Kedinizi düzenli aralıklarla duşa sokmak ölü tüylerin ortadan kalkmasına yardımcı olacağı gibi evin içerisinde dağılan tüylerin azalmasını sağlayacaktır. Kedinizin tüylerinin daha az dökülmesini istiyorsanız banyoya alternatif bir diğer yöntem de onu düzenli olarak kedi tarakları kullanarak taramak.
Kedilerinizi tüy dökme mevsimi geldiğinde yıkayabilirsiniz. Hatta bazı uzmanlar özellikle de bu dönemde yıkanmaları gerektiğini söylemektedirler. Ayrıca kedinizi yıkadığınız zaman tüy dökme süreçlerinin hızlanmasına da katkı sağlayabilirsiniz. Yıkanma sonucunda kediniz alerjik bir durum yaşamaz.
Kedilerin tüy dökmesinin engellenmesi adına kullanılabilecek bir diğer yöntem, kedilerin düzenli olarak taranmasıdır. Bulunulan ortama daha az tüy dökülmesi noktasında kedilerinizi düzenli bir şekilde tarayabilir ve bu sayede kedinizin çok daha konforlu bir şekilde yaşantısını sürdürmesini olanaklı hale ...
Sadece zorunlu kalındığı taktirde banyo yaptırılması veya yaz aylarında çok sıcak havalar olduğu taktirde, kedi de su altına girmek isterse banyo yaptırılmalıdır. Sfenks kedisi gibi tüysüz olan kediler için de aksine deri sağlığının korunabilmesi için düzenli aralıklarla banyo şarttır.
İlgili 28 soru bulundu
Banyodaki kokular sahiplerinin kokusunun daha yoğun olduğu yerler olduğundan kendilerini rahat hissetmelerini sağlar. Oyuncu bir kedi ise ve onunla oyun oynayarak fazla vakit geçiriyorsanız, saklanarak ona oyun yaptığınızı düşünebilirler. Suda ıslanmayı sevmeseler de akan suyu izlemeyi severler.
Kediler, her ne kadar kendilerini temizlemekte usta olsalar da yılda en az 2 defa yıkanmaları gerekmektedir. Peki, kedi nasıl yıkanır ? Kedi yıkama işlemine başlarken nelere dikkat etmelisiniz ? Öncelikle bir uyarıda bulunsak, sanki iyi olacak.
Kedinizin cinsi, yaşı, ağırlığı, yaşadığı ortam koşulları, psikolojisi ve mevsim şartları gibi birçok nedenden ötürü kediler tüy dökümü yaşayabilirler. Mevsimsel tüy dökümleri kedilerin tüylerinin dökülmesindeki en doğal ve normal faktördür. Mevsim geçişlerinde tüm kediler tüy dökümü yaşarlar.
Hormonal değişiklikler, tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de tüylerin dökülmesine yol açar. Bu nedenle kedinizin kızgınlık, çiftleşme ve hamilelik dönemlerinde fazlaca tüy dökmesi normaldir. Bu dönemlerdeki tüy dökülmesini önlemek için kedinizi kısırlaştırmayı düşünebilirsiniz.
Kedilerde tüy kaybının birçok nedeni bulunabilmektedir. Yetersiz beslenme, bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar, mantar enfeksiyonu, alerjiler ve parazitler bunlardan bazılarıdır. Kedilerde tüy kaybı bölgesel olarak gerçekleşebileceği gibi vücudun tamamında da meydana gelebilir.
TÜY DÖKÜLMESİ
Kediler ilk 6 ayın ardından, her mevsim değişişikliğinde 15-20 gün boyunca tüy dökerler. Buna engel olmanın en kolay yolu tüylerini etrafa dökmeden onu fırçalamak.
B vitamini eksikliği de kedilerde tüy dökme sorununa yol açar. B vitamini takviyesi yaparak kolaylıkla kedilerin tüy dökme sorununa çözüm bulunabilir. Örneğin bir ilaç veya vitamin takviyesi yapmak yerine kediye yumurta verilebilir. Yumurta çok iyi bir B vitamini kaynağıdır.
Kedilerde mevsimsel tüy dökülmeleri ortalama 2-4 ay arası sürer. Ancak bu süre uzuyorsa mutlaka bir veteriner hekim kontrolü olması şarttır. Kedinizin farklı sağlık sorunları olabilir.
Çamaşır kurutma makinesinin kedi tüyü temizliği için etkili olduğu bilinir. Cihaz, kurutma esnasında kıyafetlerin üzerindeki tüyleri toplar. Evde kedi besliyorsanız güçlü filtre özelliğine sahip bir kurutma makinesi edinebilirsiniz. Fırçalama da tüy temizliği için kullanılabilecek bir yöntemdir.
Biofeline plus+B multivitamin kedilerin biotin ve çinko ihtiyacını karşılar. Kedinizin sağlıklı deri ve tüy yapısına sahip olması için gerekli vitamin ve mineralleri içerir. Kuru ve mat tüylere canlılık verir. Dermatolojik problemlerin giderilmesinde destek olur.
İç parazitler bağırsaklarda kedilerinizin besinlerine ortak olarak, kedilerinizde hastalığa ve tüy dökülmesine neden olur. Dış parazitler ise deride, kıl köklerinde ve kıllarda tahribat yaparak tüy dökülmesine neden olur. Bu tür bir tüy dökülmesine engel olmak için etkili ve düzenli paraziter mücadele yapılmalıdır.
Makine tıraşı uygulanan bazı ırklarda, tüy küsmesi denilen olaya rastlanabiliyor. Bunun sebebi ise üç katmanlı tüylere sahip hayvanların en alt katman tüylerinin ince bir yapıya sahip olması. Pet sahiplerinin, tüy kesimini alanında uzman isimlere yaptırmasında büyük fayda var.
Kediler yalama davranışlarını sadece kendini temizlemek için kullanmazlar. Minik dostunuz sizi sevdiğini göstermek için, annesinden olan bir alışkanlık olan yalama özelliğini kullanır. Sizinle kendini güvende ve mutlu hissettiği için.
Kıyafetten kedi tüyü temizleme işlemi için tüy toplama makinesi diye de bilinen tüy toplama rulosunu kullanabilirsiniz. Tüy toplama ruloları pratik ve etkilidir. Üstelik elbiseden kedi tüyü temizleme işlemini sık sık tekrarlamak çamaşır makinenizin tıkanmasını önler.
Bir kedide parazit olup olmadığı dışkısında kan görülmesi, hırıltılı nefes alıp verme gibi semptomlar ile anlaşılır. Bunun yanı sıra anüs bölgesini ve çevresini sık temizlemesi de parazit varlığının sinyallerini verir. Kedinizde iç parazit olduğundan şüphelendiğiniz an bir veteriner hekime danışmayı ihmal etmeyiniz.
Köpeklerde ve kedilerde rahat tüy taranımı, bakım ve kötü kokularını arındırıp güzel kokmasını sağlayan yardımcı bir bakım ürünüdür.
Evde kedi için özel şampuan bulunmaması durumunda, normal şampuanın kullanılmaması gerekir. Normal şampuanlar, kedinin derisini kurutabilir. Bu yüzden kedi şampuanın bulunmadığı durumlarda yalnızca ılık su ile yıkamak daha doğru olacaktır.
Yukarıda saydığımız maddeler haricinde kedinizi yıkamamaya özen göstermelisiniz. Ayrıca kedinizi ıslak bir mendil ya da bez ile temizleyebileceğiniz durumlarda da yıkamaktan kaçınabilirsiniz. Yalnızca ıslak bir bez ile temizlemek yıkamaktan çok daha sağlıklıdır.
Kedinizin ve sizin sağlığınız açısından yıkama sırasında bazı durumlara dikkat etmek gerekir. Bu aşamada “Kedi nasıl yıkanır?” diye düşünebilirsiniz. Kedinizin karakterine göre kedi şampuanı siparişi verebilirsiniz. Örneğin su ile yıkanmayı seven kediler için normal şampuanlar arasından seçim yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri