Bir kedi mutsuzsa, aniden yemeyi bırakabilir. En sevdikleri mamaları bile reddedebilirler. Daha az yaygın olmakla birlikte, mutsuz kediler de kendini yatıştırmanın bir yolu olarak daha fazla yemeye başlayabilir. Kısacası iştah değişikliği, kedilerin normal, mutlu benlikleri gibi hissetmediklerini gösterebilir.
Yapışkanlık, saklanma veya kişilik değişiklikleri: Üzgün bir kedi, kendisini meşgul eden faaliyetlere olan ilgisini kaybedebilir, münzevi hale gelebilir ve saklanabilir. Daha sessiz kediler yapışkan veya talepkar hale gelebilir ve bir kedi üzgün olduğunda tüm kedilerin paylaştığı yabancı korkusu artabilir.
Kedi dostlarımız duygusal zekaya sahip değillerdir. Bu sebeple sahiplerinin endişeli ya da üzgün olduğunu birkaç şekilde anlayabilmektedirler. Ardından kucağınıza gelip sarılmaya çalışabilirler.
Kediler yalnız kalmaktan, rutinlerinin bozulmasından ve ilginin üzerlerinden çekilmesinden hiç hoşlanmazlar. İhmal edilmek kedileri en çok üzen şeyler arasında ilk sıralardadır.
Stres, kedilerin bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyebilir, hastalıklara veya davranış bozukluklarına sebep olabilir. Yapılan çalışmalarda kedilerin stresten kaynaklı; deri alerjileri, FLUTD, astım, karaciğer yetmezliği, stomatit, pankreatit, yangısal bağırsak hastalığı, FIP bile olabildiği bilinmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Kediler bizlerle konuşamasa da aslında bizlere hareketleri ile her sorunu anlatabilmektedir. Kedide depresyon belirtileri arasında; Sürekli olarak saklanma ve kaçma duygusu. Normal günlerdeki cana yakınlığından daha çekingen ve korkma duygusu.
Uzmanlar, aşırıya kaçıp kedilere sürekli göz teması kurmanın saldırganlık olarak algılanabileceği konusunda uyarıyorlar. Aynı zamanda, kedinizin size karşı bu davranışı sergilememesi onun sizi sevmediği anlamına gelmez; kediler sevgilerini farklı yollarla gösterebilirler.
Kediler sevilmekten, ilgilenilmekten hoşlanır. Ona vakit ayırmalı, kaliteli zamanlar geçirmeye özen göstermelisiniz. Genellikle aynı zaman diliminde geçireceğiniz bu güzel vakitler onu mutlu edecek, güven duygusunu arttıracaktır. Kediler çim yemeye ve üstünde yuvarlanmaya bayılırlar.
Kediler Sahiplerini Özler mi? Kedilerin sahiplerini özleyip özlemediği de oldukça merak konusudur. Bu merakı gidermek için yapılan araştırmalardan ise net bir sonuç çıkarmak mümkün değildir. Kediler genel olarak sahiplerini ya da sahiplerinin onlara sağladığı konforu özleyebilirler.
ABD'deki Oregon Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar kedilerin gerçekten insanlarını sevdiği sonucuna vardı. En azından insanlarını ebeveyn ya da bakıcı olarak gördükleri kanıtlandı.
Japon bilim insanlarının ortaya koyduğu yeni bir araştırmaya göre, kediler hem sahiplerinin hem de diğer kedilerin isimlerini biliyor. Japonya'daki Kyoto Üniversitesi'nden araştırmacılar, bir aile evinde veya bir kedi kafesinde en az iki evcil hayvanla birlikte yaşayan toplam 48 kediyi inceledi.
Kediniz sizi seyrederse veya yoğurursa, bu başka bir sevgi ve şefkat belirtisidir. Kediler kokularını karıştırmak ve güven göstermek için birbirlerini tımar ederler. Tıpkı kedi yavruları gibi rahat ve mutlu olduklarını göstermek için yoğururlar. İkisi de kesin sevgi belirtileridir.
Üstelik kediler korku hissine karşı farklı tepkiler de verebilir. Kedilerde en sık görülen korku belirtileri arasında kaçma, zıplama, denge kaybı, saklanma, agresifleşme, olduğu yerde donakalma, idrar kaçırma, dışkılama ve kendi tuvaletini kullanmama gibi davranışlar sayılabilir.
Kediler köşeye sıkıştıklarında, kendilerini tehdit ve tehlike altında hissettiklerinde korkarlar ve savunma amaçlı saldırmaya geçerler. Korku hissetmeye başladıklarında vücut dilleri ile bu hislerini belli ederler ve genellikle tehdit kaynağı olarak gördükleri kişiden ya da evcilden kaçmayı tercih ederler.
Depresyon. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de depresif ruh hali benzer şekillerde kendini gösterebilir. İştah azlığı, fazla tüy dökme, uyaranlara karşı ilgisiz olma, aşırı korkma ve kalabalıktan kaçma en belirgin durumlardandır.
Kediler, İnsanlarla Birlikte Uyurken Güvende Hissederler
Her canlı gibi kediler de içgüdüsel olarak uyurken savunmasız olduklarını bilirler. Yavruyken annelerine sokularak tehlikelere karşı güvende olduklarını hissedip uyuyan kediler, büyüdüklerinde eğer bir insanla yaşıyorlarsa bu alışkanlığı devam ettirirler.
Bir kedi mutlu bir yerdeyken, kulakları öne bakar ve hafifçe geriye eğilmiş şekilde durur. Kediler depresyondayken daha fazla uyuyabilirken, uyudukları yerler mutluluklarının bir göstergesi olabilir. Kediniz diğer kedilerle uyursa veya sizi yatak arkadaşı olarak seçerse, bu mutlu ilişkileri gösterir.
Çevresel gürültünün yüksek olduğu ya da kedinin çok tedirgin olduğu zamanlarda kedi stres giderici olarak beyaz gürültü tercih edilebilir. Ortak sesi olarak beyaz gürültü kullanılması ya da kediler üzerinden rahatlatıcı etkisi olduğu bilinen müziklerin tercih edilmesi kedilerde kaygının azalmasına yardımcı olur.
Kedilerin vücutlarının duruşu, kuyruk hareketleri ve miyavlamaları dışında gözleri de bizlere çok fazla şey anlatır. Bir kedinin korku, endişe, huzur, mutluluk, memnuniyetsizlik gibi hislerini anlamak göz hareketlerine ve göz bebeklerinin büyüklüğüne göre anlamlandırılabilir.
Kediler öpüldüğünü anlamaz. Ancak sevildiğini anlar ve hisseder. Bu nedenle öpücüğün bir sevgi ifadesi olduğunu belirtmek gerekir. Bunun öncesinde de kedinin sizden hoşlandığını anlamalısınız.
*Kedinin sırt üstü yatması, kendini güvende hissettiği ve rahat olduğunu ifade etmektedir. Kediler, etrafındaki ortama güvendiklerinde ve gevşediklerinde sırt üstü yatmaktadırlar. Bu pozisyon, karnı açık ve savunmasız bir halde olabilir, bu nedenle kendini güvende hissettiği bir ortamda bu pozisyonu sergileyecektir.
Kedilerin konuşmalarını anlayıp taleplerini yerine getirdiğiniz zaman, sevildiklerini ve önemli olduklarını net bir şekilde anlarlar.
Peki, kedilerin küstüğü nasıl anlaşılır? Bu durum oldukça basit. Kediniz eskisi gibi bacaklarınıza dolanmıyorsa, sizinle eskisi gibi oyun oynamıyorsa, mama yemeyi reddediyorsa veya eskisi gibi iştahla yemiyorsa öncelikli olarak bir sağlık problemi olup olmadığını teyit etmelisiniz.
En ilginç ve en tehlikeli yeme bozuklukları arasında yer alan Pika sendromu, normal şartlarda yenmemesi gereken ve besleyici bir özelliği bulunmayan malzemeleri yemeye yönelik bir davranışsal dürtü olarak tanımlanabilir. Pika sendromuna sahip olan kediler kumaş, karton, plastik ve pamuk gibi şeyleri yiyebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri