Uzun yıllardır yapılan araştırmalara göre kedilerin çıkardığı mırıltının insanlara birçok faydası olduğu gözlemlendi. Kulakla algılanan bu mırıltılar, insan derisinin yakınında bulunan sinir uçlarından geçiyor ve 20 ile 50 Hertz arasında düşük bir frekans yayıyor.
Kediler üzüntüyü hisseder mi? Kediler üzerinde yapılan birçok araştırmada insan duygularına karşı duyarlı oldukları ortaya çıktı. Bu nedenle kediler üzüntüyü hissedebiliyor.
Amerikan Sağlık Organizasyonu'nun araştırmalarına göre kediler kardiyovasküler hastalık risklerini azaltıyor. Kediler kan basıncını dengeliyor, kolesterol seviyesini düşürüyor ve obeziteden koruyor. Ayrıca yine başka bir araştırmaya göre, kedi sahiplerinin kalp krizi riski yüzde 40 azalıyor.
Ağrı sağaltımı için birçok analjezik, anestezik, antinflamatuar ve anksiyolitik kedilerde kullanılabilir, fakat kedilerde toksik olan ilaçları kullanmamaya dikkat etmelisiniz.
"Evcil hayvanlar sizi çok mutlu eder. Siz de temel önlemleri alırsanız bu hayvanlarla mutlu bir şekilde yaşayabilirsiniz" Birçok hayvan gibi evcil kediler de hastalık taşıyabiliyor ve bunu zaman zaman sahiplerine bulaştırabiliyor. Hayvanlardan insanlara bulaşan bu hastalıklara zoonotik hastalık ismi veriliyor.
İlgili 16 soru bulundu
Acıtacağı beklentisi ile, artık yatağa veya koltuklara zıplamayabilir. Ruh hali ve mizacı değişir, daha sinirli olur. Sık sık rahatsız edici miyavlama, inleme, tıslama, hırlama gibi sesler çıkarır. İnsanlarda uzaklaşır veya dokunulduğunda agresif davranarak dokunulmaktan kaçınabilir.
Kedilerin ağrı veya hastalık gibi durumları saklama eğilimlerinin ardındaki bir başka neden de yaşadıkları şikayetleri yeni bir durum olarak kabul etmeleri ve yollarına devam etmeleridir. Bu nedenle kedilerde hastalık belirtileri bariz bir noktaya gelene kadar insanlar tarafından fark edilemeyebilir.
Kediler sevgilerini beden dili ile belli ederler. Bu nedenle bizlere sürtünür ya da kucağımızda uyurlar. Uyandıklarında ise patileri ile hamur yoğurur gibi vücudumuzda sevimli hareketler yaparlar. Bu onların sevgi gösterilerinden biridir.
Acı biber ve sirke kokusu kedilerin sevmediği kokular arasında yer alır. Kedilerin koku hassasiyetleri de yüksektir, bahsettiğimiz belirli kokuların yanı sıra genel olarak kötü kokulardan da hoşlanmazlar. Örneğin kediler kum kabından gelen kötü kokudan rahatsız olurlar.
Müezza (Arapça: معزة), söylenene göre İslam peygamberi Muhammed'in kedisidir. Muhammed, Uhud seferinde önlerine yavrusunu emziren siyah-beyaz bir Habeş kedisi çıkınca askerin güzergâhını değiştirmiş; dönüşte de bu kediyi sahiplenerek Müezza adını vermişti.
İslam geleneğinde, kediler temizliklerinden dolayı hayran kalınan hayvanlardır. Ritüel olarak temiz oldukları düşünülmektedir ve bu nedenle evlere ve hatta Mescid-i Haram dahil camilere girmelerine izin verilmektedir.
Kediler Sahiplerini Özler mi? Kedilerin sahiplerini özleyip özlemediği de oldukça merak konusudur. Bu merakı gidermek için yapılan araştırmalardan ise net bir sonuç çıkarmak mümkün değildir. Kediler genel olarak sahiplerini ya da sahiplerinin onlara sağladığı konforu özleyebilirler.
Kedilerin istediği tek şey sevgi ve güvendir. Bulundukları ortamda güven ve rahatlık var ise mutlu olurlar. Siz ne kadar tersini düşünseniz de kediler sahiplerini bir arkadaş olarak görürler. Kendilerini yanında rahat ve güvende hissetmiyorsa, evden kaçmaya ve mutlu olabileceği bir yer aramaya başlarlar.
Kediler konuşmayabilir, ancak acılarını kendilerine özgü yollarla belli ederler. Bize gelip “canım acıyor” diyemeseler de, kediler ağrı varlığını doğrulayan davranış değişiklikleri sergilerler. Ağrı varlığı günlük aktivite seviyesinde değişen derecelerde azalmaya neden olabilir.
Kediler Önemsedikleri Kişilere Kedi Masajı Yapar
Kedi masajı, kedilerin mutlu ve huzurlu olduklarında gerçekleştirdiği davranışlardandır. Gözlemler genelde kedilerin gösterilen bir ilgiden sonra yoğurma hareketi yaptığı yönündedir. Yani kedinizin bu hareketi sizi sevmede kullandığı eylemlerdendir.
olmaları, sahipleri veya diğer hayvanlarla daha az etkileşimde bulunmaları veya belirli bir kişi veya durumdan kaçınmaları şeklinde gözlemlenebilir. Kedilerin küsmesi, onların da duygusal ihtiyaçlarının olduğunu ve çevrelerindeki değişikliklere tepki gösterebileceklerini gösterir.
Bir kediyi öpmeniz için onunla çok yakın ilişki kurmanız gerekir. Kedinize sevginizi göstermenin en son yolu olarak algılanması gereken öpme davranışını gerçekleştirdiğinizde bizdeki mikrop ve bakterilerin kedimize bulaşması olasıdır.
Acı çeken kediler de karakteristik olmayan bir şekilde saldırganlık dönemlerine sahip olabilir. Bir kedi, evdeki insanlar veya diğer evcil hayvanlar ona yaklaştığında hırlamaya veya tıslamaya başlayabilir, tutulma konusunda rahat olmayabilir ve fırçalanmaya veya taranmaya kızabilir.
Kediler kesinlikle sevildiği hissederler. Kediler sevildiği hissederken sesler ve bazı hareketleri ile bizlere belli ederler. Bunlardan bazıları ise şu şekildedir; -Gözlerini yavaşça kırpma. Bunun anlamı çok mutlu olduğunu, huzurlu olduğunu ve size öpücük gönderdiğini ifade etmektedir.
Kedisi olan veya olmayan herkesin "acı çekiyor" diye nitelendirdiği, Scottish Fold cinsi kedilerin üzerine yapışan bu kara lekenin kaldırılmasında umarım faydamız olur.
Kediler birer canlıdır ve her kedinin kendine ait karakteri bulunmaktadır. Çevresindeki insanların ona iyi davranması, istemediği zamanlarda sıkboğaz etmemesi ve kedinin kendisini güvende hissetmesini sağlaması sayesinde, kedi etrafında bulunan insanlarla oldukça güçlü ilişkiler kuracaktır.
Kediler Neden İnsanlarla Uyur? Kediler insanlarla uyumayı daha doğrusu bağları olan kişilerle uyumayı severler. Uyurken oldukça savunmasız kaldıkları için kendilerini güvende hissetmeye ihtiyaç duyarlar ve bu nedenle kendilerini güvende hissettikleri kişilerin yanında uyumaya meyilli olurlar.
Araştırmalara göre kedi beslemek insanlarda stresi azaltan bir faktör. Kedilerle ilgilenmek, onları okşayıp sevmek, onunla oynamak hem sizin hem de çocuğunuz için bir rahatlama kaynağına dönüşebilir. Üstelik kedilerin insanların ifadelerinden stres düzeylerini anladıkları da araştırmalar sonucunda gösterilmiş durumda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri