Zorunlu öğrenim çağı dışında kalan ve genel eğitim programlarından yararlanamayacak durumda olan otizmli çocuğunuz; temel yaşam becerilerini geliştirmek, topluma uyum sağlamak ve iş ve mesleğe yönelik beceriler kazanmak amacıyla farklı konu ve sürelerde meslek kurslarına devam edebilir.
Temple Grandin, görsel düşünmeyen, matematik, müzik ve veri alanlarında iyi olan bireyler içinse şu meslekleri öneriyor: Muhasebe, kütüphanecilik, bilgisayar programcılığı, mühendislik, gazetecilik, editörlük, şoförlük, kasiyerlik, gişe memuru, telepazarlama, istatistikçi, fizik, matematik.
Soru: Eğitim sonrası süreçte Otizm Spektrum Bozukluğu'na sahip bireylerin istihdam süreçleri nasıldır? Cevap: Kamu ve özel sektörde engellilik kontenjanları kapsamında çalışabilir durumda olan OSB'li bireyler istihdam edilebilir. Ancak gelişimlerine uygun ve korumalı işyerlerinde çalışmaları sağlanmalıdır.
Rıdvan Aydar - Özel Eğitim Öğretmeni. Otizm tanısı konmuş bir çocuk normal okula gidebilir. Ancak, erken teşhis konmuş ve ardından iyi bir okula giderek eğitim almış, sosyal yaşama karışmış, iyi yetiştirilip el becerileri kazandırılmış çocuklar normal okula devam edebilir.
Türkiye'de ise otizm spektrum bozukluğu tanılı öğrencilere öğretmen ya da uzman yetiştirmeye yönelik bir lisans ya da lisansüstü programı yoktur. Dolayısıyla, zihin engellilerin öğretmenleri, otizm spektrum bozukluğu tanılı öğrencilerle de çalışmak durumunda kalmaktadırlar.
İlgili 21 soru bulundu
Otizmlilerin %70'inde zeka geriliği vardır. %'10 unda ise üstün zeka görülebilir. Otizm ile birlikte dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, duygu durum bozuklukları ve epilepsi görülebilir.
Otizm kısa süreli eğitimle geçer.
Otizm genellikle yaşam boyu süren bir gelişimsel yetersizliktir.
Otizm doğuştan gelmekte olan bir bozukluk olduğundan dolayı bireyin hayatı boyunca devam eder.
Otizmin tedavisi mümkün görünmektedir ancak erken tanı ve eğitime hemen başlanması kritik derecede öneme sahiptir. Eğitim ve duyu bütünleme terapileri (ergoterapi) ile yol alınabilmektedir. Konuşma terapisi de otizmli çocukların dil gelişiminde eksiklerini kapatmaktadır.
Yapılan incelemelere göre otizmli bireylerin biraz daha genç yaşta öldükleri ifade edilir. 1998 ile 2018 yılları arasında elde edilen veriler otizmli olan kişilerin ortalama yaşam süresinin 39 yıl olduğunu gösterir.
%90 engellilik raporu olan otizmli bireylerin velileri ÖTV indiriminden yararlanarak araç satın alabilirler. Ancak 5 yıldan önce aracın satış yapıldığı takdirde, satın alan kişi aracın ÖTV'sini ödemek zorundadır. Alıcılar ancak beş yıl bittikten sonra ÖTV indirimini ödemeden muaf olarak satın alabiliyorlar.
Hastalık tamamen iyileşme göstermez. Ancak durumun erken teşhis edilmesi ve doğru tedavi uygulamaları ile hastalığın seyrinde önemli değişiklikler yaşanabilir. Tedavi yöntemlerinin doğru uygulanması halinde ortaya çıkan belirtiler azaltılır. Bu şekilde bireyler sosyal yaşantılarında daha rahat ilişkiler kurabilir.
Otistik çocuk için ötekiyle etkileşim içinde olmak, iletişimi başlatmak veya iletişimde kalmak zordur. Kendisine seslenildiğinde çoğu zaman tepkisiz kalabilirler ya da çevresinde olan bitene kayıtsız görünebilirler bunun yanı sıra isteklerini ifade etmek konusunda zorlanabilirler.
Otizm yaşam boyu devam eden bir durumdur. Çoğu zaman böyle olmasına rağmen, birçok hastamızda iyiye gidiş görebilmekteyiz. Özel eğitimin erken başladığı, dil gelişiminin daha erken dönemde olduğu, zekanın korunduğu olgularda çok daha olumlu bir gidişten bahsedebiliriz.
Yapılan son çalışmalara göre, otizm araştırmacıları erkeklerin ortalama %1'inde, X kromozomunda otizm ile ilişkilendirilmiş mutasyonlarda PTCHD1 geni adı verilen bir genin öne çıktığı keşfedilmiştir. Erkekler, X kromozomunu annelerinden ve Y kromozomunu babalarından alır.
Mit: Otizmli bireyler zihinsel engellidir.
Otizm, konjenital ya da farklı bir deyişle doğuştan gelen, beyin ve sinir sisteminin yapısal ve / veya işlev farklılığından kaynaklandığı düşünülen nörobiyolojik bir rahatsızlıktır. Doğumdan sonraki ilk üç yılda belirtileri görülen otizm, yaşam boyu devam eder.
Sonradan otizm neden olur sorusuna yaşanan bir rahatsızlığın otizme yol açabileceği cevabı verilebilir. Beyni sonradan hasar gören çocuklarda otizm rahatsızlığının sonradan ortaya çıktığı görülebilmektedir. Bu duruma beyin iltihabının neden olduğu örneklere rastlanmaktadır.
Son yıllarda kullanılan ses temelli cümle yöntemiyle ortalama 4-5 ayda okuma-yazmayı öğrenirler. Bu süreç otistik ve özel eğitime gereksinimi olan çocuklarda uzamaktadır. Otizmi olan çocuk okuma-yazmayı öğrenmeye hazır olduğu saptandıktan sonra vakit kaybetmeden öğretime başlamak gerekir.
Bu dönemde aşırı televizyon izleme ile; dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve otizm arasında ilişki olduğunu gösteren pek çok araştırma bulunmaktadır. Bu nedenle Amerikan Pediatri Akademisi, önlem olarak 0-2 yaş çocuklarının televizyon ekranlarından uzak durmaları gerektiğini vurgulamaktadır.
Otizmin Tedavisi
Otizmin tek bir tedavi yöntemi yoktur ve genellikle tedavi çocuğun gereksinimlerine göre ayarlanır. Küçük yaşlarda yoğun ve sürekli eğitim programları ve davranış terapileri çocukların kendine bakabilme, sosyal ve iş yetileri kazanabilmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri