Yetişkin bir kedi günde yalnızca 80-90 gr kadar mamaya ihtiyaç duyar, bundan dolayı eğer besinsel olarak dengeli olmayan çok fazla gıda verirsek, kedimiz, kendi yemeğinden daha az tüketecektir ve ihtiyacı olan temel vitamin ve minerallerin tamamını alamayacaktır.
Eğer kediniz mama yemiyorsa kedim neden mama yemiyor diyerek panik yapmayın, iştahsızlık ile birlikte gözlemlenmesi gereken halsizliğin, ağız kokusunun, ateşinin ve salyasının olup olmadığıdır. Bu belirtileri de gösteriyorsa o zaman hiç beklemeden kediyi bir veterinere götürmek gerekir.
Bir kedi yiyeceksiz 1-2 hafta hayatta kalabilir ancak 3-4 gün yemek yemeden ciddi, hayati tehlike arz eden sonuçlar geliştirebilir. Ancak, bir kedinin bu kadar uzun süre yiyecek olmadan kalmaması gerekmektedir. Eğer kediniz 24 saat boyunca yemek yemediyse, onları veteriner hekimine götürün.
Olası Hastalık
Kabızlık, kolit ve inflamatuvar bağırsak hastalığı (veya kronik enteropati) gibi sindirim sorunları kedinizin vücudunda strese yol açarak iştah kaybı, gaz, kusma ve ishale yol açabilir. İştahı etkileyebilecek diğer altta yatan sebepler, böbrek hastalığı ve dişle ilgili sorunlar olabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Enfeksiyonlar, böbrek yetmezliği, pankreatit, bağırsak sorunları ve kanser gibi bir dizi farklı sağlık sorunu kedilerde iştahsızlığa neden olabilir. Elbette bu denli kötümser olmamakta da fayda vardır, kedilerin yemek yememesinin ardında diş ağrısı gibi daha basit sağlık sorunları da olabilir.
6) İştahsız bir kedinin iştahını açmak ve yemeye teşvik etmek için bazı yiyeceklerin kullanılması bu süreçte fayda sağlayabilir. Bu yiyeceklerden bazıları; tavuk, ton balığı, rendelenmiş parmesan peyniri ve probiyotik takviyelerdir. Bu yardımcı gıdaları mamaları üstüne ekleyerek kedinizi yemeye teşvik edebilirsiniz.
Kedilerde anemi gözlendiğinde kedilerin enerjileri düşük olur, oyunlara ilgi göstermezler ve her zamankinden çok uyumaya başlarlar. Kedilerin diş etlerinde kırmızı kan hücrelerinin yıkımına bağlı olarak beyazlaşma ve sararma olabilir.
Sağlık açısından bakıldığında kedilere süt verilmemesi gerekiyor. Sütün içerisinde bulunan laktoz, kedilerin bağırsaklarını doğrudan etkileyebiliyor. Olumsuz durumlar ortaya çıkararak, kedilerin bağırsaklarında sorunlara yol açıyor. Kedilere her zaman mama verilmesi tercih ediliyor.
Ancak yaş, sağlık durumu ve aktivite seviyesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilmekle birlikte, belirli bir süre boyunca yiyeceksiz kalabilme yeteneğine sahiptirler. Genel olarak, sağlıklı bir yetişkin kedi beş güne kadar yiyeceksiz hayatta kalabilir. Ancak bu tavsiye edilmez.
Yavru kedilerden yetişkin kedilere porsiyonlar
Yavru kedi 6 aylık olana kadar günde 3-4 öğünle beslenmelidir. Bundan sonra günde 2-4 öğün tavsiye edilir. 12 aylık olduklarında, yavru kediler günde iki öğün şeklinde yetişkin mamaları için hazırdır.
Kediler ne kadar süre aç kalabilir? Su ihtiyacını karşılayabilen kediler bir ve iki hafta gibi uzun süre aç kalabilir. Bunun yanı sıra protein almadan ya da et ürünleri yemeden üç dört gün dayanabilirler. Ancak hem susuz hem de aç kalan patili dostlarımız üç gün sonucunda ölebilir.
Ayrıca, kedinizi kuru mamaya alıştırmak için biraz ılık su ile yumuşatabilirsiniz, fakat bunu asla süt ile yapmayınız. Veya bir iki tane kuru mamayı ana yemekten önce, elinizle ödül olarak verebilirsiniz. Kediniz birkaç tane kuru mama yedikten sonra ana yemekte yaş mama ile karıştırarak verebilirsiniz.
Adeta bir avı yakalamış gibi mamasını yemeye başlar. Taze et ve balık kokusu kedilerin iştahını büyük ölçüde açabilir. Kediniz özellikle uzun süreler boyunca yemek yemediğinde ona küçük porsiyonlar halinde taze et verebilirsiniz. Asla çiğ et vermemenizi öneririz.
Açık yaş mamanın dışarıda beklemesi
Açılmış konserve ürünleri dışarıda, oda sıcaklığında 4 saatten fazla beklediğinde bozulur. Bozulma belirtisi, ekşime, kötü koku ve görülmeyen bakterilerin oluşumu olarak karşımıza çıkar. Bu yüzden kedinizin mama kabına tüketeceği miktarda yaş mama koymalısınız.
Kedilere ev yemeği verme konusu her zaman akılları karıştıran, kimi zaman ise düşünmeyi bir kenara bırakıp umursamazca sarf edilen bir davranış biçimidir. Ancak sizler bilmelisiniz ki ev yemeklerinin çoğu kediler için zararlıdır. Çünkü kedilerin vücutlarının ihtiyaç duyduğu besinler ile biz insanlarınki farklıdır.
Kedilere kesinlikle ev yemeği verilmemelidir.
Çoğu insan yiyeceğinde olduğu gibi, küçük miktarlarda pişmiş ekmeği, ölçülü olduğu sürece kedilerin yemesinde sorun yoktur. Kediler, ekmeği düzenli olarak değil, arada sırada ödül olarak yemelidir. Sağlık açısından, pişmiş ekmekte kediniz için zararlı bir şey yoktur ancak ölçülü şekilde tüketilmelidir.
Kediniz dikkat çekmek için size hafif hafif pati atıyorsa, başını ya da yüzünü ellerinize sürtüyorsa, rahat bir vücut duruşuna sahipse bu davranışlar da kedinin mutlu olduğunu gösteren beden dili işaretleri arasında yer alır. Mutsuz kedileri de aynı şekilde beden dili ile anlamak mümkündür.
Nefes alıp verme: Kediniz huzurlu bir şekilde nefes alıp veriyorsa sağlıklı olduğunu gösterir. Kedinizin solunumu bir problemden etkilenebilir. Kediniz nefes almakta zorlanıyorsa, bir solunum yolu hastalığı veya tümörü olabilir. Ayrıca uzun süreli bir boyun ve baş duruşu sergileyebilir.
Kediler iyi hissederse, kendilerini bakımlı tutacaklardır. Neşeli bir kedi, diğer kedileri de yalayarak temizler, hatta sahibini de yalar. Bu da güveni ve olumlu bir ilişkiyi gösterir. Yavru kediniz patilerini altına sıkıştırarak uyuyorsa, kendilerini rahat ve evlerinde hissediyorlardır.
Peki kediler yoğurt yiyebilir mi? Cevap ise: Evet. Yaygın bir kedi maması olmasa da, sade yoğurt, yağsız genellikle güvenlidir ve hatta patili dostunuz için sağlıklı olabilir. Yunan yoğurdu, kedinizi besleyebileceğiniz en iyi yoğurtların kremasıdır.
Kedilerde stres çeşitli şekillerde ortaya çıkar. Deri, mesane ve/veya mide-bağırsak sorunları yaşayabilir. Ayrıca, kum kutularının dışına idrar yapabilir, hırlama veya tıslama sesleri çıkartabilir, insanlara veya diğer hayvanlara karşı agresif davranabilir veya takıntılı bir şekilde yalanabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri