Türkiye'de yaban keçisi halk dilinde “dağ keçisi, kızıl keçi, geyik” diye de adlandırılabilmektedir. Erkeğine “teke”, dişisine “keçi”, bir yaşına kadar olan yavrusuna “oğlak”, bir yaşındaki yavrusuna ise “çebiç” denilmektedir. Türkiye sahip olduğu yaban hayatı çeşitliliğiyle Avrupa'nın en zengin ülkesidir.
Keçi ismi Eski Türkçe keçi anlamına gelen eçkü sözcüğü ile eş kökenlidir. Güneybatı Oğuz dilleri dışında yer alan Türk dillerinde de keçi yerine eçkü ve benzer kelimelerin kullanımı yaygındır. Keçilerin yavrusuna oğlak, erkeğine teke, bir yaşındaki erkek ve dişisine ise çepiş denmektedir.
Keçilerin kurban edilebilmesi için bir yaşını doldurmuş olması gerekir. Sığırlarda ol- duğu gibi keçilerde de yaş tayini, ön kesici süt dişlerinin çıkıp yerlerini kalıcı dişlerinin alması esasına dayanmaktadır. Keçilerde ilk kesici ön süt dişlerinin değişimi 15 - 18 aylıkken gerçekleşmektedir.
Keçi yavrularına verilen adlar yaşına ve cinsiyetine göre değişmektedir. Keçi, koyun gibi küçükbaş hayvanlara ise genel olarak davar ismi verilir. Keçilerin erkeğine teke, 1 yaşını doldurmuş dişi ve erkeğine ise çepiş ve ya çebiç adı verilmektedir.
Oğlak: Doğumdan 6 aylık yaşa kadar olan erkek ve dişi keçi yavrularına denir. Çebiç: 6-12 yaştaki erkek-dişi keçilere denir. Dişi (Anaç) Keçi: Doğum yapmış dişi hayvanlara denir. Teke: Damızlıkta kullanılan erkek bireylere denir.
İlgili 22 soru bulundu
Koyun ile keçi çiftleşirse de, lise genetik bilgisiyle bile görebileceğiniz üzere, 57 kromozomlu bir yavru doğar. Buna İngilizcede "sheep" ve "goat" sözcüklerinin birleşiminden doğan "shoat" veya "geep" deniyor, Türkçede de "keyun" veya "koçi" diyebiliriz sanırım.
Koyunlarda erkenci ırklar 7-8 ay; kültür ırkı keçilerde 8-9 aylık yaşta, geç gelişen koyun ırklarında 16-20; keçide 15-18 aylık yaşlarında damızlık olarak kullanılabilirler. Çiftleşme mevsimi: Hem koyunlar hem de keçiler mevsime bağlı kızgınlık gösteren poliöstrik hayvanlardır.
Koyun (Ovis), keçiler ile birlikte Caprinae alt familyası içerisinde yer alan bir memeli cinsi. Cinsin coğrafi olarak ve nüfusça en yaygın türü Evcil koyun olmaktadır, ancak pek çok yabani tür de Ovis cinsine aittir.
Boer keçisi 1900'lü yılların başında Güney Afrika Cumhuriyetinde Hollandalı bilim adamları tarafından keçi eti üretimini arttırmak amacıyla geliştirilmiş bir ırktır. Boer ırkı, günümüzde karkas kalitesi ve hızlı büyüme özelliği ile dünyanın en iyi ıslah edilmiş etçi keçi ırkıdır.
Erkek ve dişiler boynuzludur. Boynuz yapısı erkeklerde burgu şeklinde kuvvetli, uzun ve geriye doğru hafifçe kıvrık, dişilerde ise daha zayıf, kısa ve arkaya kıvrıktır.
Koyunun damızlık olan erkeğine koç, dişisine marya, yavrusuna kuzu adı verilir. Bir yaşındaki koyuna toklu, 2 yaşındakine şişek denilir. Erkek koyunlardan koçların etleri sert ve lezzetsiz olduğundan kesime elverişli değildir. 1,5-2 yaş arasında kesilen koyun makbuldür ve 6 aylıktan büyük kuzular koyun sayılır.
pangolin, karıncayiyen ve tembel hayvan gibi bazı omurgalı hayvanların da dişleri yoktur. yakından görebilirsiniz. Kuzey Kutup Dairesi ve çevresindeki sularda yaşayan narvallar, deniz gergedanı olarak da bilinir. Narvallar mürekkep balığı ve karides gibi çeşitli deniz canlılarıyla beslenir.
Olgun koyun ve keçilerde alt çenede toplam 8 (4 çift) kesici, 12 premolar,(alt ve üst çenede her birinde 3) ve 12 molar (alt ve üst çene her birinde 3 çift) olmak üzere toplam 32 diş bulunur.
Daha yukarı yaşlardakilerine koyun diyerek söyleriz. Keçi: Erkek ise, bir yaş gıda (oğlak), iki yaş havir, üç yaş düber, ondan yukarı yaşlar da olanlar (neri) denir.
KOYUN + KEÇİ = BOTSVANA TÜRÜKoyun ve keçinin çiftleşmesi sonucu oluşan hayvan 2000 yılında Botsvana'da veterinerler tarafından belgelendi. Botsvana Türü isimli canlı dişi keçi ile erkek koyunun çiftleşmesi ile meydana geldi.
Erkek oğlakların 5,5 aylıkken çiftleşme davranışı gösterdikleri fakat bu yaşta ejakulatta sperm hücresi tespit edemediklerini bildirmişlerdir. Daha sonra 6. ayda erkek oğlaklardan aldıkları örneklerde iyi ve kabul edilebilir düzeyde sperma gözlemledikleri ve puberta yaşını 6. ay olarak bildirmişlerdir.
Keçiler genellikle 1-3 yavru keçi doğurur. Bir keçi 5 aylık hamilelik döneminden sonra dişi keçi doğurursa, çoğu çiftçi (dişi) keçi çiftliğini büyütmek için yavruyu tutar ve sütü anne keçiden sağar (ortalama bir keçi doğumdan sonra 10 ay kadar süt üretir).
Gelişmiş ülkelerde lüks tüketim maddeleri arasında yer alan keçi etinin, "bağırsakları bozduğu, sert olduğu ve koktuğu" gibi ön yargılar nedeniyle Türkiye'de yeterince tüketilmediği belirtildi.
Keçilerin en sevdiği besinler, çalılar, kaba yoncalar, baklagiller, çimen, ağaçlar ve tahıllardır. Genellikle günümüzde keçiler kurutulmuş yonca, buğday ve soya ile beslenir.
Çünkü keçi eti daha sert ve kokuludur. Hangi pişirme yöntemini tercih ederseniz edin etinizi bir gece önceden mutlaka marine etmelisiniz. Bu sayede yumuşak ve lezzetli bir et elde edersiniz.
En sağlıklı kırmızı etlerden biri olarak kabul edilen keçi eti, diğer etlere göre daha düşük doymuş yağ ve kolesterol içerir. Baharatlarla birlikte pişirildiğinde çok lezzetli olan keçi eti, yenilebilir etlerden biridir.
Keçi ve koyunun genetik yapılarının kromozom sayılarının birbirinden farklı olduğunu biliyoruz. Bildiğimiz kadarıyla böyle bir şeyin olması mümkün değil. Bu konuyla ilgili üniversitedeki hocalarımı da aradım. Onlar da böyle bir şeyin imkansız olduğunu söyledi.
Ortalama gebelik süresi 153 gündür.
Keçilerin sağlıklı şekilde yılda iki kez doğum yapmaları mümkündür. Keçilerin bir doğumda ortalama 1-2 yavru dünyaya getirdiklerini belirtmiştik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri