Teşvik belgesi KDV muafiyet yazısını vergi dairelerinde alabilirsiniz. Yatırım teşvik belgesi bilgilerinizle birlikte vergi dairelerine müracaat ettiğinizde bu muafiyet yazısını kolaylıkla alabilirsiniz. Üstelik eskiden olduğu gibi teşvik belgesi, ekleri ve diğer belgeleri ibraz etmenize de gerek yoktur.
KDV muafiyeti belgesi ya da diğer adıyla Yatırım Teşvik Belgesi alan mükellef makine-teçhizat alımlarında KDV ödemez. Yatırım Teşvik Belgesi almak isteyenler bağlı olunan vergi dairesine veya İnteraktif Vergi Dairesi'ne başvuru yapabilirler.
Vergi Dairesince gerekli kontroller yapıldıktan sonra şartları sağlayanlara elektronik olarak sisteme girilen mal ve hizmetle sınırlı olmak üzere istisna belgesi verilir (EK:30). Alınan KDV istisna belgesinin, Yatırımcı tarafından onaylanmış bir örneği satıcılara verilir.
KDV İstisna Yazısı almak, bir Yatırım Teşvik Belgesi onaylandığında yapılması gereken ilk işlemdir. Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında, yerli ve ithal makine teçhizat listeleri ile bina inşaat harcamaları onaylanır. Bu harcama kalemlerinde KDV İstisnası desteği uygulanır.
KDV'den Kimler Muaf Olabilir? İhracat işlemlerinde, teşvik belgeli yatırımlarda, diplomatik durumlarda, ithalatta, sosyal ve askeri durumlarda, petrol arama işlemleri gibi birçok alanda KDV muafiyeti bulunmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Esnaf Muafiyet Belgesi'nin alınabilmesi için başvuru ikametgâh adresinizin bulunduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine yapılmaktadır.
Muafiyetten faydalanmak için üreticinin ikametgahının olduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine başvurması ve esnaf vergi muafiyeti belgesi alması gerekiyor. Bu belgeyi alarak esnaf muaflığından yararlananlar, 3 yılda bir tarha yetkili vergi dairesine gidip durumunu güncellemeli.
Ürünün kendi istisna fatura kodu seçilerek, faturada belirtilmesi sağlanır. Eğer birden fazla ürün için KDV'siz fatura kesecekseniz ve hepsinin istisna kodu da birbirinden farklıysa, 350 – Diğerleri kodu seçilerek KDV muaf durumu belirtilir.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
Bu belgenin alınması isteğe bağlı olup belgenin alımı sırasında bir ücret ödenmemektedir.
Yatırım Teşvik Belgesi (KDV Muafiyet Belgesi); işletmeye alınan araç gereçler sırasında işletme kasasından KDV ödemesi yapılmamasını sağlar. Çünkü bu belgeye sahip işletmeler alımları sırasında doğan KDV yükümlülüğünden muaf tutulur. Böylece işletmeye alınan gereçler başta olmak üzere yüklenilen KDV miktarı düşer.
KDV Muafiyet Belgesi; 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 11-17. maddelerinde belirtilen KDV istisnası, kanunda belirtilen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen yatırım teşvik belgesi sahibi firmaların ödemek zorunda oldukları KDV tutarından muaf olmaları anlamına geliyor.
İstisna Belgesi Nasıl Kapatılır? İstisna kapsamında mal ve hizmet alanlar istisna belgesinin süresinin sona erdiği tarih itibarıyla istisna belgesini vergi dairesine ibraz ederek kapattırmak zorundadır.
Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi alınması isteğe bağlıdır. Ticari bir hesap açılması ve hasılatın bu hesap aracılığı ile elde edilmesi zorunluluğu yoktur.
Esnaf Muafiyeti Belgesi Nasıl Alınır? Esnaf muafiyeti şartlarını sağladığınızdan emin olmanız halinde ikamet ettiğiniz bölgeye ait vergi dairesine giderek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Bu şekilde Esnaf Vergi Muafiyeti belgenizi edinebilirsiniz. Bu belgenin 3 yıl geçerlilik süresi mevcuttur.
Vergiden Muaf Belgesi Nedir? Ticari işler ile ilgilenen gerçek kişiler, yıllık kazançlarına göre Gelir Vergisi ödemekle yükümlüdür. Tüzel kişiler ise hasılatları üzerinden Kurumlar Vergisi öder. Esnaf muafiyeti şartlarını taşıyanlar, vergiden muaf belgesi alarak elde edilen kazanç üzerinden vergi ödemez.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
İhracat kayıtlı satışlar için kesilen faturalarda KDV dahil edilmez ve istisna faturası kodu kullanılır. Araçlar, Petrol Aramaları ve Teşvik Belgeli Yatırımlar: Bazı özel durumlarda, araç satışları, petrol aramaları veya teşvik belgeli yatırımlar gibi işlemlerde istisna uygulanabilir.
Kod Listeleri dokümanının İstisna Kodları Listesi'ne "351 İstisna Olmayan Diğer" kodu eklenmiş ve bu kod için; 1 no.lu kdv beyannamesinin doldurulmasına ilişkin açıklamalar ve işlem kodlari dışındaki, istisna olmayan ancak 0 KDV'li fatura oluşturulması gereken durumlarda kullanılacaktır.
Gelir Vergisi Kanununa göre basit usulde vergilendirilen mükelleflerin yaptıkları teslim ve hizmetlerde işlem bedeli üzerinden KDV hesaplanmaz, bu işlemlerle ilgili olarak düzenlenecek belgelerde KDV gösterilmez veya "KDV dâhildir" mealinde bir şerhe yer verilmez.
KDV muafiyet kontrolü yapılacak işlemler parametresi kontrol edilebilir. Fiş içerisinde f9 e-fatura/e-arşiv bilgilerinde fatura tipi istisna seçilerek Kdv muafiyet kodu girişi yapılabilir.
"İthal edilen eşya ile ilgili olarak, katma değer vergisinden müstesna olduğu halde yanlışlıkla alınan veya fazla alındığı anlaşılan katma değer vergisi, indirim hakkına sahip olmayan mükelleflere, Gümrük Kanununa göre iade olunur." bankaya gümrük idaresi tarafından iadesi icabeder.
Çalışma izin belgesi alma işlemi e-Devlet'ten yapılacaksa öncelikle sisteme girilir. e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama kısmına "e-başvuru" yazılır. İçişleri Bakanlığına ait e-başvuru sayfasından "Yeni Başvuru" butonuna tıklanır. Başvuru türü seçeneklerinden "Çalışma Muafiyet İzin İşlemleri" seçilir.
b. E-devlet üzerinde mezun bilgisi bulunmayan öğrenciler, öğrenim bilgisiyle ilgili alanları kendileri doldurup gerekli belgesini (Diploma/Mezuniyet Belgesi) yükleyerek muafiyet talebinde bulunabilirler.
Herhangi bir yükseköğretim kurumundan ders alıp başarılı olanlar başvuru yapabilir. Muafiyet ve intibak için ne zaman başvurulur? oldukları yarıyılı/yılı takip eden yarıyıl/yılın ilk haftası içerisinde muafiyet talebinde bulunabilirler. Belirtilen süreler dışında yapılacak muafiyet talepleri kabul edilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri