Karadağ Pasaportu Vizesiz Seyahat Güncellemesi 2024
Karadağ hükümeti Karadağ vizesiz ülkeler listesini genişletmek için çalışmaktadır. 2008'den beri Karadağ pasaportu sahipleri, Schengen bölgesindeki tüm ülkelere vizesiz giriş hakkına sahiptir.
Karadağ'a Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için vizesiz seyahat mümkün. Pasaportunuzu alıp, bu güzel ülkeyi ziyarete gidebilirsiniz. 90 günü aşmamak kaydı ile yapacağınız ziyaretlerde Karadağ vize istemiyor.
Karadağ Türk vatandaşları için 90 günü aşmayan seyahatlerde vize aramamaktadır. Geçeli olan bir pasaport ile iki ülke arasında seyahat edilebilmektedir.
Karadağ'a Nasıl Gidilir? Karadağ'a gitmek için yaklaşık 1 saat 20 dakika süren İstanbul – Podgorica uçuşunu tercih etmen gerekiyor. Bu yurt dışı ziyaretin için vize almana gerek yok. Pasaport, yurt dışı seyahat pulu ve uçak bileti yeterli olacak.
İlgili 26 soru bulundu
Karadağ ve Avrupa Birliği arasında İstikrar ve Ortaklık Anlaşması (SAA) müzakereleri Eylül 2006'da başladı. Anlaşma resmi olarak 15 Ekim 2007'de imzalandı ve 27 AB üye devletinin tümü SAA'yı onayladıktan sonra 1 Mayıs 2010'da yürürlüğe girdi.
Para birimi olarak Euro kullanmasına rağmen Karadağ'ın herhangi bir Avrupa ülkesinden oldukça ucuz olduğunu söyleyebiliriz.
Bu çerçevede, Türkiye ve Karadağ vatandaşı olan diplomatik, hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaport hamilleri, birbirlerinin ülkesine, her altı ay içinde ilk giriş tarihinden itibaren doksan (90) günü aşmayan bir süre için veya transit geçiş maksadıyla vize almadan girebilmektedir.
Yatırım Yoluyla Karadağ Vatandaşlığı
En az €250,000 bedelli bir mülk alınması ile Karadağ vatandaşlığı için başvuru da bulunulabilir. Ek olarak Karadağ ekonomik fonuna da €100,000 tutarında bağış yapmak gerekmektedir. Avrupa Birliği üyeliğine aday olan Karadağ'ın 2025 yılına kadar birliğe girmesi beklenmektedir.
Karadağ pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 44. sıradadır. Karadağ pasaportu sahipleri, 125 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 104 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Şu an Karadağ halkı Avrupa Birliği üyesi ülkelere vizesiz geçiş yapabilmektedir. Şirket kurulumu ardından oturum başvurunuz tamamlandıktan ortalama 20-45 gün sonra oturum kartınız gelmektedir. Kartın gelişini takiben oturum izniniz üzerinden Karadağ Schengen vize başvurunuzu yapabilir ve olumlu sonuçlandırabilirsiniz.
Yabancı uyruklu bir kişi Karadağ'da C tipi vizeyle 180 gün içinde toplam 90 güne kadar konaklayabilir. Türk vatandaşları, iki ülke arasında imzalanan vize muafiyeti anlaşması çerçevesinde, Karadağ'a yapacakları seyahatlerde, son 180 gün içerisinde kalış süresi toplam 90 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaftır.
Bunun dışında, Karadağ henüz bir Schengen ülkesi değildir. Avrupa Birliği'ne girdikten sonra mevcut vize anlaşmasının da Avrupa Birliği ile uyumlu hale geleceği beklenmektedir.
Kolay Schengen Vize Başvurusu: Yunanistan
Yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle vize işlemlerini kolaylaştıran Yunanistan, Türk vatandaşlarının Schengen vizesi almak için en çok tercih ettiği ülkelerin başında geliyor. Özellikle yazın Yunan adalarına giden tatilciler, Yunanistan'dan kolaylıkla Schengen vizesi alabiliyor.
AB ile Karadağ arasında Vize Kolaylığı ve Geri Kabul Anlaşması 1 Ocak 2008 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Karadağ 2009'dan beri vize serbestinden yararlanmaktadır. Karadağ 5 Haziran 2017 tarihinden beri NATO üyesidir.
Türkiye'de tescil ve trafik belgesine sahip araçlar Karadağ'da kullanılabilir. 6 aydan fazla Karadağ'da kalacakla ise araçları için Karada yetkili makamlarından resmi onay almaları gerekmektedir.
Karadağ'a seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarından Umuma Mahsus (Bordo), Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) ve Diplomatik (Siyah) pasaport sahipleri Türkiye ve Karadağ arasındaki Vize Muafiyeti Anlaşması kapsamında 180 gün içerisinde 90 günlük süreyi geçmemek kaydıyla vizeden muaftırlar.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının pasaportsuz ve vizesiz olarak seyahat edebildiği bazı ülkeler bulunur. T.C. vatandaşlarının vize ve pasaporta ihtiyaç duymadan girebildiği ülkeler Ukrayna, Azerbaycan, Gürcistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'dir.
Karadağ Türkçesi
Karadağ Türkleri, diğer Balkan Türkleri gibi, yazı dili olarak standart Türkçeyi kullanırlar. Bunun yanında, Karadağ'da yaşadıkları yerlerde konuştukları ağız bir Rumeli ağzıdır.
Karadağ'a ne zaman gidilir? Akdeniz ikliminin hakim olduğu Karadağ, yazları oldukça sıcak ve kuru geçiyor. Keyifle kumsallarda dolaşıp, denize girebileceğiniz en uygun zaman mayıs ve eylül ayları arasındaki dönem.
Türkiye ise yeni açıklanan asgari ücretle 26 ülke içinde 23 sırada yer alıyor. Avrupa'da asgari ücretin en düşük olduğu ülke ise Arnavutluk (298 Euro). Bulgaristan (399 Euro) ile Sırbistan da (460 Euro) Türkiye'nin altında yer alıyor. Türkiye'nin hemen üstünde 533 Euro ile Karadağ bulunuyor.
Ortodoks Hristiyanlık Karadağ'daki baskın din şekli olmasına rağmen, hem İslam hem de Katolik Hristiyanlığın çok sayıda inananı var. Baskın Kilise, Sırp Ortodoks Kilisesi'dir, ancak Karadağ Ortodoks Kilisesi'ni oluşturan izler mevcut.
Başkenti ve en büyük şehri Podgorica ülke topraklarının %10,4'ünü ve nüfusun %29,9'unu kapsamaktadır, Çetine kenti eski krallık başkenti statüsündedir. Ülkenin büyük çoğunluğunu Karadağlılar oluşturur, Sırplar %28,7 ile en büyük azınlıktır. Ayrıca Boşnaklar, Arnavutlar ve Hırvatlar da bulunur.
Karadağ'da ortalama 1+1 evin fiyatı 150.000 eurodur. Avrupa ülkelerinden biri olan Fransa'da ise benzer özellikteki ortalama bir evin fiyatı 300.000 eurodur. Karadağ ev kiraları ise şehirlere göre değişse de, 2+1 evin aylık kirası ortalama 400 eurodur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri