Kedilerin dişlerinin düzenli olarak fırçalanması tartar oluşumunun önlenmesi, kedilerin ağzındaki bakteri birikimlerinin azalması ve diş çürümesi ihtimalinin minimize edilmesi bakımından en önemli gerekliliklerin başında gelir. Diş fırçalama sırasında diş etlerine nazikçe masaj yapılması ihmal edilmemelidir.
Diş fırçalama için sadece kedilere özgü üretilmiş diş macunları kullanılmalıdır. İnsanların kullandığı diş macunları kedilerin diş etlerine zarar verebilir ve toksik etki yapabilir. Aynı şekilde sadece kediler için üretilmiş diş fırçaları kullanılmalıdır.
Kedilere özel diş fırçası ve diş macunu ile ağzın bir bölgesinden başlayıp diğer bölgesine doğru ilerlemelisiniz. Yumuşak ve dairesel hareketlerle temizleyin. Sadece dişleri değil çevresini ve diş etini de temizlemelisiniz. Bunu kısa sürede bitirmeniz hem sizin için hem kediniz için çok daha iyi olur.
Kedi ve köpeklerde ağız yaralarının nedenine göre ilaç seçimi yapılmalıdır. Eğer bakteriler yada mantarlara bağlı bir yara ise antimikotik veya antibakteriyel ağız ilaçları kullanılmalıdır. Rutin olarak ağız bakımı yapmak ağız çalkalama suyu ve diş macunları ile dişleri fırçalamak ağız yaralarına iyi gelir.
Diş bakımı yapılmayan ve dişleri fırçalanmayan kedilerde tartar ve plak oluşumları görülmektedir. Bu oluşumlar uzun vadede diş etlerinin tahriş olmasına, mikrop yapmasına ve iltihaplanmasına neden olur.
İlgili 34 soru bulundu
Rahatladıktan ve yerleştikten sonra nazikçe ağzının bir tarafından dudağını kaldırın ve dişlerinin dış kısımlarını fırçalamaya başlayın. Alt çeneye geldiğinizde ise diş etinden yukarı doğru fırçalamanız gerekir. Çoğu kedi diş macununun kokusunu ve tadını aldıktan sonra zaten ağzını açmaya meyilli olacaktır.
Kediler ve Köpeklerde diş etinde birikerek diş eti hastalıklarına ve ağız kokusuna sebebiyet veren bakteri plağının oluşumunu engellemek amacıyla Klor Hekzidin Glukonat ile formüle edilmiş ağız bakım spreyidir İçeriğinde bulunan Okaliptus yağı, Kekik yağı ve Limon yağı steril ortam sağlar.
Kedilerde diş eti hastalığının önlenmesi önemlidir. Kedinizin dişlerini fırçalamak ve onlara diş bakımı yapmak gibi düzenli diş bakımı, plak ve tartar oluşumunun giderilmesine yardımcı olabilir. Yıllık veteriner kontrolleri ve temizlikleri de kedinizin dişlerini ve diş etlerini sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilir.
Kedinizin rutin olarak dişlerini fırçalıyorsanız olası ağız kokularının da önüne geçersiniz. Öyle ki sadece ağız kokusunu önlemek için değil aynı zaman kedilerin diş ve diş eti problemlerinin de önüne geçmek için dişlerinin fırçalanması ve ağız bakımlarının yapılması önem taşır.
Kedilerin dişlerinin düzenli olarak fırçalanması ve ağız bakımlarının yapılması hem zararlı bakterilerin yol açabileceği sağlık sorunlarının önlenmesini hem de ağız kokusunun engellenmesini sağlar.
İnsan diş macunundaki bazı bileşenler kediler için toksik olduğundan, her zaman evcil hayvanlar için tasarlanmış bir diş fırçası ve diş macunu kullanın.
Kedinizin sağlık durumu ağır olmadığı sürece tedavisi anti-plaka ürünleri ile yapacağınız diş bakımıyla kontrol altına alına bilir. Hastalığın daha ciddi durumda seyreden durumlarında ise cerrahi müdahale gerektiği gibi iltihaplanan dişlerin çekilmesi de kendinizi acıdan kurtaracak yöntemlerden biridir.
Diş etlerinde ve dişte meydana gelen ağrı nedeniyle iştah kaybı ve çiğnemede zorlanma gibi belirtiler görülebilir. Diş eti iltihabı olan kediler çoğunlukla mamayı yemeye çalışır ancak tükürür ya da sadece ağzının bir tarafıyla çiğnemeye çalışır. İştah kaybı ise beraberinde kilo kaybına yol açar.
Kedilerin ağız kokusu sebepleri, yetersiz hijyen, kokuya sebep olan bakterilerin dişlerde birikmesi, plak kaynaklı diş eti hastalığı, beslenme düzeni ile ilgili sorunlar, solunum yolu enfeksiyonları, diş çürüğü, ağız yaraları, iç parazit, diş değişimi, karaciğer hastalığı şeklinde ifade edilirler.
Tedavide bir veteriner hekim tarafından diş taşlarının temizlenmesi gerekmektedir. Bunun için cavitron denilen alet veya rujin kullanılabilir. Diş taşı temizliği ve sonrasında veteriner hekimin kararına göre bir süre antiseptik solüsyonlar ve antibiyotik kullanılabilir.
Soğuk veya sıcak olamayan ılık bir suyla yıkamayı tercih etmelisiniz. Aynı zamanda kedileri akan suyun altına sokmak yerine bir leğende veya küvette duran suyla yıkamanız daha sağlıklı olacaktır. Yüzüne çok fazla şampuan gelmemesine özen göstererek ve iyice durulayarak yıkama işlemini bitirebilirsiniz.
İlk olarak salya akıntısına neyin neden olduğunun tespit edilmesi gerekmekte ve bunun için veteriner desteği alınması gerekmektedir. Veteriner hekim desteği alma imkanı yoksa gözle görülebilir bir sorun fark etmeniz durumunda hastalıklı bölge güzelce temizlenmeye çalışılır ve antiseptik kompres uygulamasına geçilir.
Koku yayan alanı karbonatla kapladıktan sonra 30 dakika bekleyip karbonatı temizleyebilirsiniz. Beyaz sirke ya da elma sirkesi ile hazırlayacağınız bir solüsyon, kedi idrarını ve ardında bıraktığı kokuyu temizlemede size yardımcı olabilir.
Tuzlu su ile gargara yapmak, Ağrıyan bölgeye buz küpü ve benzeri şekillerde soğuk uygulamak, Diş etinin ağrıyan kısmına karanfil veya zerdeçal tozu sürmek, Ağrı yapan bölgeye ılıtılmış papatya poşet çayı koymak olarak sayılabilir.
Hardal yağı, limon yağı gibi yağlarla diş etlerine masaj yapılır. Diş etlerine limon yağı ve hardal yağının haftada iki kez üçer dakika sürmesi önerilir. Karanfil mikrop öldürücü özelliklere sahip doğal bir üründür ve diş eti çekilmesine neden olan organizmaların öldürülmesine yardımcı olur.
Genellikle en sık görülen neden ağız içi hijyeninin yetersiz olmasıdır. Dişin yüzeyinde biriken plak ve bakteriler boğazda ve ağızda ağrılı yaralara yol açar.
plak oluşumunu engelleme de etkisi bulunmaktadır. Ağızda oluşan sülfür bileşiklerini inhibe ederek kötü ağız kokularını giderir. 12,5 kg ağırlığındaki bir canlı için 1 Lt suya 5 ml damlatılarak kullanılır.
Kullanım Şekli ve Dozu :
Doğrudan ağız ve dişlere gerektiği kadar spreyleyin. Günlük bakımda; öğünlerden bir saat sonra uygulayın. Ağız enfeksiyonlarında; günde 3-4 kez belirtiler azalana kadar tekrarlayın. Bir bant/pamuk kullanmanız gerekliyse Veturel Spreyi bant/pamuğa uygulayarak kullanın.
Hap yutturma aparatı benzer şekilde kedinin ağzına konularak pistonuna basıldığında hapı ağzın arka tarafına bırakmayı sağlar. Bu sayede kedinizin ilacı geri çıkarma şansı azalır. Bu aynı zamanda parmaklarınızı dişlerden korumuş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri