CEVAP: Kedi alım satımının caiz olduğuna dair dört mezhep de olumlu görüş bildirmiştir.
Kedilerin alım satımı konusunda yasaklayıcı herhangi bir ayet ve sahih hadis bulunmamaktadır.
Kedi satın almak günah mı? Ehl-i sünnet mezheplerinin dördüne göre de kedi alım satımı caizdir, bir sakıncası yoktur. Kedilerin alım satımı konusunda yasaklayıcı herhangi bir ayet ve hadis bulunmamaktadır.
Cevap: Evet, kedi satmak haramdır!
Biri veresiye olmaz, ikisi de peşin olursa caizdir. Sual: Köpeğin, kuşun ve diğer hayvanların satılmasında, satın alınmasında dinen bir mahzur var mıdır? Cevap: Köpeği ve diğer işe yarayan hayvanları, kuşları satmak da ve satın almak da caizdir.
İlgili 32 soru bulundu
Yönetmelikte yapılan bir diğer değişiklikle de kedi ve köpek türleri 14 Temmuz 2022 tarihinden sonra petşoplarda “satılamayacak". Tarım ve Orman Bakanlığı'nın “Ev ve Süs Hayvanlarının Üretim, Satış, Barınma ve Eğitim Yerleri Hakkında Yönetmelik” değişikliği bugün yürürlüğe girdi.
Hayvanların yavrularını internet üzerinden satmak, Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği md. 12/c'ye aykrıdır. İnternet üzerinden hayvan satışı, Hayvanları Koruma Kanunu'na ve Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği'ne aykırılık teşkil etmesinin yanında vergisel anlamda da suç teşkil etmektedir.
Evcil hayvanlar artık vitrinde sergilenip satılamayacak. Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında, petshoplarda kedi ve köpeklerin sergilenmesi 14 Temmuz'dan itibaren yasak kapsamına girecek. Kedi ve köpekler çip takılarak satılabilecek.
Ve dahası cins hayvan isteyen nereden alacak? Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yaban Hayatı Dairesi Başkanı Hüseyin Gökçe Meşe: “5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ile 14 Temmuz 2022'den itibaren kedi, köpek gibi evcil hayvanların pet shop'larda satılması yasaklandı.
Ancak gerekli ve meşrû sebeplerle; toplum menfaati gereği evde beslenen hayvanların gebe kalmalarını engelleyici ilaç ve benzeri şeylerin kullanılmasında ve ekolojik dengeyi bozmamak şartıyla kedi, köpek vb. başıboş hayvanların kısırlaştırılarak çoğalmalarının kontrol altına alınmasında dinen bir sakınca yoktur (el- ...
Resmi Gazete'de 14 Temmuz 2021 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren kanun ile birlikte 14 Temmuz 2022'den itibaren evcil hayvan satışları pet shoplarda yapılmayacak. Ev hayvanı satış yeri çalışma izni olan iş yerlerinde kedi ve köpek türleri bulundurulamayacak.
Hazreti Muhammed'in, kedinin necis olmadığı, insan gibi bir konumda olduğunu, hatta konuyla alakalı "Kedi insan gibidir. Kedinin yediği artıktan yenir, içtiğinden içilir" buyurduğunu dile getiren Efe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Peygamber Efendimiz abdest alırken kedinin biri geliyor su içmek için.
Kedi beslemek sünnettir. Hz. Muhammed, Uhud seferinde, ordunun önüne yavrularını emziren bir kedi çıkınca, kedinin başına ezilmemesi için bir nöbetçi dikip koca bir orduyu o kedinin etrafından dolaştırmış. Ve seferden döndüğünde o nöbetçiden kediyi istemiş ve sahiplenerek adını Müezza koymuş.
Kedi, İslam'da saygı duyulan bir hayvandır. Temizliği ve Muhammed tarafından sevildiği için takdir edilen kedi, Müslümanlar tarafından "özlü evcil hayvan" olarak kabul edilir.
Bu hadislerdeki nehyin genel olduğu görüşünde olan âlimlerin çoğunluğu ister ihtiyaç için kullanılsın, ister kullanılmasın köpeğin satışı karşılığında elde edilen paranın her halukârda haram olduğunu söylemişlerdir (Nevevî, Şerhu Müslim).
- Tavşan besleyip yavru tavşan satmak caiz mi? Değerli kardeşimiz, Hayvanların etinden, yününden, derisinden veya başka bir şeyinden istifade etmek için yetiştirilmeleri caiz olduğu gibi, alım ve satımları da caizdir.
[email protected] adresine ihbar maili atarak, hayvan satışı yapan kişinin tel nosunu veya irtibat için verdiği adres hangi formattaysa onu verebilirsiniz.
Kiracının evde evcil hayvan beslemesi kanun dışı olduğuyla ilgili herhangi bir hüküm mevcut değildir. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesine göre apartman sakinleri birbirlerini rahatsız etmemek, birbirlerinin hakkını çiğnememek ve yönetim planına uymakla yükümlüdür.
Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılan değişiklik 9 Temmuz 2021 tarihinde TBMM'te kabul edilerek yasalaştı. Yasayla birlikte pet shoplarda hayvan satışı yasaklandı. Pet shoplara 1 yıl süre verilmesiyle 14 Temmuz 2022 tarihine kadar hayvan satılabilecek.
Türkiye'de kedi fiγatları bakım şartlarına, renklerine, fiziksel ve ırk özelliklerine göre ve cinslerine bağlı olarak değişim göstermektedir. 2023 yılı kedi fiγatları ortalama 4.000 TL ile 22.000 TL arasında değişmektedir.
Kat Mülkiyeti Kanununda, hayvan beslenmesini yasaklayan bir hüküm olmayıp, bu hususta asıl olan yönetim planıdır. Yönetim planında ortak mahaller için yasaklama getirilmiş ise ortak mahallerde; bağımsız bölümler için de yasaklama getirilmişse bağımsız bölümlerde de hayvan beslenemez.
Türkiye genelinde 3 bin 500 pet mağazası ve bin 100 pet kliniğinin yanı sıra hayvan çiftlikleri, barınaklar ve pet otelleri faaliyet gösteriyor.
Yeni yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu ile birlikte 14 Temmuz 2022'den itibaren pet shoplarda evcil hayvan satışı yasaklandı. Bu tarihten itibaren satışlar, internet üzerinden katalogdan yapılmaya başlandı.
Evcil hayvanlar ve onlara ait eşyanın ticaretinde sakınca yoktur. Sadece köpekten elde edilen kazançta sıkıntı vardır bunu bulun. Özellikle çoban ve bekçi köpeği değilse kazancı helal değildir.
Resmi Gazete'de 14 Temmuz 2021 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren kanun ile birlikte 14 Temmuz 2022'den itibaren evcil hayvan satışları pet shoplarda yapılmayacak. Ev hayvanı satış yeri çalışma izni olan iş yerlerinde kedi ve köpek türleri bulundurulamayacak. Satışlar, internet üzerinden katalogdan yapılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri