenlenen muhasebe fişi türüdür.
KDV Tahakkuk Kaydı Nedir? İşletmeler, müşterileri gibi KDV öderve müşterilerinden de KDV tahsil ederler. Bu işleme KDV tahakkuk kaydı denir. KDV Kanunu, işletmelere müşterilerinden tahsil ettikleri KDV'nin kalanını, ödedikleri tutardan düşüldükten sonra ödemelerini emreder.
Mahsuben iade işlemi, aranan tüm belgelerin tamamlanması koşuluyla, yıllık gelir vergisi beyannamesinin verildiği tarih itibarıyla yapılır. İkmalen veya resen yapılan tarhiyatlarda mahsup işlemi, mahsup talebine ilişkin dilekçe ve eklerinin eksiksiz olarak vergi dairesi kayıtlarına girdiği tarih esas alınarak yapılır.
TCK 16 – Cezadan Mahsup (Yabancı Ülkede Çekilen Süre) gereğince, suçun işlendiği yere bakılmaksızın, yabancı ülkede yapılan yargılama veya yargılama sonucunda kişinin gözaltında, gözlem altında, tutuklulukta veya hükümlülükte geçirdiği süreler, aynı suçtan dolayı Türkiye'de verilecek cezadan mahsup edilir.
Mahsup tutar alanı bir önceki dönemde katılımcının sözleşmesine yapılan fazla/eksik ödemeyi ifade eder.
Geçmiş dönemlerden gelen “Devreden KDV” ayrı tutularak, belli bir limite kadar olanı YMM raporuyla üstü ise merkezi denetim raporuyla çözülebilir. Bundan sonra oluşacak “Devreden KDV” nin ise üç ayda bir merkezi denetim raporu veya YMM raporu ile nakden veya mahsuben iadesi sağlanabilir.
Buna göre 2 No.lu KDV Beyannamesindeki ödenecek KDV'nin, vergi dairesine nakden ya da mahsuben ödenmeksizin 1 no.lu KDV beyannamesindeki sonraki döneme devreden KDV tutarından mahsup edilmesine imkan bulunmamaktadır.
Bilindiği üzere, Katma Değer Vergisi Kanunu'na göre iade hakkı doğuran işlemlerden dolayı, iade edilebilecek katma değer vergisi geçici vergiye de mahsup edilebilmektedir.
Bir vergilendirme döneminde yüklenilen KDV'nin hesaplanan KDV'den fazla olması halinde “devreden KDV” yükümlünün diğer vergi borçlarına mahsubu mümkün olup, mahsup sonrası kalan tutar iade edilebilir.
191 İNDİRİLECEK KDV HESABI. İşletme tarafından, her türlü mal ve hizmetin satın alınması sırasında satıcılara ödenen katma değer vergisinin kaydedildiği, izlendiği ve hesaplanan KDV den indirilinceye kadar bekletildiği hesaptır.
190 Devreden KDV Hesabı: Bir dönemde indirelemeyen ve gelecek döneme devredilen katma değer vergisinin takip edildiği hesaptır. Yani 191 İndirilecek KDV, 391 Hesaplanan KDV'den büyükse, aradaki fark 190 Devreden KDV tutarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri