Kedilerde sedasyon, kediye uygulanacak bazı tıbbi işlemler sırasında kedinin rahatlamasını sağlamak ve ağrı hissini azaltmak için kullanılan bir tür anestezi yöntemidir. Genel ya da lokal uygulamalara kıyasla çok daha hafif bir anestezi türü olarak kabul edilmektedir.
Sedasyon, evcil hayvanın sakinleştirilmesi amacıyla kullanılan bir yöntemdir ve genellikle tıraş gibi stresli durumlarda tercih edilir. Eğer yavrunuzun sağlık sorunu yoksa ve sedasyon nadiren kullanılıyorsa, sedasyonun vücuda zararı olması beklenmez.
Sedasyon, hastanın tam olarak uyutulmadığı, yalnızca ağrı duyumunu ve ağrıya reaksiyonunu engellemek amacıyla yapılan yarı uyutma işlemidir.
Sedasyon, hekim kararıyla ve anestezi uzmanının müdahalesiyle gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla sedasyon işlemi riskli değildir. Özellikle de genel anestezi ile kıyaslandığında çok daha güvenli ve fonksiyonel bir yöntem olarak öne çıkmaktadır.
Çünkü kedinin kilosu, genel sağlık durumu ve daha birçok etmen kullanılan anestezi miktarını belirler. Bu da kedilerin anesteziden uyanma süresini farklılaştırır. Anesteziden sonraki 12 - 24 saatlik süreçte kedilerin uykulu ya da yorgun olması son derece normaldir.
İlgili 28 soru bulundu
Sedatif etkilerinin süresi ortalama 1-2 saat olmakla beraber verilen doza bağlıdır ve zaman zaman 6 saate kadar uzayabilir. Analjezik etki sedasyon süresinden daha kısadır ve yaklaşık 1 saat kadardır. Güçlü etkilerine rağmen ağrılı cerrahilerde tek başına kullanılmazlar.
Kısır Kedi Beslenmesi Nasıl Olmalıdır
Kısırlaştırma operasyonu geçiren kedilere ilk beslenmeleri için mamanın anesteziden yaklaşık 6 ile 8 saat sonra verilmesi uygun olur.
Sedasyon ile Genel Anestezi Farkı Nedir? Sedasyon ve genel anestezi, farklı anestezi tipleridir. Sedasyon işleminde hasta tamamen uykuya dalmadan işlem yapılırken, genel anestezide hasta tamamen uyku durumuna geçer. Sedasyonda hastanın solunumu kendi kendine sağlar ve hastayla iletişim kurulabilir.
Sedasyon, son derece güvenli bir işlem olarak öne çıkar. Ancak, kullanılan ilaçlara bağlı olarak birtakım yan etkiler yaşanabilir.
Sakinleştirmek anlamına gelen sedasyon, tıpta sıklıkla kullanılıyor. Diş tedavilerinde de kullanılan sedasyon, özellikle diş hekimi fobisi olanlar tarafından tercih ediliyor. Sedasyon yöntemi, diş doktoru fobisini yenmede bir alternatif olarak sunuluyor. Sedasyon diş çekimi öncesi uygulanıyor.
Orta Düzey Sedasyon: Bilinçli sedasyon veya prosedürel sedasyon olarak da adlandırılan orta düzey sedasyonda hasta, yarı bilinçli durumdadır. Kendi kendine soluk alabilme ve uyarılara yanıt verebilme hali devam ederken hastanın acı, endişe ve rahatsızlık hisleri önemli ölçüde azalır.
Kedi ve köpeklerde fenobarbital yatıştırıcı ve uyku doğurucu olarak genellikle ağızdan kullanılır, D yol pek tercih edilmez, ayrıca saldırgan kedi ve köpeklerin hareketsiz kılınmasında da kullanılır.
Çünkü anestezi alan kediler yutma refleksinden uzaklaşırlar. Bu nedenle anestezi alırken ya da sonra kusmaları büyük bir ihtimaldir. Çünkü yutma refleksi yokken meydana gelen kusmalarda akciğere besin kaçma ihtimali bulunmaktadır. Bu risk gerçekleşirse hayati tehlikeye neden olan aspirasyon pnömonisine yol açabilir.
Anesteziden 12 saat önce hayvanınız hiçbirşey yememelidir. Bazı durumlarda anestezi saatine kadar su verilebilir. EVCİL HAYVANIM İÇİN ANESTEZİ ZARARLI MIDIR?
Anestezinin etkisinin de geçmesi ile birlikte kedinize az miktarda su ve mama vermeye başlayabilirsiniz.
Hala anestezinin etkisinde olacağı için bu hayli normaldir. Çoğunlukla bu durum birkaç saat sürer ve anestezinin etkisi azalmaya başladıkça kedin kendini daha iyi hissetmeye başlar. Kedinin tamamen normal aktif hayatına dönmesi ise ortalama 24 - 48 saati bulabilir.
Genel olarak sedasyon uygulanan bir hasta işlemden beş ya da on dakika kadar sonra uyanır. Aradan yarım saat geçtikten sonra da herhangi bir işlem geçirmemiş gibi hisseder. Ama bazen hastanın durumuna göre uyku durumu iki saate ve hatta üç ya da dört saate kadar uzayabilir.
Sedasyon ile diş tedavisi yapılması gereken çocuklar için yaş sınırlaması var mıdır? Sedasyon yapılması gereken çocuklar için sistemik olarak var olan bir hastalığı engel olmadığı sürece yaş sınırlaması yoktur.
Sedasyon yöntemi, diş hekimi korkusu olan, iğne fobisi olan, uzun süreli işlemleri tek seansta bitirmek isteyen hastalarda, mide bulantısı nedeniyle diş tedavilerini yaptıramayan hastalarda, çocuk,yetişkin, sağlıklı ya da engelli tüm hastalarda kolaylıkla uygulanabilir.
Sedasyonla tedavi, diğer tedavilere göre daha mı pahalıdır? Sedasyonla tedavi, diğer tedavilere göre daha pahalı olabilir. Ancak, sedasyon kullanımı, tedavinin daha rahat ve daha etkili bir şekilde yapılmasına yardımcı olduğu için, bazı hastalar için maliyet farkı kabul edilebilir olabilir.
Bilinçli Sedasyon
Hastanın bilinci yerinde olmasına rağmen herhangi bir acı veya ağrı hissi yaşanmaz. Yalnızca acı hissedilmeyecek kadar ilaç verilerek, bilincin açık olması sağlanır. Hastalar tedavi sonrası günlük yaşantısına devam edebilir.
Sedasyon verilen hastalarda ise hasta yapılan operasyonu hatırlamaz ve fark etmez. Bilinçli sedasyon destekli lokal veya genel anestezi de ise; hastaya uygulanan sedasyon çok hafiftir. Dolayısıyla hastanın bilinci yerindedir ve verilen komutları anlayabilir.
Kısırlaştırma sonrası ağrısı olur mu? CEVAP: Şükran hanım sizin sıpa dua etsin böyle onu düşünen sahipleri var :) Dişi kedilerin operasyon bölgeleri anatomik yapı geriği karın boşluğundadır. Bu sebeple operasyon sonrası kas ve deri dokusunda dikiş hattında ağrı yaşaması muhtemeldir.
Anestezinin etkisinin geçmesi ile beraber kediye az miktarda olacak şekilde su ve mama vermek gerekir. Ameliyatın ardından ilk bir hafta 10 günlük süre boyunca normal beslenme düzeninde, her zaman kullanılan mamalarla beslemek önem taşır.
Kedi kısırlaştırma işlemi sonrasında kedilerde dikişler görünür olabilir veya görünmeyebilir. Her iki durumda da dikişlerin ameliyattan sonra geçen 10-14 günlük süre içerisinde veteriner tarafından alınması gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri