Lebâleb, kelimesi Farsça "Ağzına kadar dolu" anlamına karşılık gelmektedir. Farsça dudak anlamındaki "leb" kelimesinden türemiştir. Osmanlıca divanlarda sık sık kullanıldığı görülür.
Levla kelimesi şu anlamlara gelmektedir; 1. Kınanmaya ve çekiştirilmeğe sebep olacak şey, 2. Arapça "Olmasaydı" anlamlarına gelmektedir.
Billahi, Allah için.
Çekiştirmek. Birisinin yüzüne karşı kötü söz söylemek. Zemmetmek.
leb - Nişanyan Sözlük. Farsça ve Orta Farsça lab لب “dudak” sözcüğünden türetilmiştir.
İlgili 17 soru bulundu
ebleh / ابله / اَبْلَهْ
Ahmak, akılsız.
Belh (Darice ve Farsça:بلخ, Balkh), Türkçe (Uygur Lehçesinde) Balık (kent), Afganistan'ın kuzeyinde yer alan eski bir yerleşim yeridir. Büyük Uygur Uygarlığı döneminden kalma antik kentlerden biridir.
Uzaklaşmak, ırak olmak.
1. Bugün, bugünkü günde: Zîra elyevm anlaşılmıştır ki silâh kuvvetiyle herhangi bir ırk her ırkı temsil edemez (Cenap Şahâbeddin). 2. Hâlâ, şimdi, şimdiye kadar: Mektebimiz elyevm açıktır (Muallim Nâci).
Delinmiş, öbür tarafına işlenmiş olan şey.
Balam kelimesi Türkçe dilinde bebeğim, yavrum anlamına geliyor.
HABBAZ NE DEMEK? Günümüzün ekmek pişiren kişileri yani fırıncılar Osmanlı zamanında “habbaz” olarak adlandırılıyordu. Osmanlı Dönemi'nde ekmek pişirenlere veya satanlara habbaz denilmesi eski Türkçe ile ilgilenen kişilerin de farklı dönemlere ait kitaplarda karşısına çıkabiliyor.
lahıka / lâhıka. Ek, ilâve, katılan şey. Zeyl. Sonradan ilâve edilen, eklenen.
Lala, Osmanlı İmparatorluğu zamanında sadrazamlar hakkında Atabey karşılığı olarak kullanılan bir tâbir olduğu gibi, şehzâdelerin mürebbilerine de bu ad verilirdi. Saraya alınan acemilerin terbiyesine memur edilenlere de denir.
esliha / اسلحه / اَسْلِحَه
Silahlar.
velvele / ولوله / وَلْوَلَه
Coşku, haykırış.
Veçhile kelimesi genel olarak bu yüzden ve bu yönden manalarına gelmekte olan bir kelime olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda veçhile kelimesi böylece anlamına gelecek şekilde de kullanılmaktadır.
eazım / eâzım / اعاظم
Büyükler, ulu kişiler.
Osmanlıca olan echel kelimesi; çok cahil, çok bilgisiz, en cahil anlamlarına geliyor.
hulefa / hulefâ
Halifeler; Fahr-i Kâinat (a.s.m.) Efendimizin vekili olarak Müslümanların başkanlığını yapan ve İslâmiyeti korumak ve yaşatmakla görevli olan zâtlar.
feşan / feşân
"Saçan" mânâsında son ek.
ahlaf / ahlâf / اخلاف
Evvelkilerin yerine geçenler. Nesil. Evlâdın evlâdları. Nesl-i âti.
BÂDEHU. (ﺑﻌﺪﻩ) zf. (Ar. ba'de “sonra” ve -hū “o” zamiriyle ba'dehū) Ondan sonra, daha sonra: Bir adam aç kalıp da birinin ekmeğini yese bâdehu kıymetini vermesi lâzım gelir (Cevdet Paşa).
Ülfet, alışma, ünsiyet.
Bir şeyin başka bir şeyle değiştirilmesi, değiş-tokuş, trampa, takas.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri