Genelde kuru mama ile hiç beslenmemiş kedilere, kuru mamanın yapısı alışılmadık gelebilmektedir, bundan dolayı ilk denemede kuru mamayı reddederlerse endişelenmeyin. Ayrıca, kedinizi kuru mamaya alıştırmak için biraz ılık su ile yumuşatabilirsiniz, fakat bunu asla süt ile yapmayınız.
Bu kuru mamayı ıslatarak vermeniz çok daha iyi olur. Yavrular bu mamaları koklarlar, yalarlar ve ısırırlar. Islatma işlemi sayesinde lezzeti daha da artmış bir besin köpeğimiz için daha iyi olacaktır. Mamanın ıslatılmış olması sütten kesilmiş bir köpeğin daha yumuşak şekilde mama yemesini sağlar.
Sütten kesme döneminde, yeni doğmuş yavru kedilerinizi kuru mamaya alıştırmak için, birkaç tane yavru kedi mamasını, su ile ıslatılarak, yatağının kenarına bırakılabilirsiniz. Yalnız mamayı kesinlikle süt ile ıslatmayınız.
Ama maalesef yaz haricindeki aylarda kuru mamaların sokakta yerleştirildiği noktalara çok dikkat etmemiz lazım. Adı üstünde kuru mama bu, ıslandığında ne kokusu, ne tadı, ne de besin değeri kalır. Böyle olunca da hiçbir hayvan gelip o berbat haldeki şişmiş, ıslak kuru mamaları yemez.
6 - 8 Hafta Yavru Kedi Mamasına Geçiş
Ancak artık tamamen kendi başlarına yemek yiyecek ve su içecek fiziksel donanıma sahiptirler. 8 haftalık olduklarında yavru kedi mamalarının ıslatılmadan verilmeye başlanmasında hiçbir sakınca yoktur.
İlgili 31 soru bulundu
Ayrıca, kedinizi kuru mamaya alıştırmak için biraz ılık su ile yumuşatabilirsiniz, fakat bunu asla süt ile yapmayınız. Veya bir iki tane kuru mamayı ana yemekten önce, elinizle ödül olarak verebilirsiniz. Kediniz birkaç tane kuru mama yedikten sonra ana yemekte yaş mama ile karıştırarak verebilirsiniz.
Kediniz bir yaşından küçükse ona mutlaka yavru kediler için özel olarak üretilen yaş mamaları vermeniz gerekir. Birçok kedi sahibi yavru kedilerin kalori ihtiyacı yüksek olduğu için onlara bolca yaş mama verir.
Güneşli, sıcak ve nemli ortamda kalması
Eğer güneş ışığına doğrudan maruz kalırsa, ev içerisinde sıcak ve nemli ortamda bırakılırsa ve açık şekilde uzun süre dışarıda beklerse üründe ekşime olacaktır. İçerisindeki vitamin ve mineral değerlerini kaybedecektir.
Islanan Tüyler Ağırlaşır
Kedilerin tüyleri oldukça sık yapıdadır ve ıslanan tüyler ister istemez ağırlaşır. Bu ağırlaşma kedilerin hareketlerini kısıtlayıcı özelliğe sahiptir. Tüm tüyleri ıslandığında kediler her zamanki hızlarında hareket edemedikleri için doğadaki avcılara karşı savunmasız kalabilirler.
Kedinizin beslenmesini kuru mama dışında bazı ek gıdalar ile desteklemeniz mümkündür. Bu noktada unutulmaması gereken, kedilerin ana öğünlerini kuru mamaların oluşturduğudur. Kaliteli kuru kedi mamaları dışında kedinize vereceğiniz gıdalar az miktarda olmalı ve ana besinlerin yerine geçmemelidir.
Yaş mama, kedinizin su alımını artırmaya yardımcı olurken kuru mama kedinizin diş sağlığına korumaya yardımcı olur.
Yaş kedi maması ısıtılır mı? Kedinizin yarım bırakmış olduğu konserve mamanın ağzı kapatılarak soğutulmalıdır. Ancak bir sonraki öğün için tekrardan hafif ısıtılarak verilmesi gerekiyor. Aksi takdirde kediler soğuk yiyeceklerden hoşlanmadıkları için yemeyeceklerdir.
Kedilerde iştahsızlık, ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu yüzden kediniz yemek yemeyi kestiğinde veteriner kliniklerine başvurmanız gereklidir. Kedilerin yemek yememesi böbrek hastalığı, grip, ateş, diyabet, hipertiroit, diş problemleri gibi rahatsızlıklardan kaynaklanıyor olabilir.
Her defasında, paketin içerisinden mamayı aldıktan sonra, paketin içerisindeki havayı çıkartarak fermuarı kapamanız, mamanın tazeliğini daha uzun süre korumanızı sağlayacaktır. Paketin ağzını açtıktan sonra, bir ay içerisinde mamanın tüketilmesini öneririz.
Zamanla kuru mama yemeye alışacaktır. Eğer kuru mama yemeye başlatamazsak alternatif olarak;kuru mamasını yine öğünlere bölüp, mamasına biraz tat ve koku kazandırmak amacıyla haşlanmış et suyu ya da konserve mamalar asgari miktarda katılabilir. Bu miktar daha da azaltılarak 3 ila 4. günden sonra sade kuru mama verilir.
Yaş mamadan sonra kuru mama yemeyen, kullanılan kuru mama değişimi gereklilik haline gelmiş olsa da yeni mamasını reddeden dostlarımız için somon yağı takviyesini tercih edebilirsiniz.
Musluktan akan şebeke suları kireçli sulardır ve bir zaman sonra evcil hayvanınızda problem yaşatmaya başlayabilir. Özellikle kısırlaştırılmış kedilerde üriner problemlere yol açabiliyor.Yani böbrek ve safra kesesi taşlarına neden oluyor.
Cilt elastikliğinden kedinin vücudunun suya ihtiyacı olup olmadığını anlamak için oldukça basit bir test yapabilirsiniz. Kedinin kürek kemikleri arasındaki deriyi nazikçe çekip bıraktıktan sonra deri eski haline hemen dönmüyorsa bu, susuzluk yaşadığı anlamına gelebilir5.
Kedi dostlarımızın musluktan su içmesinin ana sebebi olarak üç konu bulunuyor. Evrim konusu, onlara durgun suyun güvenilmez olduğunu öğretti. Musluktan akan su onlara daha lezzetli gelebilirken bunun yanında su kabını ya da su kabının yerini beğenmemiş de olabilirler.
Kuru mamaların saklanma tavsiyesi oda sıcaklığıdır. Kedi mamalarını taze tutmak için buzdolabında sakladığınızda hızlı tüketilmediği taktirde nemden dolayı kısa zamanda mamada oluşabilecek bakteri seviyesi de artacaktır. Bu sebeple kuru mama buz dolabında saklanır mı sorusuna alacağınız cevap olumsuz olacaktır.
Karışık besleme, yaş mamayı günde iki kez vermek ve kuru mamayı her daim ulaşılabilir kılmak olarak tanımlanabilir.
Kedi maması değişikliklerinde kedinizin her zamanki öğününe yeni diyetinden mamayı az miktarda eklemelisiniz. İlerleyen günlerde yeni diyet mamasının oranını aşamalı olarak arttırın. Kedi mamalarının değişimleri aşamalı olarak 5-10 gün içerisinde gerçekleşmelidir.
Eğer kedinize fazla yemek vermeye çalışırsanız, bu kedinizin sağlığını olumsuz etkileyebilir. 1 haftalığa kadar yavru kediler 2 – 3 saatte bir beslenmeli, 2 haftalık yavru kediler 4 – 6 saatte beslenmeli, 3 haftalık ve daha büyük yaştaki kediler ortalama 6 – 8 saatte bir beslenmelidir.
Mama kabının malzemesinin, mama üzerinde bakteri oluşumuna neden olmayacak malzemelerden yapılmış olması gerekir. Mama ve su kabı olarak kullanılmaya en uygun malzemeler; paslanmaz çelik, seramik, cam, taş ve tek kullanımlık tabaklardır. Paslanmaz çelikten yapılan kaplar, kolay temizlenir ve kolay kurur.
Mamayı küçük miktarlar halinde bir seferlik hazırlayın ve artan kısmını yeniden kullanmayın, atın. Mama ne sıcak ne de soğuk olmalı, oda sıcaklığında olmalıdır. Yavru her 3-4 saatte bir beslenmelidir. Yavruyu beslemek için kucağınıza bir havlu serin ve yavruyu bu havlunun üzerine karın üstü duracak şekilde koyun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri