İlk gün 4-5 öğünde her öğünde kg CA için 100-150 ml olacak şekilde, 2. ve 3. günlerde öğün sayısı 3'e, 4. ve 5. günlerde öğün sayısı 2'ye düşürülerek verilecek miktar artırılmalıdır. Ananın sütü fazla ise kolostrum başka bir oğlağa verilebilir veya dondurularak saklanabilir.
Keçiler iyi bakım beslemeye hemen olumlu yanıt verirler. Sütle besleme süresi doğumdan başlayarak artık keçi yavrusu sütü daha fazla tüketemeyinceye kadar devam eder. Bu süre 3 haftalık kısa bir dönem olabileceği gibi üretim sistemine bağlı olarak 5-6 aylık bir dönemden de bahsedilmesi söz konusu olabilir.
Normal zamanda günde 5-6 litre süt veren Saanen cinsi keçiler, doğumdan sonraki 2 ayda günlük 12 kiloya kadar süt verebiliyor.
Birim'de uygulanan oğlak büyütme sisteminde, doğumdan sonraki ilk bir hafta sürekli birlikte olan keçi ve oğlaklar, daha sonraki günlerde gündüzleri ayrı tutulmakta, akşam sağımından sabah sağımına kadar ise geceyi birlikte geçirmektedirler. Oğlakların sütten kesim yaşı 42–60 gün arasında değişmektedir.
Keçi başına günlük su tüketimi 15 litre hesaplanmalıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Keçiler genellikle 1-3 yavru keçi doğurur. Bir keçi 5 aylık hamilelik döneminden sonra dişi keçi doğurursa, çoğu çiftçi (dişi) keçi çiftliğini büyütmek için yavruyu tutar ve sütü anne keçiden sağar (ortalama bir keçi doğumdan sonra 10 ay kadar süt üretir).
Saanen ırkı keçilerin süt verimleri oldukça yüksek. Bir kıl keçisinden yılda 300-400 litre süt verimi alınırken, Saanen keçiden 800 litre ila 1000 litreye kadar süt sağılıyor" dedi.
Süt veren keçilerin beslenmesinde kullanılır. Süt verimini arttırır. Süt verimine bağlı olarak günde 0,5 ile 2 kg arasında Keçi Süt Yemi verilebilir. Yanında, 1,5-2 kg/gün mısır silajı, 1-1,5 kg/gün kuru ot ve biraz da saman verilmelidir.
Özellikle yeni doğan bebekler, zayıf bünyeliler ve koroner hastalıkları bulunanlar için oldukça faydalı olan keçi sütünün kullanımı günden güne artmaktadır. İçeriğinde yüksek miktarda mineral ve protein bulunması nedeniyle bebeklere verilirken yarısı oranında suyla karışım yapılmalıdır.
Keçilerde gebelik süresi 144-157 gün arasındadır. Ortalama 150 gün olarak bilinir. Erken gelişen ve döl verimi yüksek ırklar geç gelişen ırklara göre daha kısa gebelik süresine sahiptirler.
Denilebilir ki en iyi süt veren keçi türü Saanen keçi türüdür. Aynı zamanda Saanen keçi türü Türkiye'de de yetişmektedir. Bu keçi türünün ikiz veya üçüz doğum oranı da oldukça yüksektir. Yıllık olarak 700 kilo ile 1400 kilo arasında süt verebilmektedir.
Kıl keçileri 180-200 gün sağılır ve keçi başına 70- 100 kg süt verirler. Canlı ağırlıkları dişilerde 40-45kg, tekelerde 55- 60 kg dolayındadır. Etteki verim oranı canlı ağırlığa göre %50 dir.
Saanen Keçisi Yetiştiriciliği Kârlı mıdır? Bilinçli bir şekilde üretim yapılması halinde keçi sütü para kazandırabilir. Başlangıç için yem temini ve sütün değerlendirilmesi konularında araştırma yapmak yerinde olur.
Sütten kesim, sütle beslemeden tamamen katı yemlerle beslemeye geçiş olarak tanımlanabilir. Doğumdan oğlağın hiç süt tüketmediği döneme kadar devam eden sütle besleme süresi, yetiştirme sistemine ve benzeri nedenlere bağlı olarak, 3 haftadan 6-7 aya kadar değişebilmektedir.
Birçok çiftçi, az miktarda meyve ve sebze atığı (meyve kabukları, sebze kabukları) veya küçük bir dilim ekmek verdiklerini ve keçilerin buna bayıldıklarına söylerler. Ancak, bu tür yiyecekler keçi besleme temeli olarak değil de küçük miktarlarda verilebilir.
Kuzu ve oğlaklar 4-6 aylık yaştan sonra sağ-mal koyun ve keçilerin yemleri ile beslene-bilir. Bu yaşlarda iyi kalite kuru ot ve günlük olarak 250-300 g yoğun yem verilmesi normal bir gelişme için yeterlidir.
Doktorunuzdan izin aldıktan sonra besin değerleri bakımından oldukça zengin olduğundan ve bebeklerde hazımsızlığa neden olabileceğinden keçi sütünü bebeğinize 1'e 1 oranında sulandırarak verebilirsiniz.
1 LİTRE KEÇİ SÜTÜ (Sadece İstanbul içi) - 99.01 TL + KDV.
Süzme Keçi Yoğurdu - 400 gram 185,00 TL - Madalı Keçi Çiftliği.
Keçiler için yapılan çalışmada ilk başarılı çiftleşme yaşı ve canlı ağırlığı sırasıyla 17 kg ve 7,4 ay olarak bildirilmiştir (Abebe, 2008).
İlk defa kullanıldığında yaklaşık 7 günlük kademeli bir geçiş dönemi uygulanmalıdır. Daha sonraki günlerde her 1 kg. keçi süt yemi 2.0 kg. sütü karşılayacak şekilde hayvanlara verilmelidir. Yemleme, günde en az 2 öğünde ve eşit miktarlarda yapılmalıdır.
Keçiler özellikle de yonca, çimen, kaba yonca (Medicago sativa), baklagiller, yabani hindiba, bazı çalıya benzeyen çalılıklar, ağaçlar ile beslenir. Aynı zamanda keçiler, arka ayakları üzerinde durarak ya da tırmanarak çeşitli bitkileri ve ağaç meyvelerini yeme yeteneğine sahiptir.
Halep keçilerinde laktasyon süresi 250 – 300 gün olaktadır. Bakımına göre günde ortalama 3 Litre süt verimine sahiptir. Süt verimi Halep keçisinin özellikleri arasında en önemlisidir. En çok süt veren keçi ırklarındandır.
Halep Keçileri erkekleri 140 kg canlı agırlığa zorlanmadan ulaşır.Halep keçi bu haliyle etci boer keçisinden daha çok et verir. Halep keçi sürüsünde 100 keçiden 250 yavru alınabilinir.Halep keçileri 2-3 yavru verir doğumlarda.
Farklı araştırmacılar tarafından Kıl keçisinde ortalama olarak 180-220 gün süren laktasyonda, %3-4 yağlı, 80-150 litre süt verimi bildirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri