Kediniz idrarını kum kabının dışına yapmaya başladıysa, aklınıza gelmesi gereken ilk olasılık idrar yolu hastalığı olmalıdır. İdrar kesesinde tahriş veya enfeksiyon olan kediler idrarını sık sık saksılara, lavaboya veya küvete yapar. İdrar genelde az miktardadır, kanlı da olabilir.
Kedilerde çiş sorununun en yaygın nedeni kum kaplarını sevmemeleridir. Eğer kediniz her yere işiyorsa ve bir sağlık sorunu yoksa, kum kabı meselesine odaklanmanız gerekir. Kedinizin kum kabını mümkün olan en iyi seviyede temiz tutmaya çalışın. Büyük ve üstü açık bir kum kabı kedilere her zaman daha cazip gelir.
Bu sorun çözülene kadar yapabileceğiniz tek şey, başka bir yere fazladan bir kum kabı yerleştirmek ve kedinizi de onu kullanmaya teşvik etmektir. Ekstra kum kabı diğer kum kabından daha uzak bir yerde olabilir. Böylece kedinizin beklenmedik yerlere idrarını yapmasının da önemli ölçüde önüne geçebilirsiniz.
İdrar yolları enfeksiyonu yaşıyor olabilir. Çişini yaparken yaşadığı yanma sebebi ile kum kabı dışına yapmak zorunda kalıyor olabilir. Karın ağrısı gibi sebeplerle kum kabında rahat edemiyor olabilir. İdrar yollarında taş, kum birikimi gibi metabolik hastalıklar etrafa çiş yapmasına sebep olabilir.
Evde uygun olmayan yerlere idrarını yapmaya başlayan bir kedi, kontrol için veteriner hekime götürülmelidir. Sistit, kedinin zorlanmasına ve sık sık az miktarda idrar yapmasına neden olabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Kedilerin tuvaleti olup olmadığını anlamak için yapılması gereken şey onların gözlemlenmesidir. Eğer kediler daha önce bir yere tuvaletini yapmış ise buranın kokusunu alırlar. Yine tuvaleti geldiği zaman buranın kokusunu aldığı için aynı yere yapmayı ister.
Karanlık bir yer olmamalıdır. Temiz havadar olmasına dikkat edilmeli. Kedi kum kabı direk güneş ışığı almamalı. Kedinizin kolay ulaşabileceği bir yere konulmalı.
Narenciye Kokusu: Kediler İçin Hoş Olmayan Bir Aroma
İnsanlar için ferahlatıcı etkiye sahip olan greyfurt, limon ya da portakal gibi narenciye kokuları kediler için caydırıcı kokular arasında yer alır. Çeşitli yerlerden kedileri uzak tutmak için bu kokulardan yararlanılabilir.
Kediniz kum kutusunun yerini ve kokusunu iyi tanır. Bu nedenle gece karanlığında bile kum kutusunu bulabilirler.
Koku yayan alanı karbonatla kapladıktan sonra 30 dakika bekleyip karbonatı temizleyebilirsiniz. Beyaz sirke ya da elma sirkesi ile hazırlayacağınız bir solüsyon, kedi idrarını ve ardında bıraktığı kokuyu temizlemede size yardımcı olabilir.
Bu sorunun cevabına ise, bir sodyum bikarbonat yani evlerde kolayca bulunabilen karbonat, sirke ve enzimatik temizleyicilerle bu işlemi gerçekleştirebileceğinizi söyleyebiliriz. Bu ürünleri kullanarak idrar kokusundan etkili bir şekilde kurtulabilirsiniz.
kedinizi gözlemleyerek bunu anlayabilirsiniz. koku bırakmaya çalışıyorsa püskürtme denen şeyi yapacaktır. ayakta durup kuyruğunu titreterek idrarını püskürtür. ama genelde yatay yüzeylere yapmaz, duvarlara vs yapar. işemek ise çömelerek yaptığı bir şeydir.
Kediniz sürekli saklanma eğilimi gösteriyor ve iletişim kurmayı reddediyorsa bu davranışlar depresyon belirtisi olabilir. Depresyonun ileri seviyelerinde kumu dışında farklı bir yere dışkılama ve idrar yapma, aşırı yalanma, sürekli korku içinde olma, oyuna ilgisiz kalma ve kaçma isteği ile iştahsızlık da görülür.
Kedinizin rahat hissetmesine, duvarlarınıza ve mobilyalarınıza idrar yapmasını durdurmasına yardımcı olur. Kediniz evdeki herhangi bir değişikliğe karşı duygusal ve hassas görünüyorsa, FELIWAY CLASSIC Difüzörün sürekli kullanılması, idrar püskürtmenin önlenmesine yardımcı olacaktır.
Bu eğitim gayet basittir: Gitmek istediğini fark edince, yavru kedinizi hemen alıp tepsinin üzerine götürün. Ayrıca sabah erken saatlerde, gece yatmadan önce ve her öğünden sonra onu tepsiye götürerek yardımcı olabilirsiniz.
Erkek kedi koku bırakma problemi kısırlaştırılınca geçer mi? İlk yaşını doldurmadan yapılan kısırlaştırma operasyonları ile koku bırakma davranışı ile hiç karşılaşmadan ortadan kaldırabilirsiniz. Koku bırakmaya başlamışsa dahi vakit kaybetmeden kısırlaştırıldığında koku bırakma anında duracaktır.
Kumun değişim zamanı için topaklanmayan kumlarda haftada 1 ve topaklanan kumlarda 30 günde 1 önerisini verilir. Eğer tuvalette ağır bir koku varsa ya da tuvaletin tabanından idrar birikimi gerçekleşiyorsa kumun tamamen boşaltılması, tuvaletin temizlenmesi ve yen, kum eklenmesi gerekir.
Kedi tuvaletleri en az günde iki defa temizlemek koku oluşumunu büyük ölçüde yok eder. Günlük olarak temizlediğimiz kedi kumuna yeni kum eklemek kötü koku oluşumunu azaltır. 10 ya da 15 günde bir kedi tuvaletindeki tüm kumu değiştirip tuvaleti yıkayıp tuvalete yeni kum eklersek gerekli hijyeni sağlamış oluruz.
Kedinizin tuvaletini yaptıktan sonra üzerini rahatlıkla kapatabileceği kadar kum bulunmalıdır tuvaletin içerisinde. Kediler içgüdüsel olarak yaptıkları tuvaletin üzerini örtmeye çalışırlar. Eğer kum az olursa üzerini kapatmaya çalıştıkca kumu etrafa saçacaklardır.
1. İlk yol bahçenin etrafına naftalin topları yerleştirmektir. Kedilerin pek de hoşlanmadığı kokudur naftalin ancak başka bitki ve canlılara zarar verebilir bu koku . Karabiber kokusunu da pek sevmez kediler naftalin yerine karabiber de kullanabilirsiniz.
1/2 su bardağı ılık su ve 1/2 su bardağı sirke karışımını kedinin çişinin üzerine döküp 3-5 dakika kadar bekletip siliyoruz. ikinci olarak karbonat: su ve sirke ile sildiğimiz yer kuruduktan sonra üzerine bolca karbonat serpip 1-2 saat bekliyoruz ve elektrikli süpürge ile karbonatı çekiyoruz.
Acı biber ve sirke kokusu kedilerin sevmediği kokular arasında yer alır. Kedilerin koku hassasiyetleri de yüksektir, bahsettiğimiz belirli kokuların yanı sıra genel olarak kötü kokulardan da hoşlanmazlar. Örneğin kediler kum kabından gelen kötü kokudan rahatsız olurlar.
Her bir kedi için en az bir kedi tuvaletiniz olsun. Çoğu uzman her kedi için 1 kedi tuvaletinin yanı sıra fazladan bir tuvalet daha edinilmesini önermektedir. 3 kedi aynı ScoopFree kedi tuvaletini kullanabilir, ancak bu durumda kutuları daha sık değiştirmeniz gerekir ve tuvalet başında kavgalara tanık olabilirsiniz.
1' 10 oranında sirkeli su karışımı ile kabı silin ve 5 dk bekletin. 5 dk sonra kabı durulayın. Sirke mikroplardan arınma sağlayacağı gibi, kötü kokulara karşıda bariyer olacaktır. Kabın içine ılık su koyun ve 1 yemek kaşığı karbonat ekleyin. 10 dk bekledikten sonra durulama işlemine geçin.
Ever Clean'i tuvalete dökülebilen bir kedi kumu değildir; bu nedenle asla dökmeyin. Ever Clean, topaklanma yapan bir kedi kumu olup boruların tıkanmasına neden olabilir, hatta kanalizasyon sistemlerin zarar verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri