MADDE 13. Devlet ormanlarında herçeşit bitkinin; yaprak, çiçek, meyve, tohum, polen, kök, yumru ve soğanları ile mantar, kozalak, balzam, ur ve benzerlerini, sökmek, kesmek ve toplamak için izin alınması zorunludur.
2017 para cezaları cetveline göre; palamut, ıhlamur çiçeği, her çeşit orman örtüsü, mazı kozalağı tıbbi ve sınai nebatları veya orman tohumlarını toplayıp götürmek ile ticaret amacıyla olmaksızın ormanlık alandan kendi ihtiyacı için toprak, kum ve çakıl çıkarmaya da 179 lira para cezası uygulanıyor.
Kozalak toplamak isteyen vatandaşlarımız kendi mahallelerinin bağlı olduğu Orman İşletme Şefi veya memurları ile irtibata geçerek toplama izni almaları gerekmektedir.
Mevsimsel hastalıklara karşı tedavi yöntemi olarak gösterilen kozalak şurubu, çam kozalağı ile yapılmaktadır. Zengin besin değerleri sayesinde vücut direncini arttıran ve enfeksiyon hastalıklara karşı etkili olan çam kozalağı şurubu, hazır konserveler halinde satılmaktadır.
Yeşil kozalaklar güzel yıkandıktan sonra dilimlenir. Bir kabın içerisine yerleştirilen kozalakların üzerine su konur ve en az 8 saat bekletilir. Beklemenin ardından kozaların içerisine bir miktar daha su eklenip yaklaşık yarım saat kaynatılır. Ardından çay süzülür ve soğuduğunda içilir.
İlgili 22 soru bulundu
Şu an kilogram fiyatı 6 lira 50 kuruştan alınıyor. Kozalakların 4 ya da 5 tanesi 1 kilo geliyor. 1 ton kozalaktan 80 kilo fıstık çıkıyor. Fazla çıkmadığı için değerli bir ürün.
Çam ağaçları da kendi aralarında türlere ayrılır ve ne zaman kozalak verecekleri türlerine göre değişkenlik gösterir. Fakat genel olarak çam ağacı kozalaklarının olgunlaşıp çoğalma evresine gelmesi 2 ila 3 yılı bulmaktadır.
Kızılçam kozalaklarının çabuk yandıkları doğru; ancak patlamak gibi bir huyları yok. Şöminede veya odun sobasında çıra olarak kullanılabilirler, tam da bu yüzden orman yangınları sırasında olağan şüpheli haline gelmiş olabilirler.
Çam kozalağı reçeli yapımı da oldukça basit olan bir reçeldir. Ancak bu reçeli yapmak için çam kozalaklarının toplandığı dönem önemlidir. Çam kozalakları mayıs ayı civarında toplanmalıdır. Toplanan çam kozalaklarının boyutlarının küçük olması da önemlidir. 30- 40 adet küçük çam kozalağı toplanır.
6. Mangalınızı yakmak için çam kozalakları ya da tezek kullanmamalısınız. Bunların yerine maksimum verimlilik için saf odun kömürü tercih etmelisiniz.
kozalağı gibi ürünleri toplayıp götürenlere 100 lira idari para cezası verileceği öngörülmüştür. Bu açıdan bakıldığında, kanun koyucunun, odun dışı orman ürünlerinden yararlanma konusunda ticari amaçlı yararlanma ile kişisel ihtiyaçlar için yararlanmayı ayırmadığı görülmektedir.
Vatandaşların herhangi bir mağduriyet yaşamaması için kozalak toplamaması ve ağaçlara zarar vermemeleri konusunda uyarıda da bulunan Daire Başkanı Göktaş, bunu yapanlar hakkında Orman Kanununa Muhalefet Etmek suçundan yasal işlem yapıldığını hatırlattı.
"6831 sayılı orman kanunu 14. maddesi gereği ormanlardan her türlü ağaç kesmek kesmek ve koparmak yasak.
Ormanlardan izinsiz yaş ağaç kesenler bir haftadan üç aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
orman ürünlerinden faydalanmak isteyenlere verilecek izinlere ait yönetmeliğine ve orman kanunu'nun 14. maddesine dayanan yasaktır. izinsiz kozalak toplanamaz. büyük ölçüde vak vakları ürküteceğinden olabilir. hatta namık kemal köprüsünden geçmekte bu sebeple yasaktır.
İşgal ve faydalanma suçu, kesinleşmiş orman kadastrosu sınırları içinde işlenirse, cezası bir yıldan üç yıla kadar hapistir (md. 93/2).
Çam fıstığı kozalakları kasım ayından itibaren toplanmaya başlanır. Çam fıstığı kabuğu oldukça sert bir yapıya sahiptir. Sert kabuğunun parçalanabilmesi için toplanan kozalaklar haziran ve temmuz aylarında güneşe serilip kurutulur.
Kozalak pekmezi sabahları aç karnına kullanıldığında daha faydalı ve etkili olur. İsteğe göre tatlandırılmak istendiğinde pekmez de ilave edilebilir. Bundan sonra yine kazanda kaynatılarak belirli bir kıvamı alması sağlanır.
Kozalak pekmezleri, genelde insan sağlığı için en faydalı ağaçlardan olan çam ağacından elde edilmektedir. Öyle ki çam ağacının tohumları, uzun yıllar boyunca birçok tıbbi tarifte kullanılmıştır. Tabii sadece tohumları değil, kabuğu ve reçinesi de birçok tarifte kendine yer bulmuştur.
Kozalaklar suyun içinde kapanır. Kapanma sıcak suyun içinde hızlı, soğuk suyun içinde yavaş yavaş olur. Sudan çıkan ve kurumaya başlayan kozalakların pulları yeniden açılır ve bir süre sonra eski hallerine döner.
MİKROPLARI TEMİZLER
Bir gün bekletilir, sonra süzülüp içerisine bal eklenerek tüketildiğinde boğazdaki mikropları temizler. Etkili bir balgam söktücüdür. Öksürme, bronşit ve nefes darlığı gibi hastalıklar sırasında tüketildiğinde hızlı bir iyileşme süreci sağlar.
Kozalak Hangi Ayda Toplanır? Reçel ve pekmez yapımında kullanılan kozalaklar, Kasım'dan Haziran ayına kadar toplanabilir. Özellikle Haziran ve Temmuz ayında toplanan kozalakların güneşe serilerek açılması sağlanır.
Türkiye'de Aydın, Muğla ile İzmir illerinde üretimi yaygın olarak yapılmaktadır. Aydın iline bağlı Koçarlı ilçesinde Türkiye'deki ortalama çam fıstığı üretiminin %50'si yapmaktadır. Koçarlı ilçesinde geleneksel olarak her yıl çam fıstığı festivalleri düzenlenmektedir.
-Çam ağaçları uzun ömürlü ağaç türlerinden bir tanesi olup uygun ortamlar bulmaları halinde bazı türlerinde 1000 yıla kadar yaşam sürdükleri bilinmektedir. Bazı türlerinde isem yaşam süreleri 100-200 yıl kadardır.
Fıstık çamları üç yılda olgunlaşır ve yenebilir çam fıstığı verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri