Keklerinizi yaparken kullandığınız malzemelerin aksi belirtilmediği takdirde oda sıcaklığında olması şart. Çok soğuk kullanılan malzemeler kekin yapısında sorunlar yaratabiliyor. Kekiniz çok kabarmayabiliyor ya da çok kabarsa da iç kısmı tam kıvamında pişmediği için fırından aldığınızda sönebiliyor.
Pişirme işlemi sırasında fırının kapağını açmayın. Kek piştikten sonra, hemen dilimlemeyin. Bunun yerine oda sıcaklığında en az 10 dakika dinlendirin. Bu sayede pişirme işleminden sonra da sıcaklığını koruyacak ve içinin çiğ kalma ihtimali düşecektir.
Kek pişirirken fırına girişinden itibaren 20-25 dakika kadar fırın kapağı açılmamalı. Bu kekin ısısında değişikliğe neden olacağı için çökmeye neden olabilir. Kekiniz pişerken fırının içinde yerini değiştirmemeye ve oynatmamaya dikkat etmeliniz.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
- Öncelikle kek tarifi konusunda malzemeler eksik olursa kek kabarmayabilir. - Ayrıca malzemelerin soğuk kullanılması kekin kabarmasını önler. - Kek kalıbı margarin ile yağlanmadığı takdirde kabarmaz. - Kek malzemeleri sırasıyla eklenmediği takdirde kabarma sorunu yaşanabilir.
İlgili 35 soru bulundu
SÜT İLE DAHA YUMUŞAK KEKLER YAPABİLİRSİNİZ
Kekleriniz puf puf kabarsın, yumuşacık olsun istiyorsanız, tarifinizde su yerine süt kullanabilirsiniz. Kek yaparken, kekin hamuruna biraz süt veya yoğurt gibi laktoz içeren ıslak malzemeler eklemek, hamuru daha akışkan bir hale getirir.
Pandispanyalarda sıvı kaynağı normal keklerde olduğu gibi süt veya yoğurt değil yumurtadır. Bu da kabarmanın eşit şekilde olmasını sağlar.
Gereğinden fazla koyduğunuz kabartma tozları ya da farklı kabartıcı maddeler kekinizin birden bire kabarıp, fırından aldığınız gibi de sönmesine neden olabilir. O yüzden elinizden geldiğince tariflere bağlı kalmaya özen gösterin. Bazı kek tarifleri de doğası gereği hacmi küçülen kek tariflerinden oluyor.
Kekin kuru kalmasında en önemli nedenlerin başında malzemelerin oranı gelir. Keki yumuşak veya kuru yapan, tarifte kullanılan sıvı malzemelerdir. Kekin yumuşacık olması için tarifte verilen yağ oranına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca pişirme süresi de uygun olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Unutulmaması gereken bir diğer unsur ise fırın ısısıdır. Kek yapmaya başlamadan önce fırını ısıtmak her zaman en başarılı sonucu verir. Önceden ısıtılmış fırın ibaresi kek için hayati öneme sahiptir.
Kek tariflerinde çoğu kez fırının dereceleri farklı ayarlanıyor. Fakat fırında kek pişirirken derece 180 olmalıdır. Bu ısıda keki 30 dakika kadar pişirmeniz gerekmektedir. Ancak yine de 20 dakika kadar sonra kekinizi kontrol edebilirsiniz.
Keki tekrar fırına alın ve fırın derecesini 120'ye kadar düşürün. Fırının üst kısmını kapatın, sadece alt kısmını çalıştırın. Kekinizi düşük ısıda 15 dakika daha pişirin. Bu sayede üzeri yanmayacak ve içi pişecektir.
Verilen kek malzemesi, pişirilecek kap ve fırının ısı ölçülerine uyulmalı. Aksi belirtilmediği sürece fırın mutlaka önceden ısıtılmalı. Kek hamuru hazırlandıktan sonra bekletilmeden pişirilmeli.
Fırının sadece altını açın üst kısmını açmayın. Bu düşük ısıda kekinizi 15-20 dakika kadar pişirin. Bu şekilde üstü yanmayacak, altı ve içi pişecektir. Böylelikle hamur kalmaktan kekinizi kurtarmış olacaksınız.
Eğer klasik bir kek harcı yaptıysanız, harcın içerisine kabartma tozu, soda gibi kabartıcı malzemeler eklemeden, yine üzeri sıkıca kapalı bir şekilde buzdolabında 1-3 saat arası kadar bekletebilirsiniz. Bu süre aralığı kekinizi bekletmek açısından herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.
Piştikten sonra oda sıcaklığında dinlendirin
Ama daha vakti var. Bırakın, oda sıcaklığında 15-20 dakika kadar dinlensin.
Keki pişirmek için fırın derecesi 180'e getirilmelidir. Bu ısıda kek istenilen kıvamı yakalar ve harika bir dolgunluk ile güzel bir lezzet sunar. Bu ısı ile beraber kek genel olarak 35-40 derece içerisinde pişer. Tabii yine de kek pişerken 20 ya da 25 dakikalar içerisinde kürdan testi yapmak önemlidir.
Süt ile yapılan keklerde kabartma tozu çok etkilidir ve ben genelde 2 tane kullanmayı tercih ediyorum.
Sade bir kek hamurunu yaparken temel malzemeler 4 yumurta, arzu edildiği kadar şeker, 1 su bardağı sıvı yağ, 3 su bardağı un ve bir paket hamur kabartma tozudur.
Püf Noktaları Kullandığınız kek malzemeleri oda sıcaklığında beklemiş olursa kekiniz daha iyi kabarır. Un, kabartma tozu gibi katı malzemeleri eleyerek eklediğinizde kek harcı daha pürüzsüz bir kıvam alacaktır. 175 derece sıcaklıkta ilk yarım saat fırının kapağını hiç açmadan pişirmelisiniz.
Kek hamuru boza kıvamında olmalıdır. Un miktarı az olursa kekiniz çöker, fazla olursa sert ve kuru olur.
Bayatlayan kekinizin miktarı çok fazlaysa ya da yaptığınız kek kabarmadığı için onu yemediyseniz ve kaldıysa yaklaşın böyle, son ve efsane bir önerimiz daha olacak. Keki alıp bir karıştırma kabına parçalayarak koyun. Üzerine azar azar süt ilave edin ve yumuşayan bu kek parçalarını bir güzel yoğurun.
Pişirme süreleri, yaklaşık olarak 35 dakika ya da 45 dakika pişirilme süreleri bulunmaktadır. Pişme süresinin en erken şekilde 10 dakika sonunda kapak açılabilir. Bu şekilde ıslak bir kekin kabarması ve hazır olması konuları hakkında bilgi edinilmiş olur.
Kek; 175-180 derecede, önceden ısıtılmış fırında pişer. Kek kaç dakikada pişer? Kek; önceden ısıtılmış 175-180 derecelik bir fırında yaklaşık 40-45 dk da pişer.
Kekinizi fırının orta rafında pişirmelisiniz. Kekiniz pişerken ilk 20 dakika kapağını açmamalısınız. Aksi taktirde kekiniz sönecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri