Kediler, zaman zaman insanlara bazı hastalıkları bulaştırabilirler. Bu durumlar arasında en çok bilineni, kedi dışkısında bulunan Toxoplasma gondii paraziti kaynaklı hastalıklardır. Hamile kadınlar ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler, bu parazitten etkilenebilir.
Hastalık direkt temas yoluyla bulaşır. Virus her ne kadar dış ortamda uzun süre canlı kalamasa da, bulaşma genellikle hasta kedilerin sekresyonları ile temas neticesinde olur. Akut enfeksiyonlardan kurtulan yavrular kronik taşıyıcı haline gelirler.
Köpek ısırığı ve kedi ısırığı hayvan ısırığı olgularının çoğunu oluşturur. Kedi ısırığında daha fazla enfeksiyon görülür, bunun sebebi kedi dişlerinin daha keskin ve sivri olmasıdır; bu da daha derin yara demektir. Bu ısırıklar, ısırılan kişi tarafından bile başlangıçta algılandığından daha fazla derindir.
Hastalığa sebep olan bu viruslar türe spesifiktir insana yada bir başka cins hayvana (köpek, kuş ? ) bulaşmamaktadır. Enfekte kedi göz, burun sıvıları aracılığıyla hastalığı diğer kedilere bulaştırmaktadır.
Kedi ısırıkları genellikle küçük yaralanmalar olarak kabul edilmektedir ancak ciddi enfeksiyona neden olabilmektedir. Yaygın semptomlar, etkilenen bölgenin çevresinde ağrı ve şişliktir. Bazen, kedi ısırmasından kaynaklanan doğrudan doku hasarı hareketliliği bozabilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
sokak kedilerinden insana salgın hastalık geçmez genellikle. kedilerden insana geçen en yaygın olarak iki hastalık vardır: birincisi kuduz, ikincisi kedi tırmığı hastalığı.
Toxoplasma gondii adı verilen parazitin neden olduğu bir enfeksiyon olan toksoplazma; genellikle hamileleri ve bağışıklık sistemi zayıf kişileri etkileyen, kedi dışkısı ve kontamine gıdalar yoluyla insana geçen bulaşıcı bir hastalıktır.
Her 100 kediden 1'i taşıyor
MRSA, genellikle sağlıklı kişilerin taşıdığı bir bakteri. Bu bakterinin herhangi bir semptomu yok. Ancak bakteri vücutta açılmış bir yaraya bulaşırsa, enfeksiyona sebep olabiliyor. Araştırmada her 100 kediden birinde bulunan bu bakteriye, köpeklerde ve atlarda da rastlandığı belirtiliyor.
Not: İnsanlardaki soğuk algınlığı ve grip kedinize bulaşmayacağı gibi, kedilerdeki nezle de insanlara bulaşmaz.
Kedi tüyü, insanlarda mide ya da bağırsak enfeksiyonlarına sebep olabilir ancak kedilerin kendilerinde bağırsak enfeksiyonuna sebep olması çok da görülmüş bir durum değildir.
Isırık bölgesinde herhangi bir kızarıklık, şişme veya iltihaplanma olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Eğer ısırık ciddi görünüyorsa veya enfeksiyon belirtileri ortaya çıkarsa (kızarıklık, şişme, ağrı, ateş vb.), derhal bir sağlık profesyoneline başvurun.
Doktorlar hayvan ısırıklarının potansiyel tehlikelerine karşı uyarıyor. %80'i enfeksiyon kapan kedi ısırıkları zamanında müdahale edilmezse kan zehirlenmesine kadar gidebiliyor.
Kedi sizi tırmaladıysa ilk yapmanız gereken tırmalanan bölgeyi su ve sabun ile yıkamaktır. Bu bölgeyi sabunla yıkadıktan sonra kolonya veya batikon gibi antiseptik solüsyonlar ile temizlemeniz gerekir. Daha sonra ise acile giderek muayene olmalı ve gerekli görülür ise kuduz aşısı yaptırmalısınız.
Aşı ve hijyen virüslere karşı etkin koruma sağlar. Kediler temas ettikleri kedi arkadaşlarından ve hijyeni sağlanmamış ortamlardan grip virüsü kapabilir. Kedi gribinin semptomları insan gribinin semptomlarına benzer.
Kedi dışkısına maruz kalma “toksoplazmozis” denilen bir parazitik hastalığa neden olabilir. Toxoplasma gondii denilen tek hücreli bir parazit türünün neden olduğu bu hastalık; ateş, baş ağrısı, vücut ağrısı, şişmiş lenf düğümlerine neden olur ve bazı kişilerde boğaz ağrısı da yapabilir.
Kısacası kediden parazit bulaşır mı? sorusunun yanıtı evet olarak verilebilir. Kancalı kurtlar, bazı tenya türleri, toksoplazma gibi parazitler kedilerden insanlara geçebilir. Kediden insana geçen parazit belirtileri, parazite göre farklılık gösterir.
Birçok hayvan gibi evcil kediler de hastalık taşıyabiliyor ve bunu zaman zaman sahiplerine bulaştırabiliyor. Hayvanlardan insanlara bulaşan bu hastalıklara zoonotik hastalık ismi veriliyor.
Belirtiler, enfeksiyonun nedenine ve yerleştiği solunum sistemi bölgesine göre değişiklik gösterse de kedi gribi belirtileri genel olarak hapşırma, tıkanıklık, burun akıntısı, öksürük, göz akıntısı, salya akıtma, ateş, iştah kaybı ya da iştahta azalma, burun veya ağız ülserleri, seste boğuklaşma vb. semptomlar şeklinde ...
Kedilerde grip belirtileri genel olarak insanlarla benzer özellikler taşımaktadır. Genelde yaşlı gözler, akan burun ve şişkin boğaz belirtileri ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında gribin ilerlemesiyle kas ve eklem ağrıları, ağız içerisinde yara, ateş gibi belirtileri de görülebilmektedir.
Hazreti Muhammed'in, kedinin necis olmadığı, insan gibi bir konumda olduğunu, hatta konuyla alakalı "Kedi insan gibidir. Kedinin yediği artıktan yenir, içtiğinden içilir" buyurduğunu dile getiren Efe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Peygamber Efendimiz abdest alırken kedinin biri geliyor su içmek için.
Şarbon, kuduz, bruselloz, toksoplazmoz ve tenyazis gibi hastalıklar insanlara sığır, keçi, koyun, kedi ve köpek gibi hayvanlardan bulaşır. Sağlıklı hayvan yetiştirilmeli, sağlık kontrolleri yaptırılmalıdır. Pastörize edilmiş ya da UHT tekniği ile paketlenmiş uzun ömürlü süt tüketilmelidir.
Toksoplazma olarak adlandırılan parazit türü önlem alınmadığı takdirde dönem dönem tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Körlük, beyin hasarı ve büyüme geriliği gibi riskli durumlara neden olan bu parazit bir kez atlatıldığı takdirde hastaya bağışıklık kazandırıyor.
Toxoplasma gondii kedi barsağında mevcut olup dışkısı ile bulaştırıcı olduğu saptanmıştır. Bu yolla alınan parazit insanda hastalık yapabilir. Kedinin dışkısı ile atılan ookist formdaki parazitlerin ağız yolu ile alınması sonucunda barsaklarda kistler açılır. Trofozoid forma dönüşerek epitel hücrelerinde çoğalırlar.
Böyle bir durumda toksoplazmadan korunma önlemlerine dikkat edilmeli ve belirli aralıklarla kanda toksoplazmaya karşı antikor oluşup oluşmadığı araştırılmalıdır. Ellerinizi sık sık yıkayın. Ev kedisinden toksoplazma bulaşması son derece nadirdir ve hamile kaldığınızda evdeki kedinizi göndermeniz gerekmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri