Bu hormon menopoz döneminde de azalarak salgılanmaya devam etmektedir. AMH (Antimülleryen Hormon) testi ise kadınlarda yumurta rezervini gösteren, uygulanan en kolay, kandan bakılan bir hormon testidir. Bu testin en önemli özelliği adetin herhangi bir gününde, açlığa bakmadan herhangi bir zamanda yapılabilir olmasıdır.
AMH testi kandan alınan bir testtir. Bu test için adet olma şartı yoktur, menstrüel döngünün herhangi bir gününde yapılabilir.
AMH, damar yolundan alınan kan ile yapılan bir testtir. AMH testi siklusun herhangi bir döneminde yapılabilir. AMH testi için hastanın adetli olması yada FSH hormonu gibi adet sonrası belli bir günde olması gerekli değildir. AMH testini kliniğimizde dilediğiniz zaman kan vererek yaptırabilirsiniz.
Yumurta rezervi genellikle adetin 2-3. günü yapılan transvajinal ultrasonografi ve kan testleri ile değerlendirilebilir. Bu değerlendirmede 2-9 mm arasındaki antral foliküllerin (büyümeye hazır yumurtaların) sayısı iki yumurtalıkta toplam 7-10 arasında ise yumurta rezervi normal olarak değerlendirilir.
AMH 28 günlük adet döngüsünün herhangi bir zamanında, aç/tokluk gerektirmeksizin ölçülebilir.
İlgili 42 soru bulundu
AMH bir kadının hamile kalıp kalamayacağını göstermez. Yani hamilelik için AMH değeri şu olmalıdır diyemeyiz. Ancak yumurtalık rezervinin iyi olması bir kadının kolay hamile kalabileceğini gösterir. Dolayısıyla AMH değeri >1 ng/ml olan kadınlar daha kolay gebe kalabilir diyebiliriz.
Genellikle adet döneminin ilk 5 günü içinde bakılır. LH hormonu adet döneminin ortasında yükselişe geçer ve yumurtlamayı sağlar.
AMH testi adetliyken mi yapılır? AMH testi kandan bakılmaktadır. Bunun için adet olmaya gerek yoktur, menstrual siklusun herhangi bir gününde yapılabilir.
Adetin 2. veya 3. günü randevu alıp kliniğe gelmeniz gerekmektedir. Bu muayenenizde, ultrason ile yumurtalıklarınıza 'bazal ultrason' denilen ultrason yapılır. Bazal ultrason ile yumurtalıkların durumu kontrol edilir. Eğer gerekli görülürse ve önceden yapılmamışsa bazı kan tahlilleri için sizden kan alınacaktır.
Özellikle 35 yaşın altındaki kadınlarda AMH düşüklüğü yumurta rezervi düşüklüğü belirtisi olabilmektedir. 4 ve üzerinde AMH değerine genellikle polikistik over sendromu olan hastalarda rastlanmaktadır. 1.1 ng/ml'ın altı ise düşük over rezervini göstermektedir. AMH DEĞERİNİN DÜŞÜK OLMASININ SEBEPLERİ NELERDİR?
30 yaşında: 2,5 ng/mL. 35 yaşında: 1,5 ng/mL. 40 yaşında: 1 ng/mL. 45 yaşında: 0,5 ng/mL.
Amh Testi Herhangi bir hastane, tüp bebek merkezi, sağlık merkezi ya da laboratuvarda yapılan AMH testinin sonucu 1-2 gün içinde çıkmaktadır.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi AMH değeri, yumurta rezervleri hakkında bilgi veren bir değerdir. Bu yüzden AMH değeri herhangi bir ilaç, hormon ya da cerrahi müdahale ile yükseltilebilen bir değer değildir.
AMH testi, sağlık merkezleri hijyenik laboratuvarlarında en çok uygulanan testlerden birisi olduğunu belirtebiliriz. Anti Müllerian Hormon testi olarak da tanımlanan AMH testi daha çok kısırlık problemleri ve kadınlarda yumurtalıkların ne durumda olduğuna yönelik gerçekleştirilir.
Düşük Yumurtalık rezervi birçok kadında herhangi bir belirti göstermeden ortaya çıkar. Hastalık ilerledikçe kadınlarda 28 günlük olan regl döngüleri 24 güne düşer ve sonrasında menopoz yaklaşırken sıcak basması, uyuma güçlükleri, regl döngüsünü kaçırma ve vajinal kuruluk gibi semptomlar ortaya çıkar.
Kadın için yapılacak olan ilk testler yumurtlama düzeylerini ve genel olarak hormon dengesini takip etme amacı ile yapılacak olan FSH, LH, Estradiol, Prolaktin, TSH, ve AMH hormon testlerini içermektedir. Bu testler adetin 2 ila 4. günleri arasında yapılmasının önemi vardır.
Eğer, adetin 2. ya da 3.günü kadının kanında bakılan FSH hormon düzeyi yükselmişse anlarız ki, yumurtalıklar normal çalışamıyor ve bu nedenle hipofizden daha fazla FSH üretiliyor. Eğer FSH düzeyi 12 ünitenin üzerinde ise bu kadınların yumurta hücreleri azalmış kabul ederiz ve direk tüp bebek tedavisi öneririz.
1) Bazal hormon testleri ve ultrasonografi
Adetin 2-3. günlerinde FSH ve E2 düzeyleri değerlendirilmektedir.
Ayrıca hormon tahlili adetin 2 veya 3. günü alınır. Bu hasta grubunun adetli iken jinekolojik muayeneye gelmesi gerekir. Vajinal akıntı, mantar gibi şikayetleri olan veya smear testi alınacak hastaların ise adetli değilken muayene olması gerekir. Çünkü vajinal kültür ve smear adetli iken alınmaz.
Doktorunuz muhtemelen sizden adetin 3. günü yapılması gereken bir test isteyecektir. Bu yüzden o gün gelmenizi istemiştir.
Ayrıca her laboratuvarda test yapılmadığı için çoğu laboratuvar hastadan kanı aldıktan sonra bu laboratuvarlar göndermektedir. Bu ulaşım sırasında uygun şartlarda kan nakil edilmediğinde AMH değerleri yanlış çıkabilmektedir.
Hormon Testleri
Adetin 2. veya 3. günü FSH, LH, E2, PRL, TSH istenir. Gerekiyorsa yumurtalık rezervinin tayini için daha ileri testler olan İnhibin, AMH'de istenebilir.
Kadınların zaten değişken olan hormon seviyesi, adet döneminde de daha da değişken olur. Dolayısıyla da en doğru sonuçları alabilmek için hormon test adetin 2. ve 5. gün yani başında ve sonunda yapılır.
Kadınlarda hormon testi için örnek verilecek dönem adet döngüsü ile bağlantılıdır. Yapılacak teste bağlı olarak değişiklik gösterebilse de genellikle adetin 2. ya da 3. günü test örneği verilir. Progesteron ölçümü için 20. gün tercih edilir.
Genellikle tüp bebek tedavisi gibi noktalarda inceleme gerçekleştirileceği zaman adet döneminin 2. ve 3. günü gibi başlangıç dönemlerinde E2 değeri 50 pg/ml gibi bir rakam oluşturmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri