Kediler tuvaletten çıktıktan sonra miyavlar hızlıca hareket eder ve adeta koşarlar. Bu içgüdüseldir. Düşmanlarının onun izini sürmemesi içindir. Ancak tuvalet öncesi esnası ve sonrasında süre gelen miyavlama bir soruna işarettir.
Miyavlamak ya da çeşitli sesler çıkarmak, mamaya ilgi göstermemek kontrol gerektiren bir hastalığın habercisi olabilir. Sürekli miyavlama aşırı aktif tiroid, böbrek hastalığı, idrar yolu hastalıkları ya da diğer rahatsızlıkların habercisi olabilir.
İlgi arayışı - Çoğu kişi kedilerin yalnız kalmayı sevdiğini düşünse de kediler genellikle oyun başlatmak, kendini sevdirmek veya onlarla konuşmanızı sağlamak için miyavlarlar. Açlık - Kediniz, mama kabı boşsa kesinlikle size hatırlatacaktır ve beslenme saati yaklaştıkça daha fazla ses çıkaracağını fark edebilirsiniz.
Kedilerin tuvaletleri geldiği zaman nasıl anlaşılacağı kişilerce merak edilen bir bilgidir. Kediler tuvaletleri geldiği zaman daha önce tuvalet yaptığı alanlara yönelir. Kendi tuvaletinin kokusunu alırsa, tekrar aynı bölgeye tuvaletini yapar. Kedilere tuvalet eğitimi vermek diğer canlılara göre daha kolaydır.
İdrar Yolu Enfeksiyonu. Kedilerin tuvaletlerini yaparken miyavlamalarının en büyük nedeni acı çekmeleridir. Vücutlarında bir hastalık taşıdıkları için belirtilerini dışkılarını yaparlarken hissederler. Bu hastalıklardan bir tanesi de kedilerde sıklıkla görülen idrar yolu enfeksiyonudur.
İlgili 37 soru bulundu
Banyodaki kokular sahiplerinin kokusunun daha yoğun olduğu yerler olduğundan kendilerini rahat hissetmelerini sağlar. Oyuncu bir kedi ise ve onunla oyun oynayarak fazla vakit geçiriyorsanız, saklanarak ona oyun yaptığınızı düşünebilirler. Suda ıslanmayı sevmeseler de akan suyu izlemeyi severler.
Kediler tuvaletlerini yaparken kendilerini koruyamayacaklarını düşünüp çok zaman tedirgin de olurlar. Bunun için sahibinin de kendini savunmasız hissettiğini düşünürler. Sahibi tuvaletteyken başına herhangi bir şey gelmesin ve kendini yalnız hissetmesin diye kapının önünde beklerler.
Normal şartlarda kedi, günde en az 1 kere kaka yapmalıdır. Ancak bu süre, kumdan memnun olmayan ya da tuvaletini yapmak için uygun bir yere sahip olmayan kediler için 3 güne kadar çıkabilir. İdrar atımı konusunda ise bir kedi, uygun şartların olmadığı durumlarda tuvaletini 24 saate kadar tutabilir.
Kedilerde stres çeşitli şekillerde ortaya çıkar. Deri, mesane ve/veya mide-bağırsak sorunları yaşayabilir. Ayrıca, kum kutularının dışına idrar yapabilir, hırlama veya tıslama sesleri çıkartabilir, insanlara veya diğer hayvanlara karşı agresif davranabilir veya takıntılı bir şekilde yalanabilirler.
Çoğu kedi günde en az bir kez tuvaletini yapar ve kedi dışkısı, kedinizin sağlık durumunun harika bir göstergesidir. Bir tıkanıklık veya altta yatan bir hastalık olup olmadığını veya kedi mamasının ona uygun olup olmadığını size gösterebilir.
Kedinin ilgi istediğinde miyavlamasını durdurmak için kedi miyavladığında ona tepki vermeyi kesmeniz gerekmektedir. Sadece sessiz olduğunda oyun oynayıp sevmek ve miyavlamaya başladığında uzaklaşmak aşırı miyavlamanın önüne geçebilir. Ancak kedinizi tamamen görmezlikten gelmemeniz gerekmektedir.
Kedilerin ağlar gibi ses çıkarmalarının temel nedeni acıkmalarıdır. Yine aynı şekilde uzun bir süredir su içmeyen kediler de ağlar gibi ses çıkarabilir. Bu nedenle kedilerin mama ve su kapları sık sık kontrol edilmelidir.
Güvensizlik. Kediler tuvaletini yapmadan önce miyavlıyorsa bu korunmaya ihtiyaç duyduklarını belli etmeye çalıştıkları içindir. Genellikle tuvaletlerini yaparken yalnız olmayı seçseler de onlar bir avcı ve avdır.
Kediler çoğunlukla aşırı miyavlama kozlarını oyun başlatmak, sevilmek ya da sizin onlarla konuşmaya başlamanızı sağlamak için kullanırlar. Eğer ilgi çekmeye çalışan miyavlamaları azaltmak istiyorsanız bu miyavlamalar gerçekleşmeye başladığında tepki vermeyi bırakmalısınız.
Kedinizin, kapı önünde yatması ya da sizi kapıda karşılaması aslında son derece anlamlı bir davranıştır. Kedilerin kapı önünde yatması, sizi ve yaşam alanınızı korumaya çalıştıklarını gösterir. Kendilerini bir koruyucu olarak gören kedi, sizi güvenli bir alana alır ve size olan sevgisini bu şekilde gösterir.
Kediler uyumayı çok severler. Uyumadıklarında ise uyku için dalmayı beklemezler ve enerjileri harcalar. Bu enerji harcarken de geceleri aktif olup miyavlayabilirler. Yeni bir eve taşındıysanız, bu durum kedide bir düzen bozukluğuna sebebiyet verebileceğinden geceleri sevimli dostunuz miyavlayabilir.
Bu mutsuz sesler genellikle tiz, kederli ulumalardır. Mırıltılar her zaman mutluluğu göstermez ve mutsuz bir kedicik de kendilerini rahatlatmanın bir yolu olarak daha fazla mırıldanabilir. Normalde sesli olan diğer kediler sessizleşebilirken sessiz kediler sesi açabilir.
Bir kedi mutlu bir yerdeyken, kulakları öne bakar ve hafifçe geriye eğilmiş şekilde durur. Kediler depresyondayken daha fazla uyuyabilirken, uyudukları yerler mutluluklarının bir göstergesi olabilir. Kediniz diğer kedilerle uyursa veya sizi yatak arkadaşı olarak seçerse, bu mutlu ilişkileri gösterir.
Kediler ön ve arka patilerinin ve özellikle de göbeklerinin okşanmasından hiç hoşlanmazlar. Eğer dostunuzla güzel bir sevgi deneyimi yaşamak istiyorsanız başını ve çenesinin altını nazikçe okşayarak aranızdaki bağı güçlendirmeyi ve onu mutlu etmeyi deneyebilirsiniz.
Kum kabını koymak için en ideal yer
Kum kabını koymak için en iyi yer, gözden uzak, yol üstünde ya da ayakaltında olmayan; buna karşın hem kediniz hem de sizin için erişimi kolay olan bir yerdir. Kediniz, tuvalet zamanı geldiğinde kum kabına rahatça ulaşabilmeli ve siz de kum kabını kolayca temizleyebilmelisiniz.
Yaşlı kedilerde genelde böbrek yetersizliği görülü ve fazla asitli bir idrar yaşlı böbrekleri daha çok yorar. Ortalama bir kedi, günde iki kez idrar yapar. Burada hem bilinçli, hem de bilinçsiz komutlar idrar yapımını denetler.
Kakalarını yaparlar, sonrasında çılgınlar gibi koşmaya başlarlar. Neden? Bunun ilk nedeni hayatta kalma içgüdüleri olabilir; vahşi doğada avcıların, bıraktığı kakanın dayanılmaz kokusunu takip edip kendisine ulaşabileceğini düşündüğünden kaçabildiğince uzağa kaçmaya çalışıyor olabilir.
İstisnai olarak kediniz herhangi zehirli bir maddeye temas ederse kesinlikle banyo yaptırmalısınız. Eğer kediniz sağlıklı bir kediyse ve tüyleri yeterince parlaksa kendi yaptığı temizlik yeterli olacaktır. Uzmanlar kedilerin 5-6 ayda bir yıkamanın yeterli olacağını söylüyor.
Kimi kediler kucak sevmez iken kimileri ise sırnaşmadan duramazlar. Ancak bir bütün olarak bakıldığında kucak sevmeyen kedi de diğerleri de sahipleri yanından ayrıldıklarında onların eve gelmelerini çeşitli şekillerde beklerler. Bu da sahiplerini özledikleri anlamına gelebilir.
Su ile temastan hiç mi hiç hoşlanmayan sevimli dostlarımız için banyo yapmak adeta bir kabustur. Kediler, her ne kadar kendilerini temizlemekte usta olsalar da yılda en az 2 defa yıkanmaları gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri