Kedi otu yaprakları veya çiçekleri suyun içinde 5-10 dakika kadar demlenmeli. Demlenme süresi sonunda, çayı süzün. İsteğe bağlı olarak, bal veya limon ekleyebilirsiniz. Sıcak veya soğuk olarak servis yapabilirsiniz.
Günümüzde sık sık tüketilmekte olan Kedi otu çayı uykusuzluk problemlerine de çok iyi gelmektedir. Uykusuzluk için ise 2 hafta ile 6 hafta süresince yatmadan 30 dakika önce yaklaşık bir bardak içilmelidir. Ayrıca günde 2 bardaktan fazla içilmesi önerilmemektedir.
Kedi otu çayı kaynatılmış suyun içerisine kedi otu eklenerek yapılır. Elinizdeki kedi otu toz veya kök ise 1 fincan kaynamış suyun içerisine 1 tatlı kaşığı kedi otu ekleyerek yaklaşık 10 dakika demlendirilir. Demlenen kedi otu çayı sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez tüketilebilir.
Gün içinde tüketebilirsiniz. Uyku problemleri için uykudan 30 dakika önce içmeniz tavsiye edilir. Kedi otunu toz veya kök olarak demlemek istediğinizde ise; 1 tatlı kaşığı kedi otunu 1 fincan içme suyu ile 8 dakika kadar kaynatın. Kaynayan kedi otunu dinlendirmeye bırakın.
Kaynayan bir su bardağı suda beş dakika demlenen sarı kantaron bitkisinin, günde bir defa öğle yemeğinden yarım saat önce içilmesi gerekir. Aynı şekilde kaynayan bir su bardağı suda beş dakika demlenen kediotu bitkisinin de günde bir defa akşam yemeğinden iki saat sonra içilmesi faydalı olacaktır.
İlgili 44 soru bulundu
Kedi otu kökü sakinleştirici etkisi nedeniyle uykusuzluğa iyi gelir. Stres ve anksiyete gibi kaygı sorunlarını azaltır. Menopoz dönemi etkilerinin şiddeti ve sıklığını azaltır. Adet öncesi semptomları azaltır.
Uyku problemleri ve stres ile başa çıkmak için kedi otundan yararlanılır. Bunun yanı sıra menopoza girmiş olan kadınlarda kedi otu bir rahatlama sağlar. Menopoza girecek olan kadınlar da kedi otunu rahat bir şekilde kullanabilirler. Ağrılı adet dönemi geçiren kadınlar genel olarak kedi otunu çay olarak tüketebilirler.
Bunu yaparken kedinizin uyku saatlerinde uygulamanızı tavsiye edebiliriz. Bu sayede kediniz, uykusu geldiği zaman yatağına geçecek ve bir süre sonra sürekli orada uyumaya alışacaktır. Bunun dışında kedi otu, kedilerin tuvalet eğitimlerinde de sık sık kullanılır.
Antihipertansif Etki
Yapılan meta analiz ve klinik çalışmalar doğrultusunda sarımsak preparatlarının hipertansiyonu olan bireylerin kan basıncı üzerine azaltıcı etkisi olduğu kaydedilmiştir.
Kedi otu, Avrupa ve Asya'nın bazı bölgelerine özgü, Kuzey Amerika'da da yetişen, özellikle uykusuzluk için ve sakinleştirici olarak kullanılan bir bitkidir. Nepeta cinsine ait bir bitkidir ve tıbbi olarak kullanılan kedi otu, yaprakları ve çiçekleri kurutulduktan sonra çay olarak da tüketilebilir.
Pembe veya beyaz çiçeklere sahip olan kedi otu kurutularak ya da kapsül olarak satılmaktadır. Keskin kokusu sayesinde hayvan dostunuzun bir kere koklamasından sonra dahi etkilerini hissettiği ve enerjik hale gelerek modunu yükselttiği kedi otuna çoğu kedi yuvarlanarak, ters dönerek ve sürtünerek tepki verir.
Kedi otu çayının zayıflamaya yardımcı olduğu bilinir. Güçlü bir içeriğe sahip kedi otu çayı tüketilmeden önce doktora danışılması gerekir. Özellikle kronik hastalığı bulunan kişiler, tedavi sürecinde ilaç kullanan kişiler, hamile ve emziren kişiler bitki çayı tüketiminden önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Uyku kalitesini arttıran kedi otu stresle başa çıkmak için kullanılır. Psikolojik rahatsızlıkların çözülmesinde de bu bitkiden alternatif tıp yöntemi ile yararlanılır. Güçlü bir antioksidan olan kedi otu yatıştırıcı bir etki de göstermektedir.
Adet ağrısını ve adet öncesi sendromu hafifletir. Kalp sağlığını korur. Hazmı kolaylaştırırken iştahınızın açılmasını sağlar. Ruhu sakinleştirici etkisi olduğu gibi kasları da gevşetir.
Hayır, kediler genel olarak çay tüketemezler. Kedilerin sindirim sistemi ve metabolizması, çayın içerisinde yer alan bazı maddeleri sindiremeyebilir ya da tolere edemeyebilir. Çay yapraklarındaki teobromin ve kafein gibi maddeler, kedilerin vücutlarında birikerek, zehirlenmesine sebep olabilir.
Yüksek miktarda alındığında yorgunluk, karın krampı, göğüste sıkışma, baş dönmesi, el titremesi ve midriyazis gibi semptomlara neden olabilir. Yeterli veri mevcut olmadığı için, 12 yaş altı çocuklarda kullanılmamalıdır. Yeterli veri olmaması nedeniyle hamilelerde ve emzirenlerde kullanılmamalıdır.
Matatabi, catnipden (kedi nanesi) çok daha etkilidir. Kedinize zarar vermez, oyunun doz aşımı yoktur. Bir kısım yemesinde mahsur yoktur ancak çok yemesine müsaade edilmez.
Örneğin Passiflora ekstresi olarak satışa sunulan bir üründe çarkıfelek, kedi otu ve sarı kantaron kullanılır. Doğal şekilde rahatlamaya ve uykuya dalmaya yardımcı etkisi vardır. Takviye özellikli olan bu ve buna benzer bitkisel ürünlerden istediğiniz sonucu almanız mümkündür.
Ve kedi nanesi tamamen güvenlidir - kedinize zarar verebilecek hiçbir şey içermez. Bir ihtimal kediniz fazla miktarda kedi nanesi yemişse, bu fazla tüketim hafif bir mide rahatsızlığına neden olabilir; ancak bunun meydana gelmesi mümkün değildir.
Valeriana officinalis veya Valerian root, Türkçe adı ile kediotu. Günümüzün en önemli problemlerinden biri olan uykusuzluk, stres, anksiyete gibi durumlarda, yatıştırıcı ve sakinleştirici olarak önerilen önemli bir tıbbi bitkidir. Uyku bozuklukları oldukça yaygındır ve kedi otu, daha iyi uyumanıza yardımcı olur.
Kedi otu, kediler 3 - 6 aylık olana kadar onlara etki etmemektedir ve kedilerin ilgisini çekmemektedir.
Kalp ve damar sağlığını koruyarak yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olur. Ağrı kesici etkisi bulunan kedi otu çayı adet sancılarının giderilmesinde de oldukça iyidir. Ayrıca nefes darlığını da iyi gelmektedir.
Kedi nanesi genellikle kedileri oynamaya ve etrafı, etraftaki çeşitli nesneleri keşfetmeye teşvik etmek için kullanılıyor. Bununla birlikte kedilere eğitim vermek için de yararlanılabiliyor.
yedikleri besinleri daha kolay sindirebilmeleri için çim ve ot yemeye ihtiyaç duyarlar. Bu bitkiler hem yedikleri besinleri kolay sindirebilmelerine, hem de kendilerini yalarken yuttukları fazla tüylerin dışarı atılmasına yardımcı olmaktadır. Çünkü otların kediler için kusturucu etkisi bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri