Bu sütün yağ oranı ile ilgili bir durumdur. Lakin sonbahar mevsiminde keçinin sütü azalmaya başlar. Bu süt daha az yağlıdır. Bu süt ile yapılan peynir daha sert kıvamlı olmaktadır.
Peynir pıhtısı ne kadar küçük kesilirse pıhtının içindeki su da o oranda daha çok dışarı akar. Ve peynirin yapısının daha sert olmasının en önemli nedeni de budur.
Buzdolabında açıkta kalarak sertleşmiş beyaz koyun, keçi veya inek peynirlerini salamura, yani tuzlu su hazırlayarak bu suyun içinde yumuşatabilirsiniz.
Bu yüzden keçi sütünden beyaz peynir hem az, hem pahalı. Ayrıca, keçi sütünün mevsime bağlı bir üretimi var. İdeal lezzet ve kıvamına ulaşması için de en az 9 ay olgunlaştırılması gerekmekte..
Keçi ve inek sütü ile yapılan peynirlerin olgunlaştırılması için soğuk hava depolarında 1 yıl kadar bekletilmesi gerekmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Ülkemizde bol bulunması nedeniyle keçi peyniri fiyat açısından uygundur. Ancak küçükbaş hayvan olmasından dolayı inekten elde edilen süt miktarından daha az keçi sütü elde edilir. İnek sütü ticari açıdan peynir yapımına daha uygundur. Bu sebeplerden dolayı keçi peyniri inek peynirine oranla daha pahalıdır.
İsviçre'deki bir ziraat enstitüsüne göre, deliklerin sebebi saman tozları. BBC Türkçe'nin haberine göre, Agroscope adındaki enstitü, süt sağılırken kovalara düşen "mikroskopik denecek kadar ufak" saman parçacıklarının, peynir olgunlaşırken bu tür deliklere yol açtığını bildirdi.
-Peynirler mutlaka buzdolabında (+2° ile +4°C arasında) muhafaza edilmelidir. -Orijinal ambalajından çıkarılan peynirler ortam koşullarına maruz kaldıkları için hava, rutubet, sıcaklık ve ortamdaki mikroorganizmaların etkisi ile bozulmaları hızlanır. Peynirleri dilimlemek de bozulmalarını hızlandırır.
· Keçi peynirinin diğer peynirlere oranla besin değeri daha fazladır. Hem mineral hem vitamin bakımından oldukça zengindir. İçerisinde yüksek miktarda kalsiyum, potasyum, magnezyum, A ve B vitamini, fosfor, esansiyel yağ bulunmaktadır. Bu açıdan en sağlıklı ve güvenilir besinler arasındadır.
Yumuşak olgunlaştırılmış peynir: Beyaz peynir, Camembert ve Brie. Yarı sert ve sert peynir: İsviçre peyniri, Çedar, Edam, Gouda, Colby, Muenster, Parmesan, Pecorino ve Romano.
Bozulmuş olan peynirin tadı normal bir peynire göre çok daha farklı olacaktır. Peynirin türüne göre tadında acılık veya ekşilik oluşur. Normalden farklı bir tat alırsanız peynir maalesef bozulmuş demektir. Peynirden kötü bir tat geliyorsa hemen yemeyi bırakmanızı tavsiye ederiz.
Sert Gözenekli Peynirler
Gözenekli peynirlerin temeli, pıhtı henüz teleme suyunun içindeyken baskılanarak, tekrar ısıtılıp kalıplanması ve preslenmesi esasına dayanır. Ülkemizde az sayıda çeşide sahip sert gözenekli peynirlerin en önemli temsilcisi Kars gravyeridir.
Bunun nedeni yüksek pH düzeyine bağlanmaktadır. Yani peynirdeki asitliğin düşük olmasından kaynaklanmaktadır. Peynir lorunu veya telemesini ısırmak için dişlerimizin arasına alıp baskı uyguladığımızda peynirde bulunan protein kütlesine yönelik bir sürtünme meydana gelir bu da gıcırtıya neden olur.
Özellikle çiğ sütten yapılan peynirlerin olgunlaştırma süreleri daha fazla olmaktadır. Çünkü çiğ sütün içindeki patojenik ve mikroorganizmalar sağlık açısından çok daha risklidir. Çiğ sütten veya termizasyon işlemi uygulanan sütten yapılan bu peynirler ne kadar uzun süre dinlenmeye bırakılırsa o kadar faydalıdır.
Açıkta, mumsuz olgunlaşan peynirler %80-90 neme ihtiyaç duyarlar. Nem azaldığında kabuk çok hızlı sertleşir ve peynir haddinden fazla kuruyarak çatlar. Nem dolabın içinde sürekli olmalı ve kontrol edilmelidir. Nem buzdolabının dibinde içi kaya tuzu dolu bir tepsiye saf su koyularak sağlanabilir.
Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
Son bir püf noktası da verip bu yazı ile vedalaşayım. Eğer peyniriniz salamura suyunda iken yine de üst kabuk katmanında erime yumuşama var ise içine bir kaç çorba kaşığı beyaz sirke ilave edin. Bu asit oranını düzenleyecektir.
Keçi peyniri dilimlerini önce una, sonra çırpılmış yumurtaya ve en son galeta ununa batırın. Kızgın yağda 25-30 saniye üstündeki pane altın sarısı bir renk alıncaya kadar kızartın. Kızaran peynirleri havlu kağıt serilmiş tabağa alın. Fazla yağını çektirdikten sonra yeşilliklerle servis yapın.
Normalde keçi peyniri kokmaz, biraz daha şekerli bir tadı vardır ama laktozu çok düşüktür ve insanların vücudunun tolere edeceği bir miktardadır.
Özellikle beyaz peynir gibi yumuşak dokulu salamura içerikli ürünlerde çözdürme konusu daha riskli. Yüksek proteinli olan bu ürünlerde su oranı arttıkça, hızlı bozulma ihtimali daha da artıyor. “Bu nedenle süt ürünlerinin buzluk veya dondurucuda muhafaza edilmemesini tavsiye ediyoruz” diyor Orhan Kaplan.
Şu noktaya dikkat etmemiz gerekiyor ki peynirler de özellikle küf içerisinde kırmızı, siyah ve bej renkli küfler varsa eğer bu küflü peynirlerimiz kesinlikle tüketilmemeli." diye konuştu.
Keçi ve koyun sütüne göre daha az yağ içeren inek sütünden üretilen Ezine inek peyniri, inek sütünden üretilen peynirlerin tadına alışanlar için ideal bir peynir çeşididir. Ezine koyun peyniri ise isminden de anlayacağınız üzere koyun sütünden üretilmektedir.
Seçenekler: 2 kg184,86 TL/kg. 5 kg128,52 TL/kg.
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri