Bir başka teoriye göre, kediler kendilerini iyi hissetmediklerinde saklanma eylemi gösterebilirler. Çünkü kediler sadece uyumak ve iyileşmek için yalnız kalmak istiyor olabilir. Saklanmak herhangi bir kedi hastalığının nedeni olabilir. Bunun yanında saklanması; yaranlama, stres, endişe ve korku belirtisi olabilir.
Kediler hasta olduğunda ağrı ve acı duyduklarında bunu göstermek istemezler. Bulundukları ortamdan uzaklaşır ve saklanırlar. Birçok hastalık kedilerde saklanma eğilimine yol açabilir. Hasta kediler sık sık saklanır hatta bazen saklandıkları yerden çok uzun süre çıkmayabilirler.
Kediler Neden Gizlenir? Kediler, kendilerini güvende hissetmekten hoşlandıkları için mobilyaların altı ve karton kutular gibi kapalı alanlarda olmaktan hoşlanırlar. Saklanmak, bir kedinin sahip olması gereken normal bir davranıştır. Endişe, bir kedi çok daha sık saklanmaya başladığında ortaya çıkar.
Bu yüzden kilo kaybı yaşanması, gözlerde çöküklük ve bunun gibi fiziksel belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Kediler bu aşamada saklanmaya çalışır. Sessiz bir ortam ararlar ya da ayak altında olmayacakları bir yere gitmeyi tercih ederler. Bu yüzden saklanabilirler.
Halsizlik ve keyifsizlik: Kediler hasta olduklarında veya bir ağrı hissettiklerinde halsiz ve keyifsiz olurlar. Kaçma, saklanma ve sevilmek istememe gibi davranışlar sergileyebilirler. İştahsızlık, iştah artışı: Besin kediler için oldukça önemlidir. Eğer yemek yemiyorsa, size bir sorun var mesajı veriyordur.
İlgili 25 soru bulundu
Çok acı çeken bir kedinin, top şeklinde kıvrılmaya çalışıyormuş gibi göründüğünü, çömelmiş bir pozisyonda ve sırtı normalden daha yüksek durduğunu, başı aşağı eğilmiş ve ön pençeleri altına katlanmış şekilde oturduğunu bilmelisiniz.
Birçok hayvan gibi evcil kediler de hastalık taşıyabiliyor ve bunu zaman zaman sahiplerine bulaştırabiliyor. Hayvanlardan insanlara bulaşan bu hastalıklara zoonotik hastalık ismi veriliyor.
ABD'deki Oregon Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar kedilerin gerçekten insanlarını sevdiği sonucuna vardı. En azından insanlarını ebeveyn ya da bakıcı olarak gördükleri kanıtlandı.
Hiç kimse bir kedinin ölümü anlayip anlamadigini hiçbir zaman bilemeyecek olsa da, onlar bir ev arkadaslarini kaybettiklerini ve evde bazi seylerin degistigini kesin olarak bilmektedir.
Kediler öpüldüğünü anlamaz. Ancak sevildiğini anlar ve hisseder. Bu nedenle öpücüğün bir sevgi ifadesi olduğunu belirtmek gerekir. Bunun öncesinde de kedinin sizden hoşlandığını anlamalısınız.
Kedilerde görülen daha az yiyip içme, hızlı nefes alma ya da az nefes alma, hareket etmede isteksizlik ve yalnızlık gibi belirtiler ölümün ve acıların habercisidir. Bu nedenle bu belirtiler dikkate alınarak kedi en kısa sürede bir veteriner hekime muayene ettirilmelidir.
Gözlemlemek İçin Saklanma
Örneğin "kediler neden yatak altına saklanır?" sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri de bu durumla ilişkilidir. Kediler rahatsız edilmeyeceklerini garanti altına alıp çevrelerinde olup bitenleri gözlemleyen canlılardır. Saklanarak gözlemleme sürecinde avantaj elde etmeye de bayılırlar.
Genel olarak, sağlıklı bir yetişkin kedi beş güne kadar yiyeceksiz hayatta kalabilir. Ancak bu tavsiye edilmez. Bu süreden sonra, kedinin vücudu enerji için kendi kas dokusunu ve yağ depolarını parçalamaya başlayacaktır.
Uzmanlar 2-6 aylık yavru kedilerin maksimum 8 saat evde tek kalmaları gerektiğini vurgularlar. 2 aylıktan küçük yavru kediler söz konusu olduğunda ise durum bir hayli değişir, 2 aylıktan küçük yavru kedilerin evde yalnız bırakılmamaları gerekir.
Hayvan mezarlığı hizmeti veren pek çok yer bulma şansınız olacaktır. Eğer ki illa da kendi kendinize kedinizi gömmek gibi bir düşünceniz var ise kedinizi gömmek için uygun bir yer araştırıp ölen kedinizi oraya gömebilirsiniz.
Kedilerin bir eve alışma süreleri genellikle 24 saat ile sınırlıdır. Özellikle başka bir evde yaşamış yetişkin bir kedi, yavru kedilere kıyasla yeni yaşam alanına daha zor alışır. Yavru kedilerin handikabı ise fazla ürkek olmaları ve savunmasız hallerinin yeterince farkına varmalarıdır.
Kediler üzerinde yapılan birçok araştırmada insan duygularına karşı duyarlı oldukları ortaya çıktı. Bu nedenle kediler üzüntüyü hissedebiliyor. Ancak bunu kendi algıları ile yaptıkları ve sahip oldukları karakter özellikleri nedeniyle insanlar tarafından anlaşılmayabiliyor ya da yanlış algılayabiliyorlar.
Yavru kediler, 3 ile 6 aylık olanlar 10 insan yaşında olurlar. Kediler ergenlik döneminde 1-2 yaşında olurlar. Bu da 20-25 insan yaşı anlamına geliyor. Yetişkin kediler 3-5 yaş, yaşlı kediler ise 7 yaş ve üzerinde olurlar.
Kediler ortalama olarak 15 -20 yıl arasında yaşar. Ancak bazı türler bundan daha uzun yaşayabilir, yirmili veya otuzlu yaşlarına ulaşabilir. 26 yaşındaki Flossie adlı kedi, dünyanın yaşayan en yaşlı kedisi olarak biliniyor ve Guinness rekorlar Kitabı'na girdi.
Uzmanlar, aşırıya kaçıp kedilere sürekli göz teması kurmanın saldırganlık olarak algılanabileceği konusunda uyarıyorlar. Aynı zamanda, kedinizin size karşı bu davranışı sergilememesi onun sizi sevmediği anlamına gelmez; kediler sevgilerini farklı yollarla gösterebilirler.
Kediler daha önce zaman geçirdikleri diğer evcilleri, onlara ilgi gösteren insanları ve onları rahatsız eden insanları hatırlayabilirler. Yapılan araştırmalar bir kedinin uzun süreli hafızası bir köpeğinkinin yaklaşık 200 katı olduğunu göstermiştir. Ancak kediler hatırlama konusunda köpeklerden daha seçici olabilirler.
Teknik olarak, kediler renkli görebilirler, ancak muhtemelen bizi - ve diğer her şeyi - bizden çok farklı bir ışıkta görürler. Kedilerin gözlerinde kırmızı ışığa tepki veren çok az sayıda koni vardır, bu nedenle dünyayı mavi, gri ve sarı görürler.
Kedilerde görülen en yaygın hastalıklardan biri olan kedi nezlesi/gribi üst solunum yolu enfeksiyonu olarak tanımlanmaktadır. Bu hastalığıkesinlikle ciddiye almak gerekiyor zira kedi nezlesi, kedi dostlarımızın hayatını kaybetmesine yol açabilir.
Kedide herhangi bir hastalık olması durumunda, veterinerlerin uygun görmüş olduğu ilaçlı losyonlarla da banyo yaptırmak gerekebilir. Bunun dışında kediler, sıklıkla yıkanmamalıdır. Kedilerin yıkanması durumunda, özel havluların ve özel şampuanların kullanıldığını bilmek, kedinin sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri