Yarım saat boyunca ortalama 63 derece ısıda tuttuğumuz keçi sütünü içinde buz olan büyük bir kabın içine yerleştirmeli ve soğutma işlemine geçmeliyiz. Bu işlemden sonra sütün ideal sıcaklığı ise yaklaşık 30 derece olmalıdır. Bu şekilde soğumaya bırakılan sütün içine seyreltilmiş peynir mayası kullanılır.
Yaklaşık 3-3.5 saat mayalanmaya bıraklır. ☑️Pıhtının alınması: Mayalama sonra oluşan pıhtı tencerede 4-8 parçaya kesilir. Bu pıhtılar tülbent içine alınır. ☑️Pıhtının süzdürülmesi: Pıhtı içinde bulunan peynir suyu pıhtıdan hızlı bir şekilde süzdürülür.
Mayalama sıcaklığı da peynir pıhtısının yumuşak ya da sert olması üzerinde etkili. Beyaz peynir yapımında süt 29°C ile 32°C arasındaki mayalanmaktadır. Yumuşak dokulu bir peynir isteniyorsa süt 30°C'nin birkaç derece altında mayalanabilir.
70 dereceye kadar ısıtılan keçi peyniri karıştırılarak yapılır. Soğumaya bırakılan süte keçi peyniri yapımı için seyreltilmiş peynir mayası kullanılır. Mayalanan sütte oluşan pıhtılar alınır ve istenilen ölçülerde kesilir. Kesilen parçalar alınır ve süzülür.
1 kilogram keçi peyniri yaklaşık olarak 5-6 kilogram keçi sütünden elde edilir.
İlgili 29 soru bulundu
Keçi sütü, koyun sütü, inek sütü ve peynir mayasından üretilen keçi peynirinde ortalama bir yağ oranı vardır. 100 gramında yaklaşık 21 gram yağ bulunmaktadır. İçeriği oldukça zengindir.
Yüksek proteinli olan bu ürünlerde su oranı arttıkça, hızlı bozulma ihtimali daha da artıyor. “Bu nedenle süt ürünlerinin buzluk veya dondurucuda muhafaza edilmemesini tavsiye ediyoruz” diyor Orhan Kaplan.
Keçi ve inek sütü ile yapılan peynirlerin olgunlaştırılması için soğuk hava depolarında 1 yıl kadar bekletilmesi gerekmektedir.
Kapalı kapta kalan tuzlu peynir 2-3 gün sonra sulanacağı için tekrar süzülür. Bir kapta su kaynatılır ve tuzla sertleşen peyniri kaynamış suya bir atıp alınır. Uygun yere serip soğutulur. Soğuyan peyniri saklanacak kavanoza doldurup üzerine tuzlu su yapıp peynirin üzerine dökülür ve kapağı kapatılır.
Peynirinizi şirden mayası ya da hazır satılan starter'ların yardımıyla yapacaksınız sütünüzü kaynattıktan ve peynir mayalama sıcaklığına getirdikten sonra ilave ederek mayalanmaya bırakın. Eğer mayasız bir peynir yapacaksanız size önerilerimiz var.
3-Her 5 litre süte piyasada satılan 1/16000 kuvvetindeki standart peynir mayalarından bu mayanın kendi kapağının ¼ ü kadar(Dörtte biri) peynir mayası katılır.
Dereceniz varsa ölçebileceğiniz gibi, ev usulü ölçmek isterseniz serçe parmağınızı hafifçe süte değdirdiğinizde 7 saniye boyunca parmağınızı çekmeden durabiliyorsanız mayalama sıcaklığı uygun demektir.
Mozzerella peyniri imal edilirken eğer sitrik asitlikle ph düşürülüyorsa sütün mayalama sıcaklığı 30-31 derece olmalı ve 20 dakikada pıtı kesilecek kadar maya katılmalıdır. Pıhtı küçük parçalanmalıdır. Sert peynirler ise 45 dakikada kırılacak şekilde mayalanmalı, pıhtı daha küçük parçalanmalıdır.
Kaynama başlayınca altını kısıyoruz ve 10 dakika kadar kaynatıyoruz. Altını kapatıp sütü ılımaya bırakıyoruz. Parmağımızı soktuğunda yakmayacak ama çıkarma isteği uyandıracak sıcaklığa gelmeli. Eğer ölçebilecek bir termometreniz varsa 42-45 derece arası idealdir.
Mayalanma süresince kabın sallanmayan bir zeminde durmasına dikkat etmemiz gerekiyor. - Yaklaşık 3,5 - 4 saat içinde mayalanma işlemi tamamlanmış oluyor.
* 10 litre süt için yarım kapak peynir mayası bir bardakta sütle karıştırılarak süte ilave edilir.
En ideal peynir saklama koşulları
Peyniri cam, metal veya seramik bir kap içerisinde saklamalısınız. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Yalnız başlık yanıltıcı olabilir lütfen bidonun ağırlığını değil peynirin ağırlığını yazın başlığa. 5 KG'lık bidonda 4 KG peynir diye.
Su en iyi çözücüdür. Bu sebeple tuz oranı çok fazla olan peynir, yeterli genişlikte bir kaba su koyularak bu suyun içerisinde bekletilebilir. Ancak bu işlemin günlük olarak yapılması gerekir. Özellikle kahvaltıda az tuzlu peynir tüketebilmek için, tüketilecek miktardaki peynirin geceden suda bekletilmesi gerekir.
Seçenekler: 2 kg184,86 TL/kg. 5 kg128,52 TL/kg.
-Peynirler mutlaka buzdolabında (+2° ile +4°C arasında) muhafaza edilmelidir. -Orijinal ambalajından çıkarılan peynirler ortam koşullarına maruz kaldıkları için hava, rutubet, sıcaklık ve ortamdaki mikroorganizmaların etkisi ile bozulmaları hızlanır. Peynirleri dilimlemek de bozulmalarını hızlandırır.
Buzdolabında +4 derecede 12 ay saklayabilirsiniz. Ürün olgunlaştıkça lezzeti daha da artacaktır. Bir kaç parça keçi peynirini buzdolabında açmadan 6 ay olgunlaştırmanızı tavsiye ederiz.
Bu nedenle arzu edenler bebeklerine 6 aydan itibaren keçi sütü ile yapılmış yoğurt ve peynir verebilirler, fakat keçi sütü ile yapılmış muhallebi, keçi sütüne bisküvi eklemek ve direk olarak çiğ olarak içirmek aynı inek sütünde olduğu gibi 1 yaşına kadar yapılamaması gereken beslenme uygulamalarıdır.
Keçi peyniri kaç günde bozulur? Bu peynirlerden günlük ihtiyaç kadar peynir kesilerek alındıktan sonra geri kalan peynir salamurası içinde veya streç filmle sarılmış olarak 5-7 gün kadar saklanabilmektedir. Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri