Ahşap yüzeyde oluşan küfün temel nedeni güneş ışını ve nemin bir araya gelmesidir. Bu iki güçlü faktör etkileşime girdiğinde ahşap yüzeylerde yosun ve küf gibi bakterilerin oluşmasını sağlar. Küf ve yosunun bulunduğu alanlar görüntü açısından hoş karşılanmazken, aynı zamanda ortamda kötü kokuya da neden olur.
Küf sporları, iç ve dış mekanda havada asılı kalır ve büyümeye başlar. Sıcaklık ve nem oluştuğunda, küf daha fazla büyümeye başlar. Bu durum evdeki ahşap mobilyaların küf dolmasına neden olabilir. Mobilyaları küfün yayılamayacağı bir şekilde temizlemek, en etkili çözümlerden biridir.
Tahta veya ahşap üzerinden küfün temizlenmesinin zor olduğu düşüncesi oldukça yaygındır. Yalnızca bulaşık deterjanı ve ovalama süngeri kullanılarak tahta üzerindeki küf çıkarılabilir.
Mobilyalarda görülen rutubet ve küflerin sebebi, nemli ortamlardır. Nemli ortamlardaki mobilyalar, düzenli olarak havalandırılmadığında rutubetlenme görülebilir. Çok nemli ortamlarda da ortamdaki nemin düşürülmesi gerekmektedir. Böylece nem dengesi sağlanarak, mobilyalarda oluşabilecek nem de engellenir.
İlgili 18 soru bulundu
Su buharının oluşturduğu rutubet mobilyalarda küflenme olmasına sebep olur. Mobilya neden küflenir, ıslak bezle sildiğimiz mobilyalarımızı eğer kurutmazsak ve kuruması için cam açmaz isek, ıslak kalan mobilyalar da küflenme yapar. Mobilya neden küflenir sorusuna cevap bulduğumuzda mobilyaların ömrü daha uzun olacaktır.
Nem kontrolü, iyi havalandırma, su sızıntılarının düzeltilmesi, düzenli temizlik ve rutin denetimler küf oluşumunu engellemek için etkili adımlardır.
Sıvı sabun kullanarak hassas kumaşlarda oluşan küf lekesini temizleyebilirsiniz. Bunun için yüzeye bir miktar sıvı sabun döküp nemli bezle silmeniz yeterli olacak. Kalıp sabun ise daha sert kumaş ve dokularda iş görecektir. Halı, kaban, koltuk gibi zeminlerde kalıp sabun kullanarak küf lekesini giderebilirsiniz.
Sirke ise insanlığın kokuyla mücadele konusunda yıllardır kullandığı en eski yöntem olmasıyla ünlenmiştir. Mobilyalarınızın alt kısımlarına koyacağız sirke dolu bir kap ortamdaki küf kokusunu içine çekerek, ortamdaki rutubeti ortadan kaldıracaktır.
Nem ve küf, solunum yollarına ciddi şekilde zarar verebilir ve bu hasar astım krizine yol açabilir. Tüm bu hastalıkların yanı sıra romatizma ve eklem ağrısı özellikle yaşlı insanlarda yaygındır. Aynı zamanda küf kokusu ve yüksek nem de uyku bozukluklarına neden olabilir.
İki su bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat dökün ve karıştırın. Yine bir sprey şişesi yardımıyla karışımı, daha önce sirke döktüğünüz yüzeye sıkın. Bir ovma teli ile küflü bölgeyi ovalayın. Su ile duruladıktan sonra temizlenen küflü yere sirke sıkın ve bırakın.
Küflenmenin Oluşabilmesi İçin Küf Mantarları Neme İhtiyaç Duyarlar. Hem Ahşap Malzemenin Saklandığı Ortamdaki Bağıl Nem Yüksek, Hem de Ahşabın Kendi Nemi Yüksek ise; Küf Mantarlarının Yaşaması ve Çoğalması için İdeal Bir Ortam Oluştuğundan Küflenme Kaçılmazdır.
İç ve dış tüm ahşap yüzeylerde dekoratif ve koruyucu amaçla kullanılan içeriğindeki özel katkı maddeleri ile ahşabı, küf ve mantara karşı koruyan verniktir. Yüksek su itici özelliği sayesinde suyun ahşaba ulaşmasını önler.
Küf, tesisat sızıntıları, duvar yüzeylerinin nemlenmesi ve nemli kalması, oda sıcaklığı değişimi sonucunda duvarların terleme yapması ve yalıtım sistemindeki eksiklikler gibi sorunlar sonucunda oluşabilir. Küfle baş etmenin en önemli adımı; evinizi düzenli olarak havalandırmaktır.
Rutubet ve mantarlar ahşabın çürümesine neden olmaktadırlar. Zehirli mantarlar ahşabı çürütürken, zararsız olarak nitelenen zehirsiz küf mantarları ise; ahşabın görünümünü ve rengini bozmaktadır. Bunlardan etkilenmemek için emprenye işlemi uygulanmalıdır.
Duvarlarda veya yüzeylerde küf varsa, sabunlu bir solüsyonla temizleyebilir ve durulanabilir.
Rutubete Kesin Çözüm Yolları
Özellikle banyo ve mutfak gibi nemin yoğun olduğu alanlarda pencere açılarak veya havalandırma fanları kullanılarak havanın dolaşımı sağlanmalıdır. Bazı durumlarda profesyonel yardım almak ve uzman bir tesisatçı veya nem uzmanıyla çalışmak etkili sonuçlar sağlayabilir.
Genel olarak rutubet, iç ve dış mekânlar arasındaki sıcaklık farkı nedeniyle binaların yalıtımının düzgün yapılmamasından kaynaklanır. Ayrıca, sızdırmazlığı iyi olmayan banyolar ve ıslak alanlarda yetersiz havalandırma ıslaklığa neden olur.
Nasıl uygulanacağına gelince, duvardaki tüm yeşilimsi-yosunumsu küflerin üzerine sprey şişesine koyduğunuz sirkeli su karışımından bolca püskürtün. Tüm lekeli bölge bu karışımla iyice kaplandıktan sonra çok da kurumasına izin vermeden, yaklaşık bir 10 dakika kadar bu şekilde bekletin.
Evde Oluşan Küf ve Rutubetin Zararları
Toz akarları ve mikroplar nemli ortamlarda hızla çoğalıyor. Nem; romatizma rahatsızlıkları da olumsuz etkiliyor. Eklem ağrılarını tetikleyen nem, uzun vadeli hastalıklara sebep oluyor. Küf alerjisi; ciddi solunum sorunlarına yol açabiliyor.
Küflenmeye sebep olan küf mantarları, doğada bulunan on binlerce mantar arasında yer alır. Öyle ki mantar dendiği zaman akla ilk gelen mantar türü ağaçların diplerinde oldukça sık rastlanan şapkalı mantarlardır.
Bir sprey şişe içinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı rutubetli odalara oda spreyi olarak sıkın ve kurumaya bırakın. Köşelerde oluşan rutubet izlerine de doğrudan uygulayabilirsiniz. Cam önünde oluşan rutubetler için de karışımı sıkıp bez ile silebilirsiniz.
İyi bir havalandırma ve iklimlendirme sistemi iç mekanlarda nem ve rutubetin birikmesini önler. Havalandırma sistemi evin hava dolaşımını sağlayarak nemin yoğunlaşmasını ve rutubetin oluşumunu azaltır. Ayrıca iklimlendirme sistemi nem seviyesini kontrol ederek iç mekanlardaki rutubetin azalmasına yardımcı olur.
Evinizin herhangi bir köşesinde rutubet oluşmasını istemiyorsanız ya da rutubet oluşma ihtimali olduğunu düşündüğünüz yerler varsa hemen karbonattan destek alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri