Yeni doğan ev hayvanının sahibi, doğum tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde Bakanlığın il veya ilçe müdürlüğüne başvuracak. Mikroçip takılarak pasaport düzenlenen ev hayvanları 15 gün içinde, ev hayvanlarına yapılan aşılar ve sahip değişikliği gibi bilgileri en geç 15 gün içinde kaydedilecek.
Pet pasaportunu çıkarma süresi değişiklik göstermektedir. Veteriner hekimler tarafından hazırlanan hayvan pasaportu ortalama 2 hafta içerisinde tamamlanmakta ve teslim edilmektedir.
Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından belirlenen pet pasaportu ücreti 2.389,66 TL'dir (2023).
Avrupa Birliği yasalarıyla uyum amacıyla evcil hayvan pasaportu çıkarılabilmesi için pasaportun çıkarılacağı evcil hayvana mikroçip takılmalıdır. Bu işlemi özel veteriner kliniklerinde ya da il ve ilçe tarım müdürlüklerinde gerçekleştirebilirsiniz.
Hayvanlar, “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik” hükümlerine göre kimliklendirilmiş, içerisinde hayvana ve sahibine ait bilgileri içeren ev hayvanı pasaportuna sahip olmalı, mikroçip ile kimliklendirilmiş ve PETVET sisteminde kayıt altına alınmış olmalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
1. Hayvanlar, “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik” hükümlerine göre kimliklendirilmiş, içerisinde hayvana ve sahibine ait bilgileri içeren ev hayvanı pasaportuna sahip olmak zorundadır. 2. 3 aylık yaştan küçük hayvanlar anneleri ile yurt dışına çıkabilirler.
Kedilerin çogu gayet iyi seyahat edebilir; ancak gebe bir kedinin ya da üç ayliktan küçük yavru kedilerin uçak seyahati yapmasi önerilmemektedir.
Şunu bilmekte fayda var. Evcil hayvanınız hamile ise ya da 4 aydan küçük ise maalesef seyahat pasaportu hazırlanamaz. Ayrıca veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün güncel verilerine göre pet pasaportu ücreti 2.389,66 TL'dir.
👉 *https://tekpencere.tarbil.gov.tr/ *adresine E- Devlet şifresiyle giriş yapılır. Üst kısımda bulunan “ *BELGE AL* “ tıklanarak, Hayvan Pasaportunu almak istediğiniz hayvanlar seçilip ödeme yapılarak doğrulanabilir Hayvan Pasaportu alınır.
Kedilere çip fiyatları ile köpeklere çip fiyatları arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Özel kliniklerde gelincik, köpek ve kedi çip ücreti 150 - 250 TL arasında değişmektedir. Mikroçip implantasyonu ücreti ise 75 TL olarak belirlenmiştir.
Mikroçip fiyatları, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Türkiye Veteriner Odası ile imzaladığı protokol desteği sayesinde makul fiyatlar üzerinden gerçekleştirilir. 2023 yılındaki kedi mikroçip aşılama fiyatları ise Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı il ve ilçe müdürlüklerinde 75 TL iken özel veteriner kliniklerinde bu fiyat ...
Hamile evcil hayvanlarınızı ve 10 haftadan küçük kedi ya da köpek yavrularınızı uçuşlarımıza kabul edemiyoruz. Evcil canlı hayvanın çipi olması gerekmektedir. Kafes, canlı hayvanın sahibi tarafından temin edilir. Uçuşlarımızda her bir yolcu için en fazla iki evcil hayvan kafesi kabul edilir.
Hayvan, ISO mikroçip (15 haneli) ile tanımlanmalıdır. Mikroçip kuduz aşısından önce implante edilmelidir. Hayvanın mevcut bir kuduz aşısı olması gerekir. Eğer önce kuduza karşı aşılanır ve ardından mikroçip uygulanırsa, hayvanın kimliği güvence altına alınmadığından kuduz asısı ülke'ye girişte tanınamaz.
Evcil hayvanlara çip taktırmak, Resmi Gazete'de yayımlanan Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik ile zorunlu hale getirilmiştir.
Evcil Hayvan Pasaportunun asıl amacı, evcil dostlarınızın yurtdışına ya da yurtdışından ülkeye girişlerinin düzenlenmesi ve denetlenmesi için bir aracı sağlamaktır. Evcil pasaportu içeriğinde ise, dostunuzun kimlik bilgileri, sahiplik bilgileri, aşı kayıtları ve sağlık kontrolleri yer almaktadır.
Cevap: Evet. Evcil hayvanın yolcu beraberinde getirilmesi sağlanması gereken şartlardan biridir. Soru: Yolcu beraberinde evcil hayvan getirildiğinde hangi belgeler gümrük idaresine sunulmalıdır? Cevap: Veteriner sağlık raporu, aşı belgesi ile varsa kimlik ve eşgal belgesi gümrük idaresine sunulmalıdır.
Öncelikle 0888 228 12 12 numaralı Pegasus Çağrı Merkezi'ni arayarak beraberinizde taşımayı planladığınız evcil hayvan için rezervasyon yaptırmalısınız. Uçuşlarımızda sadece kedi, köpek ve kuş (sadece iç hatlarda) taşımacılığı yapılabilmektedir.
SORU: Hayvanın pasaportu kaybolur ya da çalınırsa ne yapılacak? CEVAP: Pasaportların kaybolması, çalınması veya imhası halinde en geç 60 gün içinde İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilmesi gerekmektedir. Bu durumda yeniden pasaport düzenlenebilmektedir.
-Tercih ettiğiniz veterinerde ilk muayenesi sonrasında size bir kimlik belgesi/pasaport çıkartılır. Uygulanan aşı ve tedaviler tarihleri ve kullanılan malzemelerle birlikte burada yer alır. -Mikroçip için ise bu kimlik belgeleri ile birlikte ilçe gıda, tarım ve hayvan müdürlüklerine başvurabilir.
Maksimum süre ise 24 saat kabul edilir. Kedilerin 24 saatten fazla yalnız kalmaları mutsuzlaşmalarına neden olabilir. Çünkü kediler sosyal canlılar olarak insanlarla etkileşime ihtiyaç duyarlar. Sağlıklı yetişkinlerden farklı olarak, yavru kediler, evde daha kısıtlı sürelerde yalnız bırakılmalıdır.
Birçok yetişkin kedi ırkı, 24 ila 48 saat boyunca evde yalnız kalabilmektedir. Fakat, her kedinin karakteri ve ihtiyaçları değişkenlik gösterebileceğinden, kimi kediler daha uzun süreler boyunca yalnız kalabilirken diğerleri ise daha sosyal canlılardır.
Ancak yaş, sağlık durumu ve aktivite seviyesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilmekle birlikte, belirli bir süre boyunca yiyeceksiz kalabilme yeteneğine sahiptirler. Genel olarak, sağlıklı bir yetişkin kedi beş güne kadar yiyeceksiz hayatta kalabilir. Ancak bu tavsiye edilmez.
Veteriner Hekimiz tarafından Sağlık Sertifikası hazırlanmalıdır. Bağlı olduğunuz Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğünden " Menşei Şahadetnamesi" almanız gerekmektedir. Bu belgeleri tamamladıktan sonra Tarım İlçe- İl Müdürlüğü'ne başvurularak Uluslararası Sağlık Sertifikası alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri