İçsel zeka, kişinin başta kendisi olmak üzere, birinin iç dünyası ve hislerini keşfetmeye yönelik kapasitesidir. Bir başka deyişle “kişisel zeka” olarak tanımlanan bu zeka türü, kişinin edinimleriyle planlama ve hayatını yönetme odağındaki üstün başarısıdır.
Özedönük zekâ
Bu zekâ türü, öğrenenlerin, kendi yaşantılarında ve kendi öğrenmelerinde daha fazla sorumluluk almalarına yol açacağı belirtilmektedir. Gardner, öğrencilerin çok azının, kendi öğrenmelerinin sorumluluğunu alabildiğini ileri sürmektedir (Gardner, 1983).
Kişi kendisini üst düzey(zihinsel) becerilerle ifade eder.Sorgulamaya, neden – sonuç ilişkisi kurmaya duyarlıdır.Sayılarla ve niceliksel ilişkilerle ilgilenmeyi severler. Sorun çözme becerileri yüksektir. Şekillerle, resimlerle, çizgilerle kendini ifade etme yeteneğidir.
Kişisel - İçsel Zekâya Sahip Olan İnsanların Özellikleri
* Kendi içlerinde bir değer ve anlayış sistemi oluştururlar. Her şeyde kendilerinden bir şey ararlar. * Kendi duygu ve düşüncelerinin farkındadırlar. * Kendilerini farklı tarzlarda ifade edebilirler.
Gardner 9 zeka türünden bahseder. Bunlar; uzamsal zeka, kinestetik zeka, müzikal zeka, sözel zeka, içsel zeka, sosyal zeka, matematiksel zeka, doğasal zeka ve varoluşsal zekadır.
İlgili 24 soru bulundu
Bugün zekâ hala IQ testleriyle ölçülülebiliyor. Bu testler eskisine oranla daha az kullanılmakla birlikte hala tek ölçüt olma özelliğini koruyor. Testler başlıca iki şekilde karşımıza çıkıyor: Stanford-Binet Intelligence Scale (SBIS) ve Wechsler Intelligence Scales.
Çünkü zekâ hem genetik hem de çevresel faktörlerden etkilenen karmaşık bir yapıdır. Bilim adamlar zekâyı etkileyen genler üzerinde birçok araştırma yapmışlardır. Sonuçlar genetiğin zekâ düzeyi üzerinde etkiliği olduğunu göstermekle birlikte, çevresel faktörlerinde zekâyı geliştirdiğini de gösteriyor.
IQ'ya Bağlı Zeka Geriliği Tablosu:
50-55-69 IQ- Hafif zeka geriliği. 70-79 IQ- Sınır zeka. 80-89 IQ- Donuk, Düşük normal zeka. 90 ve üstü- Normal, parlak, üstün, dahi.
Akıl, doğruyla yanlışı, gerçekle yalanı ayırt etme, olayları değerlendirme ve fırsatları değerlendirerek karar verme yeteneğidir. Zeka ise, olayları anlama, gerekli ilişkileri kavrama, yargılar oluşturma ve bu yargıları açıklayarak çözebilme yeteneğidir.
Yakın tarihlerde Howard Gardner sekiz adet zeka tipi belirlemiş ve dokuzuncu zeka tipi olan yeni bir zeka tipi üzerine de çalışmalar yürütmektedir. Bu zeka tipleri şu şekilde sıralanabilir: Sözel-Dilsel, Sayısal-Mantıksal, Görsel-Uzamsal, Bedensel-Kinestetik, Ritmik, Doğacı, İçsel ve Sosyal zeka.
İçsel- özedönük zekâ: Başkalarının duygu ve düşüncelerini anlamada da başarılıdırlar ve meditasyon yapmaktan hoşlanırlar. Bu zekâ alanı gelişkin olan kişiler; sanatçı, din adamı, sosyal hizmet uzmanı, psikoterapist gibi meslekleri tercih edebilirler.
Bu zeka tipleri şu şekilde sıralanabilir: Sözel-Dilsel, Sayısal-Mantıksal, Görsel-Uzamsal, Bedensel-Kinestetik, Ritmik, Doğacı, İçsel ve Sosyal zeka. Bunlara ek olarak hala çalışmalarını yürüttüğü “Varoluşsal – Felsefi Zeka” türü bulunmaktadır.
Bu üç ana grup dışında çok küçük sayıda oldukça ağır ve güç öğrenen öğrenciler de vardır. Bunlara bilindiği gibi "geri zekalılar" denir. Bu küçük sayıya eşit bir grup çocuk da oldukça ileri öğrenme düzeyine ulaşmıştır ki bunlara da "üstün zekalı" ya da "üstün yetenekli" çocuklar denir.
RAM ve psikologlar tarafından gerçekleştirilen tanılama işlemleri, aile ya da okulun talebi doğrultusunda başlatılmaktadır. Okullarda akranlarından farklı ve grup ortamlarına uyumu düşük çocuklar RAM'lara yönlendirilmektedir.
Örneğin; St-Binet testine göre 140 zekâ bölümü ve üstünde puan alanlar üstün zekâlı olarak adlandırılırken, Ancak zekâ testlerine ve özellikle zekâ bölümü kavramlarına yapılan eleştiriler ve üstün zekâlıların tanımlanmasında başka boyutların da dikkate alınması gerektiğini ön plana çıkarmıştır.
Hızlı konuşmak ise tam olarak emin olunamamakla beraber bir kişinin daha zeki olduğuna (zekayı da algılama, düşünme, karar verme ve idrak etme yeteneği olarak kabul edersek) işaret edebilir ama her zaman da buna gerekçe olarak gösteremeyebilir.
GEÇ KALMAK
Bir yere sürekli geç kalan insanlar sorumsuz olarak nitelendirilmesi oldukça normal. Ancak geç kalmak yine yüksek zeka belirtisi olarak görülüyor. Yapılan bilimsel araştırmalar, gece geç saatlere kadar uyanık kalan insanların, yüksek zekaya sahip olma olasılıklarının daha fazla olduğu yönünde.
William James Sidis (1 Nisan 1898 – 17 Temmuz 1944), olağanüstü matematik ve dil becerilerine sahip, 290–300 IQ ortalaması ile tüm zamanların en zeki insanı olarak kayıtlara geçmiş Amerikalı matematikçidir.
Zekayla ilgili genler X kromozomu üzerinde taşınıyor ve eğer babadan gelirse devre dışı bırakılabiliyor. Araştırmacılara göre çocuğun ne kadar akıllı olacağını annenin genetiği belirliyor ve babanınki herhangi bir fark yaratmıyor.
Yapılan araştırmalara göre çocuklar zekasını babadan değil anneden alırlar. İskoçya'da yapılan araştırmalara göre çocuklar zekasını babadan değil anneden alırlar. Birçoğumuz çocukların zekasını genetik özelliklere bağlı geliştiğini düşünebiliriz.
Çocuğun boyunda babanın etkisi anneden daha fazladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri