Kedi Kumunun Kokmaması İçin Neler Yapılmalı? Kedinizin çaya alerjisi olmadığından eminseniz kedi kumuna çay yaprağı karıştırabilirsiniz. Kuru çay yaprakları; kumun kokusunu azaltırken, hijyenik olmasını da sağlar.
Karbonat ile Koku Sorununa Çözüm
Eğer kedi kumunun kokuyu istediğiniz kadar absorbe etmediğini düşünüyorsanız kedi tuvaletinin yakınlarında ağzı açık bir kapta karbonat bulundurabilir ya da kedi kumuna düzenli olarak karbonat serpebilirsiniz.
Bunun için; Tüm odayı dip bucak temizlemek gerekir.. Başta perdeleri @Rinso Limon ve karbonat deterjanı ile temizlemelisiniz. @Rinso Limon ve karbonat perdelerinizdeki tüm sinen kokuları saklamaz, yok eder.. Daha sonra yerler, zemin, pencere, lambalar, mobilyalarınız ve duvarları silmelisiniz.
Yani kedi kumu kokmasının nedenlerinden birincisi kedilerin yaptığı tuvalet ihtiyacından sonra kumun temizlenmemesidir. Bir diğer kedi kumu kokmasının nedeni kumun yeterince iyi temizlenememiş olmasıdır. Zira bu özellikle kediler için çok önemlidir. Kedinize uygun çok çeşitli kedi kumu çeşitleri bulunmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Koku yapmayan en iyi kedi kumu markaları olarak genellikle Bentonit, Refleks, Eve Clean, Proline gibi markalar tercih edilmektedir. Bu markaların fazlasıyla tavsiye edilmesi ve genellikle tercih edilmelerinin sebebe koku yapmaması ile birlikte oldukça iyi emicilere sahiptirler.
Sakin ve sessiz bir ortam
Kum kabı, kedilerin kendini güvende hissedeceği bir yere yerleştirilmelidir. Küçük alanlarda, her zaman sakin bir yer bulmak zor olabilir, bu nedenle bariz alanların ötesinde yaratıcı fikirler işinize yarayabilir.
Ayrıca şu metodları da deneyebilirsiniz. Kabı sirke ile temizleyebilirsiniz. 1' 10 oranında sirkeli su karışımı ile kabı silin ve 5 dk bekletin. 5 dk sonra kabı durulayın. Sirke mikroplardan arınma sağlayacağı gibi, kötü kokulara karşıda bariyer olacaktır.
Çamaşır Suyu
Siz temizlik yaparken kedinizin merakla gelip çamaşır suyunu kokladığını görmüşsünüzdür. Nedeni tam olarak bilinmese de kediler çamaşır suyu kokusuna ilgi duyarlar. Belki de çamaşır suyu içindeki klor kedilere çekici geliyordur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise çamaşır suyunun zehirli olduğudur.
Kedi tuvaletleri en az günde iki defa temizlemek koku oluşumunu büyük ölçüde yok eder. Günlük olarak temizlediğimiz kedi kumuna yeni kum eklemek kötü koku oluşumunu azaltır. 10 ya da 15 günde bir kedi tuvaletindeki tüm kumu değiştirip tuvaleti yıkayıp tuvalete yeni kum eklersek gerekli hijyeni sağlamış oluruz.
Kedi kumu yerine ne konulabilir? Evde kedi kumu yoksa yerine konulabilecek en uygun malzeme gazetelerdir. Gazeteleri şeritler hâlinde kesmeli, mürekkeplerini akıtmalı ve kurutmalısınız. Bunun için organik bulaşık deterjanı ve karbonat kullanmalısınız.
Kumun değişim zamanı için topaklanmayan kumlarda haftada 1 ve topaklanan kumlarda 30 günde 1 önerisini verilir. Eğer tuvalette ağır bir koku varsa ya da tuvaletin tabanından idrar birikimi gerçekleşiyorsa kumun tamamen boşaltılması, tuvaletin temizlenmesi ve yen, kum eklenmesi gerekir.
Kedilerde kokmuş kakanın ana nedenleri bağırsak parazitleri ve aşırı bakteri üremesidir. Bununla birlikte, bazı gıdalar aynı zamanda hoş olmayan kokunun kaynağı olabilir, bu nedenle aşırı bakteri üremesini dışlamak için veterinerinize danışmanız önemlidir.
Kedi tuvaleti asla banyoya konmaz. Çünkü kedilerin tuvalet veya banyo gibi yerlere girmesi sakıncalıdır. Tuvalete erişimi olduğu taktirde tuvalet suyunu içme ihtimali vardır ve bunu yaptığı zaman hasta olma ihtimali çok yüksektir.
Ever Clean'i tuvalete dökülebilen bir kedi kumu değildir; bu nedenle asla dökmeyin. Ever Clean, topaklanma yapan bir kedi kumu olup boruların tıkanmasına neden olabilir, hatta kanalizasyon sistemlerin zarar verebilir.
Kedi kumunu sürekli üstüne doldurmak yerine iki haftada bir, kum kabının yıkanması önerilmektedir. Kedi kum kabını yıkarken sıcak su ve yumuşak sabunla yıkamaya dikkat edilmelidir. Asla kimyasal deterjan kullanmamaya özen gösterilmelidir.
Kediler ayrıca sürtünerek, tırmalayarak ve başıyla hafifçe vurarak da (ağız çevresindeki bezlerin ağaç dallarına ya da başka objelere sürünmesi) koku sinyalleri bırakmaktadır.
Haftalık kedi kumu değişimi yapıyorsanız, 5 LT kedi kumu 15 günde biter. Ancak etkili şekilde kullanırsanız 20 günden fazla süre kullanabilirsiniz. Bunun için kedi tuvaletini her yaptığında kaptaki dışkıyı temizlemek gerekir.
Dişi kedinin koku bırakmasını önlemek için kediyi rahatlatıcı ve şefkat isteğini karşılayıcı hareketlerde bulunmak, tuvalet ve yaşam alanlarını net şekilde ayırmak gerekir. Kedinin kum bölümünde yer alan kokular ve araç gereçler ev genlinde bulunmamalı ve kum çevresinde detaylı, periyodik temizlik yapılmalıdır.
Bu kapsamda kedi kum alanında yer alan kokunun evin genelinde bulunmamasına bağlı olarak, kum alanını koku bırakma işlemi için daha yüksek oranda benimser. Kızgınlık döneminde koku bırakma alışkanlığının durdurulması için kısırlaştırma ameliyatının tercih edilmesi gerekir.
Kediler muz, hardal, acı biber, kadife çiçeği, sedef, nane gibi çeşitli bitkilerin kokusunun yanı sıra insanların günlük hayatta sıkça kullandığı pek çok ürünün kokusundan da hoşlanmazlar. Temizlik için kullanılan deterjanların kokuları kediler için fazlasıyla rahatsız edicidir.
Kediler için geceleri ışık yakmak gerekmez. Zifiri karanlık olmadığı sürece kendi iç güdülerini de kullanarak kediler karanlıkta yollarını bulabilirler. Tuvalet ihtiyaçlarını kendi başlarına karşılayabilirler.
Petshop'lardan kapalı, filtreli, kapılı veya açık tuvalet kabı çeşitlerinden eviniz için uygun olan bir tuvalet kabı seçerken özellikle gizlilik ihtiyacını gözeterek kapalı bir kap seçmeniz kedinizin gizlenme duygusunu tatmin edeceği gibi kötü kokuların ve kum tanelerinin etrafa yayılmasını da önleyecektir.
Kediler en çok ince kumları sevmektedir. · Kolay topaklanan kumları tercih etmeniz sizin açınızdan daha iyi olacaktır. Zira kolay topaklanma, kolay bir temizlik demektir. · Silikon içeren kumlar bazı kedilerde alerjiye sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri