Kedi mamalarını değiştirirken öylesine bir değişiklik yapmamak gerekir. Bir mama değişikliği yapılacaksa eğer bunun bir sebebi olmalıdır. Her zaman aldığınız kedi maması yerine alınan diğer mama kedinizin beslenmesinde düzensizlik yaratacaktır.
Eğer mama besinsel olarak dengeli ve uygun kalitede ise, kedilerimizin, ömürleri boyunca aynı mamayı kullanmalarında hiçbir problem yoktur.
Kediye, yeni mamayı yavaş yavaş tanıtmak her zaman en doğrusudur. Et türü aynı olsa bile, yeni formülün tadı, kedilerimize tamamen farklı gelebilir. İlk olarak, yeni mamayı porsiyonun çeyreği kadar, eski mama ile karıştırarak başlayınız, verilen öğün, tamamen yeni mama olana dek miktarı yavaş yavaş artırınız.
Yaş ve kuru mamanın ikisinin de besinsel olarak tam olması ya da yapılan karışımın besinsel olarak yeterli olması halinde iki mama rahatlıkla karıştırılarak verilebilir.
Ancak dikkat edilmesi gereken başka bir unsur daha vardır. Mama değişikliği gerektiği durumlarda da kedilerde ishal ve benzeri sindirim sistemi rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Kedi maması değişikliklerinde kedinizin her zamanki öğününe yeni diyetinden mamayı az miktarda eklemelisiniz. İlerleyen günlerde yeni diyet mamasının oranını aşamalı olarak arttırın. Kedi mamalarının değişimleri aşamalı olarak 5-10 gün içerisinde gerçekleşmelidir.
Yavru kedinizin ishal durumunda sık sık temiz ve taze su vermelisiniz. Küçük dostlarınıza süt ve süt ürünlerinin verilmemesi de gerekir. Süt ve süt ürünleri ishalin artmasına sebep olabilir. Unutmayınız ki yavru kedilere ek gıda ve kesinlikle ilaç verilmemesi gerekir.
Alerji yapan gıdaları tüketen ya da veteriner hekimlere danışılmadan mama değişimi gerçekleştirilen köpeklerde tüy dökülmesi meydana gelebilir.
Ancak minik dostumuz yeni mamasını çok lezzetli bulsa ve yeme konusunda hiçbir sıkıntı çekmese bile mama değişimleri her zaman kademeli olarak yapılmalıdır. Mama değişikliği 7-10 günlük bir süreç içerisinde kademeli olarak gerçekleştirilmelidir.
Yiyebilecekleri sebze ve meyveler arasında patates, havuç, brokoli, bezelye, kabak, yaban mersini ve böğürtlen vardır. Kedilerin kesinlikle yememesi gereken sebze ve meyveler ise üzüm, turunçgiller, soğan ve sarımsaktır.
Friskies markasının kedi mamalarının tümünde bulunan çeşitli vitamin ve mineraller hayvanların yemek yerken bir yandan da vücut için gerekli besinlere ulaşmasını sağlamaktadır. Tüm bunların yanı sıra ürünün içinde hem insanlara hem de hayvanlara zarar verdiği bilinen renklendirici maddeler bulunmamaktadır.
Mamayı küçük miktarlar halinde bir seferlik hazırlayın ve artan kısmını yeniden kullanmayın, atın. Mama ne sıcak ne de soğuk olmalı, oda sıcaklığında olmalıdır. Yavru her 3-4 saatte bir beslenmelidir.
Kedinize kuru mamayı ilk verişinizde, yaş mamanın içine az miktarda karıştırarak azar azar vermenizi tavsiye ederiz. Genelde kuru mama ile hiç beslenmemiş kedilere, kuru mamanın yapısı alışılmadık gelebilmektedir, bundan dolayı ilk denemede kuru mamayı reddederlerse endişelenmeyin.
Yavru kedilerden yetişkin kedilere porsiyonlar
Yavru kedi 6 aylık olana kadar günde 3-4 öğünle beslenmelidir. Bundan sonra günde 2-4 öğün tavsiye edilir. 12 aylık olduklarında, yavru kediler günde iki öğün şeklinde yetişkin mamaları için hazırdır.
Kısırlaştırılmış kediler ara sıra olmak koşuluyla normal mama yiyebilirler. Ancak operasyon sonrasında kilo almaya daha yatkın hale geldikleri için sürekli olarak yemeleri kilolarında orantısız bir artışa sebep olabilmektedir.
Kedilere en iyi kedi mama markaları arasından biri tercih edilmeli ve verilmeli. Bu markalar arasında Bonnie, Felicia, Whiskas, Royal Canin, Enjoy ve Pro Choice gibi veterinerlerin önerdiği firmalar yer alır.
Royal Canin'in merkezi Güney Fransa , Aimargues'de bulunuyor. Dünya çapında, Kuzey Fransa'daki Cambrai dahil olmak üzere Aimargues'e ek olarak; Johannesburg , Güney Afrika , Brezilya , Buenos Aires , Arjantin, ABD, İngiltere, Kanada, Çin, Polonya ve Kuzey Kore gibi pek çok ülkede daha üretim tesisi bulunuyor.
Hill's Pet Nutrition Amerikalı kedi maması, köpek maması, kuş yemi, akvaryum balık yemi ve veteriner tıp ürünleri markasıdır. Şirket, Colgate-Palmolive'nin bir yan kuruluşudur.
B vitamini takviyesi yaparak kolaylıkla kedilerin tüy dökme sorununa çözüm bulunabilir. Örneğin bir ilaç veya vitamin takviyesi yapmak yerine kediye yumurta verilebilir. Yumurta çok iyi bir B vitamini kaynağıdır. 10 günde bir haşlanmış yumurta ile kedileri beslemek, tüy dökme sorununu ortadan kaldırmaya yetebilir.
Kedilerde gözlenen tüy dökümünün en doğal nedeni mevsim geçişleridir. Kediler, yaz ve kış aylarında daha az tüy dökerken ilkbahar ve sonbahar aylarında bu miktar ciddi şekilde artar. Bunun nedeni kedilerin vücutlarının mevsimlere hazırlanarak kendini koruma isteğidir.
Sağlıklı dışkı genelde yumuşaktır (oyun hamuru gibi: ne çok yumuşak ne çok sert). Bu altın standart kabul edilir ve kedinizin tuvaletini normal şekilde yaptığının göstergesidir. Sağlıklı dışkı rengi koyu kahverengidir ancak çok koyu olmamalıdır; siyaha yakın olması dışkıda kan olduğu anlamına gelebilir.
Evcil hayvanınızın dışkı rengi her zamanki renginden koyu ve cıvık renkte ise ishal görülebilir. Kedi dışkısının koyu renkli olması mide ya da bağırsakta kanama olduğunun da belirtisi olabilir. Böyle durumlarda veteriner hekime gitmenizi öneririz.
Kedinizin tuvaletini sulu ve devamlı yapmaya başladıysa ishal olduğunun net bir belirtisidir. Kediler arasında görülen ishal durumu oldukça kolay bir şekilde fark edilebilmektedir. Kedinizin kumu temizlerken kumu gözlemeniz ve tuvaletlerinde bir farklılık fark etmeniz uzun sürmeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri