Domates (Solanum lycopersicum), patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan, meyvesi yenebilen otsu bitki türü. Domatesin eş anlamlısı kızanak sözcüğüdür.
Domatesin ilk kültüre alındığı bölgenin Meksika olduğu üzerinde bir fikir birliği vardır ve adının da Meksika'daki Nahua yerlilerinin dilinde domatesin karşılığı olan “tomatl” veya “xi-tomatl” sözcü- ğünden geldiği bildirilmektedir (Rick 1976, Philouze 1986).
Osmanlı, domatesi ABD'den değil İtalya'dan öğrenmiştir. Bu dönemde sadece yeşil domatesler tüketilmiş, kızaranların bozulduğu düşünülerek atılmıştır. Ayrıca uzun yıllar boyunca Anadolu'da sadece çeri domates üretilmiş ve tüketilmiştir.
Dünyada en çok domates üretimini yapan ülke Çin Halk Cumhuriyeti'dir. Daha sonra sırada Hindistan yer alır.
DOMATES ÜRETİMİNDE ANTALYA VE BURSA ZİRVEDE
Bu ili 1 milyon 575 bin tonla (yüzde 12.5) Bursa, 975 bin tonla (yüzde 7.7) Manisa, 945 bin tonla (yüzde 7.5) İzmir ve 941 tonla (yüzde 7.5) Mersin takip etti.
İlgili 35 soru bulundu
Kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye'de meşhur olan Çanakkale domatesinin hasadına devam ediliyor. 'Çanakkale domatesi' denince akla ilk, Kumkale Ovası gelse de Kösedere ve Tuzla bölgesi de domates yetiştiriciliğinde öne çıkan yerler konumunda.
Türkiye'de de en çok üretilen sebze konumunda olan domatesin, 2017 verilerine göre yılda 13 milyon tona yakın üretimi yapılıyor. Üretim yapılan bölgelerin başında Akdeniz ve Ege Bölgesi gelirken, şehirler olarak baktığımızda sırasıyla Antalya, Bursa ve Manisa gelmektedir.
Bolivya ve Peru'da yabani sarı renkli bir domates türü bulunmuş ve sonra Meksika'da yetiştirilip, Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfinden sonra Avrupa'ya gemilerle gönderilmiştir. İtalyanlar sarı renginden ötürü onu altın elma olarak adlandırdı, ama çok geçmeden kırmızı türleri ortaya çıktı.
Domatesin Columbus öncesinde vahşi türlerinin ilk olarak Güney Amerika'daki And Dağları'nın Peru-Ekvador-Bolivya arasındaki bölgede yetiştiği düşünülmektedir. Kuzeye doğru göç eden yerliler tarafından Orta Amerika ve Meksika'ya getirildiği kabul edilmektedir.
Rusya'da domates üretimi yılın ilk dört ayında %59,8, salatalık üretimi %9,5 artarken, tüm sera sebzesi üretimi de %17,7 arttı Rusya'nın sera sebzesi üretimini yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17,7, sadece domates üretimini ise yüzde 59,8 arttırdığı bildirildi.
Barker'ın, İngiltere'den gelirken yanında getirdiği domates tohumlarıyla Türk mutfağı domatesle tanışıyor. Ordusuyla Sina Çölü'nü geçebilecek kadar heybetli olan Yavuz Sultan Selim Han'ın, bizim için günlük bir yiyecek olan domatesin tadını bilmeden bu dünyadan ayrılması hakikaten şaşırtıcı.
Mesela cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman domatesin tadını hiç bilemedi. Domatesteki A, B ve C vitaminlerinden, içindeki flavonoidlerden, potasyum ve demir minerallerinden ve en önemlisi birçok hastalığa iyi geldiğine inanılan likopenden faydalanamadı.
1910 yılında, Marsilya'dan sağlam hastalıksız tohumlar getirilmesi ile patates üretimi anadolu topraklarına yayılmıştır. Yani patatesin anadoluya gerçek anlamda gelişi 20. yy'da gerçekleşmiştir. Patates (Solanum tuberosum), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından yumruları yenen otsu bitki türüdür.
Osmanlı mutfağı saray kayıtlarına ilk olarak yeşil domates kavata adıyla 1700'lerde girmiş ve sadece yeşil domates tüketilmiştir. Kırmızı halinin tüketilmemesinin iki sebebi vardı. Renginin kırmızıya gittiktçe bozulduğunun düşünülmesi ve kırmızı domatesin şeytan meyvesi olarak düşünülmesiydi.
Domatesi Osmanlıya tanıtan Halep'te 1799 - 1825 yılları arasında İngiliz Konsolosu olan John Baker'miş. Bu İngiliz domates tohumlarını Halep'te yetiştirip Osmanlıya getirmiş. Osmanlı Sarayı mutfak kayıtlarına göre domates Osmanlı mutfağına ilk olarak kavata adıyla, yeşil renkli ve yabani olarak girdi.
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip.
İnsan hayatında önemli bir yere sahip olan sebzelerin tarihçesini araştıran uzmanlar dünyanın bilinen en eskisinin bamya, patatesin anavatanının Güney Amerika, patlıcan'ın ise Doğu Asya kökenli ve binlerce yıldır bilinen sebze olduğunu ortaya koydular.
Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Kurumu, Antalya ve İzmir bölgelerinden domates ve biber ithalatı kısıtlamalarını kaldırdı. Geçen mayıs ayında Türkiye'den domates alım kotasını artıran Rusya, şimdi de iki şehre uyguladığı domates ve biber ithalatı kısıtlamasını kaldırdı.
Domates adı İspanyolca tomateden, gelmektedir, bu isim de Nahuatl dilinde tomatotldan alınmıştır.
Yaklaşık 28 çeşit domates var.
Avrupa'nın en lezzetli domatesi Tekirdağ'da yetişiyor.
San Marzano, bir İtalyan tadı. Gurme mutfakların vazgeçilmezi, ve ağzının tadını bilenlerin kurutulmuş domates deyince aklına ilk gelen elbette San Marzano domatesleri. İtalyada ilk kez konservelik, salçalık ve özellikle kurutulmuş domateslik üretilen San Marzano, 3-5 cm'lik küçük ve orta boy uzun domatesler veriyor.
Rakamlarla domates üretimi
Ülkelerin domates üretimine bakıldığında 2019 yılı itibarıyla 62,8 milyon tonluk üretimi ile Çin ilk sırada, 19 milyon tonluk üretimi ile Hindistan ikinci, 12,8 milyon tonluk üretimi ile Türkiye üçüncü ve 10,9 milyon tonluk üretimi ile ABD dördüncü sırada yer almaktadır.
Domates, dış ticarette taze ve dondurulmuş olarak değerlendirilen ürünler arasındadır. Dondurulmuş, kurutulmuş, konserve edilmiş ve salça olarak da dış ticareti yapılmaktadır. İthalat ise 2021 yılında 1.042 ton olup ithalatın 766 tonu (%73,5) Rusya, 174 tonu ise Belarus ile gerçekleşmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri