Hem keçi sütü hem de inek sütü, besin maddeleri ile sayısız fayda sunar. Ancak, sindirim açısından keçi sütüdaha iyi bir seçimdir. Çünkü, sindirimi zorlaştıran laktoz seviyeleri keçi sütünde daha düşüktür. Keçi sütünün yağ molekülleri de daha küçüktür.
İnek sütü, keçi sütüne göre 5 kat daha çok vitamin, B12 ve 10 kat daha fazla folikasit içerir. Sadece keçi sütü içen çocuklarda B12 ve folikasit eksikliği görülebilir. İnek sütü proteinlerine karşı alerji gelişmişse inek sütü yerine keçi sütü önerilebilir.
250 ml inek sütünde yaklaşık olarak 8-9 gram, keçi sütünde ise 10 gram yağ bulunmakla birlikte miktardan ziyade yağın türünde farklılıklar gözlemlenmektedir. Örnek olarak; keçi sütünde sindirimi daha kolay olan orta zincirli yağ asitleri bulunmaktadır. Esansiyel yağ asitleri, inek sütüne göre daha fazladır.
- İnek sütünün keçi sütünden daha sütünden 5 kat daha fazla vitamin B-12 ve 10 kat daha fazla folik asit içeriyor. - Keçi sütü inek sütünden daha fazla kalsiyum, %25 daha fazla vitamin B-6 içeriyor.
Anne sütüne en yakın olan süt keçi sütüdür. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Selenyumdan zengin içeriği ile kansere karşı koruyucudur. İnek sütüne oranla çok daha fazla kalsiyum, magnezyum ve vitamin içerir.
İlgili 38 soru bulundu
Mersin'in Erdemli ilçesinde dünyanın en pahalı sütü olarak bilinen ve besin değeri çok yüksek olan arı sütü hasadı devam ediyor. Tüketicileri uyaran 60 yıllık arı sütü üreticisi Şahbaz Çay, "Kilosu 10 bin liranın altında olan arı sütü sahte arı sütüdür" dedi.
Keçi sütünün de inek sütüne kıyasla son dönemlerde daha çok tercih edilmesinin sebepleri ise gaz, şişkinlik, hazımsızlık gibi sindirim problemlerine sebebiyet vermemesidir.
Keçi sütü yüksek oranda kısa ve orta zincirli yağ asitleri bulundurması sayesinde daha kolay sindirilir. A vitamin miktarı fazladır. O yüzden keçi sütü inek sütüne göre daha beyazdır. Mide asitliğini daha iyi nötralize ettiği ve sindirimi kolay olduğu için erken dönem bebek beslenmesine uygun olacaktır.
İnek sütü ile karşılaştırıldığında keçi sütü folik asit ve B12 vitamini açısından yetersizdir.
Vitamin ve mineraller açısından keçi sütü de oldukça zengin. 1 su bardağı keçi sütünde 9 gram kadar protein bulunuyor. Bu sütün içindeki yağ ve proteinler inek sütüne göre daha farklı. Bu da keçi sütünün sindirimini kolaylaştırıyor.
Keçi Sütü Zararları ve Yan Etkileri
Demir, bakır, folik asit ve B12 bakımından fakir olan keçi sütü uzun süreli kullanımda kansızlığa neden olabilir. Her besinde olduğu gibi alerji riski keçi sütünde de vardır, ciltte kızarıklık ve döküntü şeklinde alerjiye neden olabilir.
Günlük diyetimizde yer alan dört önemli besin grubundan birisi olan süt ve süt ürünlerinin özellikle protein ve kalsiyum içeriği açısından tüketilmesini mutlaka öneriyoruz. Süt içerisinde bulunan B2, B12, A vitaminleri, tiamin, niasin, fosfor ve magnezyum olmak üzere birçok besin öğesi önemli kaynaktır.
Keçi sütü içerik bakımından inek sütüne göre daha zengindir. Özellikle içerdiği önemli aminoasit ve yağ asitlerinin yanı sıra bir bardak keçi sütünde günlük almanız gereken kalsiyumun %40'ı B vitaminin %20'si ve önemli miktarda potasyum ve fosfor bulunur.
Keçi sütü A, B1, B2, B3 ve B6 gibi birçok önemli vitamini içerisinde barındırmanın yanı sıra, aynı zamanda magnezyum, selenyum, kalsiyum, fosfor ve demir gibi birbirinden önemli minerallere sahiptir. Özellikle anne sütüne oranla kalsiyum ve proteinin kat kat daha fazla olduğu bilinmektedir.
Bu nedenle bebeklere 1 yaşına kadar inek sütü verilmemesi tavsiye edilir. Ancak çocukların 1 yaşından sonra günlük kalsiyum protein ve vitamin ihtiyaçlarını karşılamak için günde 2 bardak süt tüketmesi oldukça önem taşıyor. Pastörize veya UHT ile mikroptan arındırılmış, katkısız tam yağlı süt içilmesi önemlidir.
1 yaşından sonra çocuğun devam sütü denilen hazır mamayı tüketmesi için hiçbir neden yok! 1 yaşına kadar anne sütü mümkün değilse formül mama, sonrasında ise keçi sütü tercih edilmeli.
Ancak bu özelliğine rağmen bebeklerinize bir yaşından önce keçi sütü vermemelisiniz. Keçi ya da inek sütüne başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekiyor. Süt bir yaşın altındaki bebeklerin gelişimini olumsuz etkiler. Ayrıca inek-keçi sütü bebeklerde kansızlığa yol açabilir.
Günlük yaklaşık olarak 0.2 litre ile 0.3 litre arasında süt ürettiği bilinen dişi eşeklerden elde edilen eşek sütü anne sütüne en yakın bileşime sahip süt olarak biliniyor.
Keçi sütü, inek sütünden 3 kat daha fazla niasin içerir. Keçi sütünün sindirimi inek sütünden çok daha kolaydır. Keçi sütü, inek sütünden daha az alerjendir. Keçi sütü, inek sütüne göre ısıya daha az dayanıklıdır.
İnek sütü, çocuklar arasında alerjinin bir numaralı nedenidir. – Sindirim ve kabızlık sorunları olan insanlar için keçi sütü oldukça faydalıdır. – Kansızlığı önler. tarafından sağlanmaktadır.
Keçi sütünde yağ taneciklerinin çapının küçük olması, sindirimini kolaylaştırır. Ayrıca alfa-s1 kazein içeriğinin düşük olması sebebiyle de yumuşak bir pıhtı oluşturarak mide-barsak (gastro-intestinal) sağlığının korunmasına yardımcıdır.
Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak üreticinin, üyelerimizin zor şartlarda üretmiş oldukları sütün değerinden satılması için yapmış olduğumuz değerlendirmeler ve girişimler neticesinde 2022 yılı toptan çiğ keçi sütü referans alım fiyatımız 6,75 tl. + nakliye bedeli (süt toplayana maliyeti 7,5 tl.)
8-] Keçi sütünün düzenli olarak tüketilmesi, egzama, astım, sindirim rahatsızlıkları, varisle ilgili bazı rahatsızlıkların ve alerjik durumların tedavisinde yararlı olmaktadır. Bu nedenle birçok Avrupa ülkesinde keçi sütünden yapılan mamuller özel sağlık dükkanlarında (Health Shop) özel fiyatlarla satılmaktadır.
Sütün gaz yapmaması için sütü yeteri kadar tüketmeli fazla tüketmekten kaçınmalıyız. Laktozsuz ve yağsız sütleri tercih etmeliyiz. Sütün içerisine zencefil ya da kakao karıştırılması da sütün gaz yapıcı etkisini azaltan bir uygulamadır.
Bu arada keçi sütü kabızlık yapar mı diye merak edenler için de hemen belirtelim keçi sütü bağırsak hareketlerini olumlu yönde etkilediği ve hazım problemlerini ortadan kaldırdığı için kabızlık yapmaz aksine kabızlığa iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri