İfadeye Gitmezsem Ne Olur: Usulüne uygun şekilde ifadeye çağrıldığı halde gitmeyen kişi hakkında zorla getirme kararı verilir. Bu kişi gerek polis durdurma noktalarında yakalanabilir, gerekse işyerinden – konutundan alınarak getirilir. Tabi zorla getirilen kişinin en geç 24 saat içerisinde ifadesinin alınması gerekir.
İfadeye çağırılan kişi yasal olarak gözaltına alınır. Gözaltı süresince verdiği ifadelerden suçlu olduğuna kanaat getirilirse tutuklamaya sevk edilebilir. İfadeye çağrıldıktan sonraki süreçte dikkatli adımlar atılması gerekmektedir. Öncelikle gözaltına alınacağınızı ve şüpheli sıfatında olacağınızı bilmelisiniz.
İfadeye çağrılmak, hakkınızda yapılan suç duyurusu veya şikayet neticesinde olay hakkında bilgilerinizin ve ilk savunmalarınızın alınması için yapılmaktadır. Halk tarafından sıklıkla şüpheli dışındaki kişilerin beyanlarının da ifade olarak adlandırıldığı görülmektedir.
Savcının ifadeye çağırma süresi eğer zorla getirme kararı verildiyse 24 saattir. Bu süre içerisinde kişinin hazır bulundurulması gerekir.
İfadeden sonra kişi genellikle savcı tarafından tutuklama veya adli kontrol istemiyle sulh ceza hakimliğine sevkedilir. Burada sulh ceza hakimi şüphelinin yargılama süresince tutuklu veya serbest şekilde yargılanacağına karar verir. Bu sorgunun konusu tamamen kişinin tutuklanmasının gerekli olup olmadığı üzerinedir.
İlgili 30 soru bulundu
İfadenin alınmasının ardından Cumhuriyet savcısı tarafından şüphelinin tutuklanması talep edilebileceği gibi serbest de bırakılması istenebilir. İfade verildikten sonra ne kadar süre içerisinde dava açılacağı, her somut olaya göre değişkenlik göstermektedir.
İfade vermek için çağrılan şüpheli ya da sanık, mümkün olan en kısa sürede ifade vermek için çağrılan yere gitmelidir. Gidemeyeceği bir özel durumu var ise bu durumu kendisi veya avukatı ile kolluk kuvvetlerine bildirmeli mazeret almalıdır. Aksi taktirde hakkında gözaltı veya yakalama kararı çıkarılabilir.
Soruşturma aşamasında toplanacak hiçbir delil yoksa ifade verdikten sonra yaklaşık 6 ay sonra kovuşturma aşamasında ilk mahkemeye çıkılır.
İfade için Çağrılmak Ne Anlam Taşır ? TCK'nın 5237 sayılı kanunu herhangi bir sebeple oluşan suçları, oluş şekline göre bir çok kategoriye ayırır. Bu nedenle irili ufaklı suçlarda, şüpheli ya da mağdur sıfatıyla maruz kaldığımız bir olay için karakola, olay hakkında verdiğimiz beyana ifade denir.
Yeni 5271 sayılı Ceza Yargılama Yasası'nın yasayollarının genel hükümleri ara- sında Cumhuriyet savcısının sanık yararına yasayoluna başvurması durumun- da, aleyhe değiştirme yasağı kuralı şöyle düzenlenmiştir: “Cumhuriyet savcısı tarafından aleyhine kanun yoluna gidilen karar, sanık lehine bozulabilir veya değiş- ...
Kolluk görevlileri ifade alınması hususundaki talimat kendilerince ulaşınca uygun bir süre içerisinde kişiyi ifadeye çağırır. Bu süre değişebilemekle birlikte ortalama 7-10 gün sürebilecektir. Ancak somut olaya göre kişinin ivedi olarak gözaltına alınması bile söz konusu olabilir.
Savcılığın çalışma hızına göre ifadeye çağrılma süresi 1 hafta ile 1 ay arasında değişir. İfade sonrası savcılık delil toplar. Sonra kyok verir veya iddianame hazırlar.
Telefonla İfadeye Çağrılma
Polisin telefonla karakola ifadeye çağırması, genellikle polisin bir suç veya olay hakkında size sormak istediği sorular olduğunda gerçekleşir. Bu durumda, polisler size telefonla ulaşacak ve olay hakkında bilgi isteyeceklerdir.
İfadeye çağırma işlemi ya bir çağrı kağıdıyla ya bizzat kolluğun (polis, jandarma) ikamete gelmesiyle ya da uygulamada en yaygın usul olan telefonla çağırma yöntemiyle yapılmaktadır. Kişinin çağrıldığı an gitme gibi bir zorunluluğu bulunmamakta ancak uygun bir süre içerisinde ifade vermeye gitmesi tavsiye edilmektedir.
İfadeye vermeye gitmezsem ne olur? İfadeye çağrıldığınız halde gitmezseniz hakkınızda gözaltı kararı verilebileceği gibi hakkınızda yakalama kararı da çıkartılabilir.
İfade verdikten sonra bir kişinin serbest bırakılması için önemli olan mesele masumiyettir. Verilen ifade çok büyük öneme sahiptir. Kişinin verdiği ifadeye göre masum olduğuna karar verilirse, serbest kalma ihtimali de artar. Basit bir suçtan ifadeye çağırılma durumunda ise kişinin tutuklanmasına gerek kalmaz.
Çağrı kâğıdı, verilen bir hükmün kesinleşmesini müteakip cezanın infazı için teslim olunması gerektiğini bildiren Cumhuriyet Savcılığı davetidir.
Duruşma günü ve saati kendilerine tebliğ edilen taraflar herhangi bir mazeret bildirmeden davaya katılmazlarsa ya da kendilerini temsilen bir vekil tayin etmezlerse dosya mahkeme tarafından işlemden kaldırılır. Dosyanın yenilenme koşulu üç ay içerisinde dilekçe vermekle mümkündür.
CMK'nın 150/3. maddesine göre; müdafisi bulunmayan şüpheli veya sanığa talebi olup olmadığına bakılmaksızın, alt sınırı 5 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı yapılan soruşturma veya kovuşturmada bir müdafi görevlendirilmek zorundadır.
Başka ildeki mahkemeye dilekçe gönderecekseniz, bu dilekçeyi bazı usul kurallarına uygun yazmanız gerekmektedir. Yetkili mahkeme dava konusuna göre değişmektedir. Ancak kanuna göre genel yetkili mahkeme davalının yerleşim yeri mahkemesidir.
Suç duyurusu doğrudan savcılığa yapılabileceği gibi, il ve ilçe merkezlerinde polis karakoluna ve kırsalda jandarma karakoluna müracaat ile de gerçekleştirilebilir. Kolluk birimlerine yapılan suç duyuruları, derhal savcılığa iletilir.
Dosyada tüm ifadeler alınmış eksik bir işlem yoksa savcılık mütalaasını açıklar. Sanık müdafii mütalaaya karşı zaman talep ederse dava ertelenir. Sanık müdafii yazılı savunma için zaman talep etmez mütalaaya karşı sözlü savunma yaparsa ilk duruşmada karar çıkar. Ceza davalarında ilk duruşma bu şekilde gerçekleşir.
Şikayetten ne kadar sonra dava açılır? Suç şikayete tabi ise 6 aylık süre içerisinde şikayetçi olunmalıdır, aksi halde hak kaybı doğacaktır. Şikayete tabi değil ise 6 aylık süre geçirilmiş olsa da şikayetçi olunmasına engel yoktur.
Hâkim gerektiğinde size söz verecektir. Söz sırası size gelmeden veya başkası konuşurken araya girerek konuşmaya çalışmak yanlıştır. Mutlaka ifade etmek istediğiniz bir husus varsa, hâkimden izin alarak söylemeniz gerekir. Konuşurken ayağa kalkmanız mahkemeye duyduğunuz saygıyı ifade eder.
İfadenin denetmenin görev yerinde alınacağı durumlarda, ifadesi alınmak istenen kişiye, 7201 sayılı Kanun hükümlerine göre bir ifadeye davet yazısı gönderilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri