Türkiye taşıt plaka kodu, Türkiye'de taşıtlarda bulunan plaka kodlarıdır.
Kırmızı Sarı Plaka
Protokol plakaları diğer plaka türlerinden farklı olarak kırmızı zemin üzerine sarı harflerle basılır ve plakanın sol üst köşesinde bir bayrak ve altında “TR” yazısı yer alır.
Protokol plakası olarak da adlandırılan kırmızı plakalar üst düzey devlet görevlileri tarafından kullanılıyor. Kırmızı zemin üzerinde sarı renkli karakterlerin bulunduğu bu plakalar cumhurbaşkanı, TBMM başkanı, Anayasa Mahkemesi Başkanı, Genelkurmay Başkanı, vali ve bakanların makam araçlarında yer alıyor.
Ülkemizin plaka simgesi TR'dir. Bu durum diğer ülkelerde farklılık göstermektedir. Örneğin Almanya'da aracın kayıtlı olduğu şehrin kısaltması, rastgele rakam ve iki rastgele harf şeklindedir.
Plakada TR yazısı olmalı. Mavi zemin üzerine TR yazısı, beyaz bir şekilde eklenmeli. Üzerinde TR yazısı bulunmayan plakalar, TÜVTÜRK'ün araç muayene kusur tablosu uyarınca araç sahiplerini sıkıntıya düşürebilir. Boya kalıntısı, aşınma gibi araç plakası kusurları, araç muayene kusur tablosu içeriğine dahil.
İlgili 26 soru bulundu
Plakalarda herhangi bir şekilde düzenleme yasaktır.
Motorlu araçların kimlik kartı olan plakalar 1893 tarihinde kullanılmaya başladı. Türkiye ise plaka kullanımına 1962 yılında geçti... Motorlu kara taşıtlarının kimlik kartı olan plakalar, 128 yıldır araçların değişmeyen bir parçası olarak kullanılıyor.
Türk plaka standartlarına uyan sivil plakaların karakter sayısı 7 veya 8' dir. Karakter sayısı, plakanın 2. kısmını oluşturan harf sayısıyla doğrudan ilişkilidir. kinci kısım 1,2 veya 3 harften oluşmaktadır. 2. kısımda 1 harf varsa 3. kısımda 4 rakam, 2 harf varsa 3 veya 4 rakam, 3 harf varsa 2 rakam olur.
Genel Avrupa taşıt plakalarına benzeyen plakaların sol bölümünde Azerbaycan bayrağı ve ülke adı kısaltması “AZ” bulunur.
0001 plakalı araç TBMM Başkanı'na aittir. 0002 plakalı araç Başbakanlığa aittir. 0003-0036 plakalı araç Anayasa Mahkemesi Başkanı'na aittir. 0004 plakalı araç Genel Kurmay Başkanı'na aittir.
Araçlarının plakalarına Türk Bayrağı yapıştırmak kanunen yasak. Bunun yasak olmasının nedeni de özellikle kış ve yağmurlu havalarda araç kullanıldığında plaka üzerinde bulunan Türk bayrağımız maalesef çamurlanmakta.
Kararın üçüncü maddesine göre, plaka tahsisi yapılabilmesi için “Taksi, dolmuş ve minibüslerde; şoförlük mesleğini geçim kaynağı olarak seçmiş olduğunu ve sürekli olarak icra ettiğini beyan etmiş ve ilgili meslek odasına, ilgili meslek odasının bulunmadığı yerlerde ise şoförler odasına üye olmak” şartı aranıyor.
03 il plaka kodu, Türkiye'nin Afyon iline aittir.
yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi ve geçici giriş belgesi kapsamında türkiye'ye giriş yapan kişisel kullanıma mahsus kara taşıtına verilen plaka seri numaralarıdır. yabancı taşıtlar geçici giriş karnesini türkiye'de türkiye turing ve otomobil kurumu vermektedir.
Altından yapılsa 2.8 milyara mal olacak plakanın BJK olanına taraftarlar 10 milyar lira ödüyor. Üstelik İstanbul'da BJK serisi yeni plaka çıkarılması da planlanmıyor. Beşiktaş'ın Türkiye 1. Ligi'ndeki şampiyonluğundan sonra, İstanbul'da 34 BJK ile başlayan otomobil plakaları 10 milyar liraya yükseldi.
SMS ile boş plaka sorgulamak için yapılması gereken 5664 servisine “Detay (boşluk) Plaka” yazıp göndermektir. Daha öncesinde sorguladığınız plakaya dair bir kayıt bulunmakta ise telefonunuza plakaya dair tüm bilgiler iletilecektir. Sorgulama yaptığınız plaka kullanılmıyor ve boşta ise herhangi bir mesaj gelmeyecektir.
17 Nerenin Plakası? 17 plaka kodu ülkemizin Çanakkale iline aittir.
Satış işlemlerinden sonra yeni plaka belirlenir ve eski plaka notere devredilir. Şoförler Odasından da gerekli ücretler ödenerek yeni plaka alınır. 2023 yılı için tek bir plaka basıldıysa 115 TL, iki plaka basıldıysa 230 TL ödenir.
İstanbul sarı taksi plakası seçeneklerinin ilk harfinde T harfinin bulunması zorunludur. Bu plakayı almak için belirli bir ücretin ödenmesi gerekir. Resmi olarak 18.555 üzerindeki resmi ticari taksiler, taksi gereksinimi olan kişilerin konforlu bir şekilde yolculuk etmesini sağlar.
Trabzon Emniyet Müdürlüğü tarafından verilen plakalarda sıranın "TS" harf kodlu plakalara gelmesi ile "TS" plakalara yoğun talep oluştu.
Sıfır bir araç alıyorsanız işiniz çok kolay. Trafik müşavirleri ya da aracınızı aldığınız bayi sistemden plaka sorgulayarak, hangi trafik şubesinde olduğunu görüyor. Daha sonra araç sahibi olarak sistemden plakayı ayırtıyorsunuz ve şubeye giderek harcını ödedikten sonra plakaya sahip oluyorsunuz.
Araç alım satımı sırasında noter görevlisinin “Plaka değiştirilecek mi?” sorusuna “Evet” demeniz gerekir. Satış belgesi düzenlendikten sonra yeni plaka numarası belirlenir. Eski plaka noter tarafından teslim alınır.
Plaka seçmek isteyen araç sahipleri www.ankara.pol.tr adresindeki plaka tahsis kısmına girerek plaka seçebilirler. Seçtikleri plakaları almak üzere, şubemizdeki 36 numaralı plaka tahsis bankosundan plaka fişlerini aldıktan sonra müracaat etmeleri gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri