Geleneksel lezzetleri birleştirmeyi seven Türkiye, kebaptan sonra kadayıf ile en çok lahmacun ve döner yiyor ve geleneksellikten yine vazgeçmiyor.
Et yedikten en az 2 saat sonra tatlıya geçmek gerektiğini söyleyen Didar Yanar ise, etten ve tatlıdan sonra sirke ve limon tüketmenin önemini anlattı. Yapısal olarak hazmı zor bir besin olan et, yüksek protein değerleriyle de dikkat çeker. Bu nedenle sonrasında hazmı kolay olan hafif ve sütlü tatlılar tüketilmelidir.
İftarda sütlü tatlılar elbette çok beğeni topluyor: Güllaç, muhallebi, tavukgöğsü, sütlaç, keşkül gibi ferahlatıcı ve hafif seçeneklerin yanı sıra iftara hangi tatlı yapsam diye düşünenler için enfes etimek tatlısı, revani, muhallebili kadayıf, şekerpare, irmik helvası, sultan sarması, lokma, şöbiyet gibi çok lezzetli ...
Yorgunluğun nedeni de kan şekerinin düşmesi olarak bilinir. Bu nedenle balık yemeklerinden sonra tercih edilecek en hafif tatlı helva oluyor. Balığın yanında helva yenir mi derseniz yanında değil ama balık sonrasında bir tamamlanma hissi için helva ile finali yapmanızı öneririz.
İlgili 19 soru bulundu
Sütlü tatlılar balığın bayat olması ihtimaline karşı tüketilmezken şerbetli tatlılar yüksek şeker oranıyla mideye rahatsızlık vermeye devam edeceği için tercih edilmiyor. İşte bu noktada en ideal tatlı olarak helva devreye giriyor ve balık yedikten sonra yaşanan kan şekeri düşüklüğüne çare oluyor.
Sütlü tatlı türleri balıkların bayat olması ihtimaline karşı asla tüketilmemelidir. Diğer yandan şerbetli tatlılar şeker oranının yüksekliği ve mide rahatsızlığına neden olacağından aynı şekilde tercih edilmemesi gereken tatlı çeşididir. Bundan dolayı en ideal tatlı helvadır.
YEMEKTEN SONRA TATLI YEMEYİN!
Ayrıca yemeğin üzerine tatlı yemek yükselmekte olan kan şekerini daha hızlı yükselteceğinden uykunuzun gelmesine ve yorgunluk hissetmenize neden olabilir. Tatlı yemek için yemeğin ardından 1-2 saat beklemek kan şekerinizi daha dengeli yükseltir.
Aç karnına tatlı yemek insülin seviyenizi yükseltir. Bu da henüz uyanmış pankreasınız için aşırı yüklemeye sebep olur. Böyle bir alışkanlık diyabetle sonuçlanabilir.
Sütlaç, irmik tatlısı, etimek tatlısı, muhallebili kadayıf, muhallebili revani ramazan tatlıları sütlü tercih edenlere; kadayıf dolması, şöbiyet, künefe, bal parmak tatlısı, fıstıklı büzme baklava da şerbetli ramazan tatlıları sevenler için birebir ölçülerle her damağa hitap edebilecek şekilde sizler için hazırlandı.
Bulamaç Tatlısı, Sütlü Kara Kabak Tatlısı, Çilekli Muhallebi, Kivili Kuplar, Karamel Soslu Kuplar, Kahveli Kuplar, Elmalı Muhallebi Kupları, Afyon Lokumu, Muzlu Çabuk Dondurma, Sade Muhallebi, Kakaolu Puding, Böğürtlenli Muhallebi, Sahlepli Fıstıklı Dondurma, Dondurmalı Kağıt Helva Pastası, Etimek Tatlısı Nasıl Yapılır ...
TATLI UYARISI
Bayramda etin ve şekerin birarada tüketilmesi biraz tehlikeli olduğu için mümkünse tatlı yenmemeli. En azından tatlıyı sınırlı ölçülerde ve tadımlık olarak tatlı tüketmek gerek. İlla ki tüketilecekse yemekten 2-3 saat sonra tercihen sütlü tatlılar alınmalı.
Diyetisyen Aysun İpek, "Hazmı hızlı olan tatlı, ana yemekten kısa süre sonra yenildiğinde midede çürümeye neden olarak gaz, şişkinlik, hazımsızlık problemlerine yol açar. Bu nedenle tatlı ve meyve yemeyi tercih ediyorsak, et yedikten en az 2 saat sonra tüketmeye dikkat etmeliyiz" dedi.
Özellikle de daha çok basit karbonhidratlar tüketen insanlarda, öğünün glisemik endeksi yüksek olduğunda kan şekeri ani bir şekilde yükselmekte ve sonrasında da hızlı bir şekilde düşüş göstermektedir. Kan şekerinde yaşanan bu gibi ani değişimler yemeklerden sonra tatlı yeme isteği doğurmaktadır.
Peki, tatlı sonrası kilo almamak için ne yapmalıyız? Tatlı yedikten sonra kısa bir süre sonra acıkma hissi oluşur. Bunun önüne geçmek için sirke tüketmek gerekir. Asetik asit sayesinde, mide boşalması hemen gerçekleşmez, açlık hissi baskılanır, böylece kilo alımı azalır.
Sürekli tatlı yeme ihtiyacı, açlık halinde konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik, yemekten 3 – 4 saat sonra anormal acıkma ve gece tatlı isteği gibi şikâyetler, insülin metabolizmasında bozukluğu düşündürür.
Düzenli probiyotik kullanımın bağırsak sağlığını düzelttiği gibi tatlı krizlerini de azaltacaktır. Kefir, yoğurt, turşu gibi besinler doğal probiyotik besinlerimizdendir. Tatlı krizi için meyveli yoğurt tüketmeniz hem şeker isteğinizi bastıracak hem de probiyotiklerden de faydalanmanızı sağlayacaktır.
Az ama sık yemek: Ana öğünlerdeki yemek miktarını kısıp, ara öğünler oluşturularak tatlı isteği azaltılabilir. Böylece kan şekeri dengede olur, hipoglisemi atakları yaşanmaz. 150 kalori limiti: Günlük 150 kaloriyi aşmayacak bir tatlı tüketiminin vücuda zararlı olmayacağı bilinmektedir.
Balık ile yoğurdu birlikte tüketebilirsiniz
Histaminin fazla olması da vücutta toksik etki gösteriyor. Yoğurt proteininde de bulunan histamin bayat balık tüketildiğinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltiyor. Bu sebepten dolayı da “balığın yanında yoğurt yenmez” deniliyor.
İşte merak edilen sorunun en doğru cevabı. Balık yedikten sonra süt içilir mi sorusuna evet cevabını vererek akıldaki soru işaretlerini yok etmeye geldik. Halk arasında bilinenin aksine balık ile süt ve süt ürünleri birlikte tüketilebilir.
Bayramın olmazsa olmazı baklavadır... Baklava denince ilk akla gelen markalardan biri ise şüphesiz Güllüoğlu. Beşinci kuşak patron Faruk Güllüoğlu, içinde kaymak, süt olan baklavaları maksimum iki gün; diğer çeşitleri ise maksimum altı günde tüketmemiz gerektiğini söylüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri