Lazlar Türk değil Kafkasya kökenli bir halktır. Genel görüş Gürcü kökenli olduklarıdır. Karadeniz'de nüfusları en fazla 200 bin en az 80 bindir.
Modern teoriler Kolhis halklarının Laz ve Megrellerin atası olduğunu öne sürmektedir. Bu halklar antik dönemde Güneydoğu Karadeniz bölgesinin etnik ve kültürel yapısında önemli rol oynamıştır.
Türkiye Lazları, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Çamlıhemşin ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa, Borçka ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşarlar. Ayrıca 93 Harbi sonrasında Marmara bölgesine yerleşen kayda değer bir Laz nüfus bulunmaktadır.
Lazlar bu günkü Rize ilinin 25 km kadar doğusunda bulunan Kemer'in doğusuna doğru uzanan sahil bölgesinde yaşar ve konuştukları dil Rumların konuştuğu Antik Yunan kökenli dilden tamamen farklı bir dil ailesine mensuptur.
Lazca (Lazca: Lazuri nena), Türkiye'nin Doğu Karadeniz kıyı şeridinde Rize ilinin Pazar ilçesinde bulunan Melyat Deresi'nden itibaren ve Gürcistan'ın Türkiye ile paylaştığı Sarp köyüne kadar yaşayan Laz halkı tarafından konuşulan ve eski Kolhis dilinin devamı olduğu sanılan, Zanik bir Güney Kafkas dilidir.
İlgili 32 soru bulundu
Lazlar Kafkas halkıdır. Dilleri, kültürleri, tarihi ve bir çok şeyi Türklerden faklı olduğu gibi Osmanlı imparatorluğundan çok daha önce de bu coğrafyada vardılar. Lazca, Trabzon'un bazı ilçe ve köylerinde konuşulan Rumca(Pontusça) ile aynı dildir. Lazlar Rumdur.
lazca anneciğim deme şekli. lazca anneciğim. "nana" türkçe'de "anne", "çkimi"/"içkimi" ise türkçe'de ki "ciğim" anlamına gelir.
Trabzon insanı, genel kanının aksine Laz değildir. Bu konuda toplumda yanlış bir algı bulunmaktadır. Hatta Trabzon'da, çok az da olsa Rum soyundan gelen insanlar da bulunmaktadır. Ancak bu insanlar ve Rumca konuşanlar, zamanla Müslüman olup Türkçe konuşmaya başlamışlardır.
Lazların Helenleştirilmesi veya Yunanlaştırılması; Laz halkının tarihin ilk dönemlerinden Yunanların Karadenize gelip adında "Pontus" koydukları koloniyi ortaya çıkarmasıyla başlar. Helenleştirme/Yunanlaştırma; Yunan olmayan kişilerin, Yunanlaştırma politikasıyla Yunan kültürünü ve dilini benimsemesidir.
Gerçek Lazlar Fındıklı, Ardeşen, Pazar ve Çamlıhemşin ilçelerinde yaşarlar. Bu ilçeler dışında Rize'de yaşayan Lazlar azınlıktır ve göçmen olarak bilinirler. Rize'nin de çoğunluğu aynı Trabzon'un Of ilçesi gibi Karamanoğulları soyundan gelmektedir ve Trabzon'da olduğu gibi, Rize'de de Çepni köyleri vardır.
Kolhis ya da Kolkhis Krallığı, Antik Çağ'da Tzan yani Laz-Megrel kabilelerinin kurduğu Kafkas kökenli bir krallıktır.
ANNE= NANA BABA= BABA (EBA)... | Facebook.
Trabzonlu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Trabzon ilinden olan kimse.
Laz tarihi MÖ 8. yüzyıla (MÖ 764-735) kadar geriye götürülebilmektedir. Bu tarihe ait Urartu yazıtlarında ilk kez Kolkh adından bahsedilmektedir (Lang: 1997). Laz adından ilk bahseden kaynak Pilinius'un “Naturalis Historia” (M.S 79-23/24) adlı eseridir.
Giresun'da Laz nufusu yaşamamaktadır. Giresun İlimiz Osmanlı Döneminde olduğu gibi bugün de Türk nüfusunun çoğunlukta olduğu bir ilimizdir. Osmanlı Döneminde Oğuz Boylarından biri olan Çepnilerin yaşadigi vilayet olan Vilayet-i Çepni ismi kullanılmıştır. Giresun ilimizde ekseriyetle Çepni Türkleri yaşamaktadır.
Önceleri Romalıların, bölgede Elen kültürüyle yaşayan "yukarı" kültürle, bölgenin yerli ve Kafkasyalı "geri" halkını ayrıştırmak için kullandığı "Laz" adı, Lazlar Yunanlar karşısında Atina'ya (Pazar) kadar eriyip, asimile olsalar da günümüze kalacaktır.
Karadenizliler laz değildir.
Lazlar Gürcülerin dört kolundan biridir. Konuştukları Lazca, Gürcücenin bir koludur. Günümüzde Gürcistan'da 250 bin Laz yaşamaktadır.
Lazların Bizanslılarla mücadelesi, 1453'te Osmanlıların Bizans İmparatorluğu'na son vermeleriyle bitti. II. Mehmet'in Trabzon Krallığı'nı 1461'de ele geçirmesiyle de Lazlar Osmanlı yönetimine girmiş oldular.
İspînya. Kraliçe veya tanrıça anlamında. "Tanrıça'nın ülkesi" veya "Tanrıça'nın vatanı".. İspîna sözcüğü ile D'Espîna kelimesi aynı anlama geliyor.
Tabakhane ve Zağnos dereleri arasında kalan ve düzgün olmayan yüksek bir masa formundaki alan üzerinde, kentin bilinen eneski yerleşim kalıntıları tespit edilmiştir. İşte bu nedenle Trabzon adının eski Grekçe masa ya da trapez/yamuk biçimi karşılığı olarak “trapezos” kelimesinden geldiği görüşü ağırlık kazanmaktadır.
Fatih zamanında Oğuzlar'ın Avşar boyundan olan Karamanoğullarından gelen Türkmenler ile Halep-Irak bölgesinden gelen Türkmenler de Trabzon'a yerleştirilmişlerdir. Trabzon, Osmanlı'nın dağılmasından sonra Kırım Türkleri tarafından da yerleşim yeri olarak seçilmiştir.
Çepni kelimesi düşmanla savaşan, mert, yiğit, asi, cesur anlamında kullanılmıştır. Günümüzde Rumeli ve Anadolu'da yaşayan Oğuz/Türkmen boylarından biridir.
Ma-i vana futboli-i? Aşkım benim! Oroperi çkimi!
Seni seviyorum. Si malimben. Senden hoşlanıyorum. Sk'ani şeni bğurur ma.
Binam: “Canım, yavrum” manasında söylenir. Bitemi: Ölçü birimi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri