Koyun ve keçinin çiftleşmesi sonucu oluşan hayvan 2000 yılında Botsvana'da veterinerler tarafından belgelendi. Botsvana Türü isimli canlı dişi keçi ile erkek koyunun çiftleşmesi ile meydana geldi. Kıvır kıvır tüylerle kaplı derisinin üzerinde bir de sert tüylerden oluşan bir katman bulunuyor.
Koyun ile keçi çiftleşirse de, lise genetik bilgisiyle bile görebileceğiniz üzere, 57 kromozomlu bir yavru doğar. Buna İngilizcede "sheep" ve "goat" sözcüklerinin birleşiminden doğan "shoat" veya "geep" deniyor, Türkçede de "keyun" veya "koçi" diyebiliriz sanırım.
Biri 2000 yılında Botsvana'da veteriner hekimler tarafından tespit edildi. Diğeri ise ABD'nin Arizona eyaletinde belirlendi. Her iki vakada da dişi koyun ve erkek teke çiftleşmesi olmuştur.
“İlk defa böyle bir vakayla karşılaştık”
Hayvancılık yapan büyüklerimizden duymuştuk ama ilk defa canlısı ile karşılaştık. Keçimiz, iki tane oğlak, bir tane kuzu yavrulamış. Sağlıkları gayet iyi. Bunun izahı, rahimde gelişme esnasında genetik bir sapmayla açıklanabilir.
Damızlıkta kullanma yaşı ise yerli ırklar için 15–18 ay, kültür ırkları için 8–9 ay olarak kabaca verilebilir. Damızlıkta kullanma için ise ergin yaş ağırlığının %70-75'ne ulaşılması yeterlidir. Kızgınlık, Çiftleşme ve Teke Katımı: Keçilerde kızgınlık süresi ortalama 24–48 saattir.
İlgili 42 soru bulundu
Keçilerin sağlıklı şekilde yılda iki kez doğum yapmaları mümkündür. Keçilerin bir doğumda ortalama 1-2 yavru dünyaya getirdiklerini belirtmiştik.
Ortalama gebelik süresi 153 gündür.
Keçilerin yavrusuna oğlak, erkeğine teke, bir yaşındaki erkek ve dişisine ise çepiş denmektedir.
Yılda 2 kez ve her defasında 1-3 yavru doğururlar. Gebelik süreleri 5-11 aydır.
Gebelik süresi; ırka, yaşa, doğacak yavrunun doğum tipi ve eşeyi ile kuzulama/oğlaklama mevsime göre değişir. Koyunda gebelik ortalama 150 gün'dür. Bu 142-154 gün arasında değişebilir. Keçilerde gebelik süresi 144-157 gün arasındadır.
Dişi koyunların koç ile çiftleşme isteği göstermelerine kızgınlık denmektedir. Koyunda kızgınlık genelde mevsime bağlıdır. Çeşitli bölgelerde farklı zamanlarda olmak üzere yaz ve sonbahar döneminde koyunlar kızgınlık gösterirler. Kızgınlık 24-48 saat arasında değişmekle beraber ortalama 28-30 saat devam etmektedir.
Dişiler 8-9 aylıkken tekeye gösterilebilir. Geç gelişen ırklarda 15-18 aylıkken tekeye verilmelidir. Damızlıkta kullanma yaşı keçiler için 7-8 yaştır. Süt keçiciliği geliştirmenin esası melezleme çalışmalarına dayanmaktadır.
Süt tipi keçilerde laktasyonun son aylarında kızgınlık göstererek tekeye gelebilir. Aşım sırasında sürüdeki keçilerin kuruya çıkartılması sağlanmalıdır. Sağmal keçilerde kızgınlık etkinliği açısından sürü düzeyinde geniş bir varyasyon vardır. Bu varyasyon kalıtsal ve çevresel kaynaklı olabilir.
Örneğin inek ve at çiftleşirse bunlardan döl elde edilmez. Bu durum hep böyle olsaydı evrim kuramının bir bölümü sekteye uğrardı. Ancak ara durumlar vardır. Canlılar akrabalık derecesine göre döl verebilir.
Katır (Equus mulus) erkek eşek ile dişi atın (kısrak) çiftleşmesiyle meydana gelen ve çoğu kez kısır olan melez hayvan. Erkek at (aygır) ile dişi eşek çiftleşirse bardo veya ester denen, at görünümünde ama eşek iriliğinde bir melez ortaya çıkar. Bardo, attan çok katıra benzer ancak eşeğin bütün zayıflıklarını taşır.
Oluşturamıyorlarsa (yani yavru oluşmuyor veya oluşan yavru kısır oluyorsa) aynı tür değillerdir. Fakat bu tanım modern bilimde geçerliliğini kaybetmiştir. Zira oldukça yakın akraba olan farklı türlerin çiftleşmesinden de verimli yavrular ortaya çıkabilmektedir. Bu olaya hibritleşme adı verilir.
KIZGINLIK BELİRTİLERİ
Koyunlar meleyerek erkek koyunun yanına sokularak veya birbiri üzerine atlayarak kızgınlığı belli ederler. Bu dönemde ferç şişmiştir, çora akıntısı gelir ve sık sık idrar yapar.
Gebelik süresi ortalaması 150.97 ± 0.054 gün olmuştur. Gebelik süresi yıl, kuzu cinsiyeti, ana yaşı (P<0.01) ve doğum tipi (P<0.05) tarafından istatistiki olarak önemli düzeyde etkilenmiştir.
Avrupa'da 7-8 aylıkken koyunlar çiftleşmeye başlar ve 12-13 aylıkken ilk yavrular alınır. Türkiye'de ise koyunların geç gelişmesinden dolayı 1.5 yaşında koça gelirler. 2 yaşında da ilk yavrular alınır.
Yavrular doğumda yünlü ve gözleri açık bir şekilde dünyaya gelir. Yeni doğmuş keçi yavrusuna 1 yaşına kadar 'Oğlak' adı verilir. Oğlaklar, 6 aylık bir dönemin sonunda yetişkinliğe erişebilirler. 6-12 aylık olduklarında ise çebiç adı verilir.
Keçi gibi inadı olan ve sadece kendi görüşünün doğru olduğuna inanan ve değişime açık olmayan insanlar kendi görüşleri dışındakilere son ana kadar direneceklerdir ve asla pes etmeyebilirler. Keçi inatlarının onların yaşamlarını kolaylaştıracak bir araç ve çalışan bir formül olacağına inanırlar.
Keçilerin erkeğine teke ve 1 yaşını doldurmuş erkek ve dişisine çepiş ya da çebiç adı verilir.
Bunun nedeni, yenidoğan keçilerin, genellikle insanlar için uygun olmayan bu tür süte ihtiyaç duymalarıdır. 2 hafta sonra keçiyi yaklaşık 9-10 ay boyunca günde iki kez (sabah ve akşam) sağmak gerekir, yoksa sağlığını tehlikeye atarız.
Keçilerin damızlıkta kullanılma yaşları ise 15-18 ay arasındadır. Kültür ırklardaysa bu süre 8-9 ay olabilir. Keçilerdeki gebelik süresi yaşa, ırka ya da doğacak oğlağın doğum tipine göre değişebilir. Keçilerde gebelik süresi ortalama 144 ile 157 gün arasında değişir ve 5 ay olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri