Evcil Hayvanların Bebekle Aynı Evi Paylaşması Aşıları tam, rutin bakımları yapılan kedi ya da köpeklerin çocuklara hiçbir zararı yoktur. Tam tersi yararı vardır ki araştırmalara göre evcil hayvanlar, çocukların bağışıklık sistemini güçlendiriyor; ufaklıkları, astım gibi alerjik hastalıklardan da koruyor.
Eğer eve yeni bir evcil hayvan getirecekler için uzmanlar genel olarak çocukların 6 yaşına gelmesinin beklenmesini tavsiye etmektedir. Henüz kendini kontrol etmeyi tam olarak öğrenmemiş çocuklar kedilere zarar verebilir, bunun sonucu olarak kediler de onlara zarar görmelerine neden olabilecek tepkiler verebilir.
Yapılan bazı bilimsel araştırmalar göre evde kedi beslemek kişinin yaşam kalitesini etkileyip artırmaktadır. Yine yurt dışında yapılan birkaç araştırmaya göre ise yapılan ankette kedi sahibi olanların olmayanlara göre daha iyi bir mental sağlığa sahip oldukları ve daha stressiz bir hayat yaşadıkları ortaya çıkmıştır.
Bazı kedilerde strese bağlı olarak davranış değişiklikleri ortaya çıkabilir. Bu noktada evinde yeni bebeği olan kedi sahipleri "Kediler bebekleri kıskanır mı?" sorusunu çok kolay bir şekilde cevaplayabilir. Kediler ve bebekler arasında güçlü bir bağ kurulabilir ve kediler bebekler için koruyucu rolü üstlenebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Evde kedi beslemek sevaptır, çocuğun merhamet duygusunu geliştirdiği ve eve bereket getirdiği için Peygamber Efendimiz (S.A.V) özellikle tavsiye etmiştir. Nice evliya zatların, çoğunun etrafında kedilerin olduğu düşünülürse bu bir rastlantı olmasa gerek… Kedi beslemek sünnettir.
Yapılan araştırmalar kedilerin kolesterolü de düşürdüğünü gözler önüne sermiştir. Yapılan araştırmalar kedilerle birlikte yaşayan insanların kalp hastalıklarına yakalanma ve kalp krizi geçirme riskinin diğerlerinden %30-40 daha az olduğunu ortaya koymuştur.
KEDİ, YALNIZLIĞA İYİ GELİYOR
Bir kedinin size eşlik etmesi, kendisini sevdirmesi ve sürekli yanınızda vakit geçirmesi kendinizi iyi hissetmenize ve yalnızlık hissinize iyi gelecektir. Araştırma sonuçlarına göre birçok psikolojik rahatsızlığın yalnızlık sonucu ortaya çıktığı görülmektedir.
İslam geleneğinde, kediler temizliklerinden dolayı hayran kalınan hayvanlardır. Ritüel olarak temiz oldukları düşünülmektedir ve bu nedenle evlere ve hatta Mescid-i Haram dahil camilere girmelerine izin verilmektedir.
Alo Fetva, evde kedi beslenmesinin caiz olduğunu belirtirken, köpek beslemenin bazı hadislerce ve mezheplerce (örneğin Şafii mezhebince) caiz olmadığını aktardı. Evde köpek beslemenin hoş görülmediği ve caiz olmadığı Buhari'den nakledilmiştir.
Evcil bir hayvanla beraber büyümek, başka bir canlının ihtiyaçlarını da anlamayı gerektirdiği için çocukların empati becerisi kazanmasına yardımcı olur. Evinizde bir kedi veya köpek varsa çocuğunuz onun acıktığını, üşüdüğünü, sıkıldığını anlar ve ihtiyaçlarını gidermek ister.
Öncelikle çoğu kedi sahibi yavru kedilerin 2 aylık olduğunda annesinden ayrılması gerektiğini söyler. Ancak veterinerlerin uygun gördüğü süre ise en az 3 aydır.
Bir yavru kediyi sekiz haftalık olana kadar asla sahiplenmemelisiniz. Bazı üreticiler yavruları 12 haftalık olana kadar anne ve kardeşleriyle tutabilir. Bu aşamada sütten kesilmeleri ve diğer kedilerle etkileşime girmeleri için gereken temel sosyal becerileri öğrenmiş olmaları gerekir.
Evde kedi beslemek sevaptır, çocuğun merhamet duygusunu geliştirdiği ve eve bereket getirdiği için Peygamber Efendimiz (S.A.V) öz... Instagram.
Vücuttaki oksitosin insanların olaylar karşısında ruh halinin daha dingin kalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda Oksitosin hormonu insana güvende hissetme ve sevgi farkındalığı duygularını salgılatır. Yani kedi insana sakinlik katar, sakinlik oksitosin hormonu ve bu hormonda insana sevgi dolu olma hissini verir.
Müezza (Arapça: معزة), söylenene göre İslam peygamberi Muhammed'in kedisidir. Muhammed, Uhud seferinde önlerine yavrusunu emziren siyah-beyaz bir Habeş kedisi çıkınca askerin güzergâhını değiştirmiş; dönüşte de bu kediyi sahiplenerek Müezza adını vermişti.
Hem çobanın ve hem de ev sahiplerinin vazgeçilmez bekçileridir. Aynı zamanda son derece sahibine bağlı ve sadık hayvanlardır. Kediler onlardan geri değildir. Özellikle evlerdeki yiyeceklere büyük zarar veren farelerden en büyük koruma görevini Allah kedilere vermiştir.
Aişe (r.a.) tarafından yapılan rivayete göre Hz. Muhammed şöyle demiştir: Resûlüllah (a.s.) Efendimiz: "Şüphesiz ki kedi necis (pis) değildir, o da ev halkından bazısı gibidir" buyurdu. İmam Şafii'ye göre, kedi su içtikten sonra arta kalanı temizdir. İmam Mâlik'e göre, kedinin artığı temizdir.
Kedi beslemek sünnettir. Resulullah efendimiz, "Kedi pis değildir, etrafınızda (evinizde) serbest dolaşsın buyurdu.
Kediler ruhsal sağlığa iyi gelir
Pek çok araştırmanın ortaya koyduğu üzere, kedi besleyen insanlar köpek besleyenlere oranla daha yüksek IQ'ye sahip. Tabii aynı zamanda kedilerimiz ruh halimizi de düzeltiyor ve onları birkaç dakika okşamak dahi beynimizde serotonin hormonları salgılanmasını sağlıyor.
"Evcil hayvanlar sizi çok mutlu eder. Siz de temel önlemleri alırsanız bu hayvanlarla mutlu bir şekilde yaşayabilirsiniz" Birçok hayvan gibi evcil kediler de hastalık taşıyabiliyor ve bunu zaman zaman sahiplerine bulaştırabiliyor. Hayvanlardan insanlara bulaşan bu hastalıklara zoonotik hastalık ismi veriliyor.
Kedileri çok seven insanlara ''Ailurophile'' denir.
Kediler Sahiplerini Seçer mi? Kediler köpeklerden farklı olarak insanlara bağlı değillerdir. Ancak yine de yapılan araştırmalar kedilerin sahiplerini seçebildiğini gösterir. Sokakta yaşayan bir kedi bir anda sürekli kapınızda beliriyorsa ve onunla ilgilenmeniz için bekliyorsa sizi seçmiş olduğunu anlayabilirsiniz.
Kediler birer canlıdır ve her kedinin kendine ait karakteri bulunmaktadır. Çevresindeki insanların ona iyi davranması, istemediği zamanlarda sıkboğaz etmemesi ve kedinin kendisini güvende hissetmesini sağlaması sayesinde, kedi etrafında bulunan insanlarla oldukça güçlü ilişkiler kuracaktır.
Kediler gerçekten şifacı varlıklardır. Aynı zamanda gözlemcidirler. Kediyi okşamanın yüksek tansiyonu dengelediğini pek çok kimse bilmez. Ayrıca onlar üzerinizdeki negatif enerjiyi çeker ve sizi rahatlatırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri