Genel olarak erkeği erkek, kadını da kadın yıkar. Karı ve kocanın birbirini yıkamaları hususuna gelince: Kadının, ölü kocasını yıkaması ittifakla caizdir. Nitekim Hz. Âişe'nin: "Geçmişi geri getirmek mümkün olsaydı Hz. Peygamber (asm)'i ancak hanımları yıkarlardı." dediği rivayet edilmiştir.
Hayır, yıkayamaz.
Yıkayacak kadın bulunamazsa, cenaze baştan ayağa örtülü olarak, akrabası, eline bez sararak, elini örtü altına sokup, teyemmüm yaptırır; çünkü ölünün avreti, dirinin avreti gibidir.
Bunun aksi durumda da hüküm aynıdır. 551- Ölü ve onu yıkayan, her ikisi de erkek veya kadın olursa, cenazenin avret dışındaki yerlerinin açık olması caizdir. Fakat elbise altından gusül verilmesi daha iyidir. 552- Ölünün avret yerine bakmak karı koca dışındakiler için haramdır.
Kadın cenazenin yüzüne mahremi olan erkeklerle, kadınların bakmaları caiz ise de mahremi olmayan erkeklerin herhangi bir zaruret bulunmadıkça bakmaları mekruh görülmüştür. Erkek cenazenin yüzüne kadınların bakmasında bir sakınca yoktur (Kâsânî, Bedâî', I, 304-305; Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, I, 531-532).
Dolayısıyla bir kadın veya erkeğin, vefat eden eşinin yüzüne bakmasında dinen herhangi bir sakınca yoktur (bkz. İbn Mâce, Cenâiz, 9; Beyhakî, es-Sünenü'l-Kübrâ, III, 398).
İlgili 16 soru bulundu
Gasilhane de "ölü yıkanan yer" anlamına gelir. Cenaze yıkayan kişinin erkek ya da kadın olması, terimi değiştirmez. Kadın ve erkek cenaze yıkayanların her ikisi de gassal olarak isimlendirilir. Cenaze erkek ise erkek tarafından kadın ise de kadın gassal tarafından yıkanması gerekir.
Bu bağlılık ruhani hayatta da sürer. Ancak kocası ölen kadın, 4 ay 10 gün bekledikten sonra isterse başka bir erkekle evlenir. İşte o zaman eski eşiyle nikâh bağı tamamen kesilmiş olur.
Öte yandan ölünün, kendi cinsinden biri tarafından yıkanması gerekir (Kâsânî, Bedâiu's-sanâi, I, 304). Dolayısıyla oğul/sütoğul annesinin cenazesini yıkayamaz. Yıkayacak kadın bulunamazsa, erkek evlat, annesine teyemmüm ettirir.
Bir erkek yoksul da olsa ebeveynine ve eşine bakmakla yükümlüdür.
annemi mi ? diye bir soru soramaz. Anne de eş de Allah'ın emanetidir. Ne eş istedi diye anneye zulmedebilir Müslüman ne de anne emretti diye eşine zulmedebilir.
Çocukların cinsel kimliklerini doğru öğrenmeleri ve yönelimlerinin ebeveynler tarafınca kontrol edilip dikkat edilmesi gerekildiğini uyaran uzmanlar, çocukların 3 yaşından sonra anne ve babalarınca yıkanmaması ve 7 yaşından sonra da kendi kendilerine yıkanması gerektiğini açıkladı.
Değerli kardeşimiz, Eşlerin üç ay veya daha fazla ayrı durmaları caizdir ve nikaha zarar vermez. Ancak altı aydan fazla ayrı durmamaları tavsiye edilmiştir.
“Allah'a ve ahiret gününe inanan bir kadın için ölmüş olan herhangi bir kimse için üç günden fazla yas tutması helal değildir. Ancak koca bundan müstesnadır; onun için dört ay on gün yas tutar (ve iddet bekler).” (Buhari, 1992:VI,186; Ebu Davud, 1992:II,722; Tirmizi, 1992:III,500;…)
Kadınlar kocaları öldükten ya da boşandıktan sonra hemen başka bir adamla evlenemezler. Bu duruma "iddet müddeti" adı verilir. Kocası ölmüş olan bir kadın yeniden evlenebilmek için hamile değilse en az 4 ay 10 gün beklemelidir. Ancak kadın hamile ise iddet müddeti doğum yapması ile tamamlanır.
Cenazeyi mezara baş, ayak ve beline bağlanan kuşaktan tutarak en yakınlarından iki veya üç kişi indirir. Kadınları, genellikle oğul, kardeş, baba, amca, dayı mezara indirebilir.
Din İşleri Yüksek Kurulundan Diyanet Haber'e verilen bilgide şu ifadeler kullanıldı: Adetli kadınlar, cenaze yıkayabilirler.
Yıkamanın soğuk suyla olması daha iyidir. Çünkü bu bedeni güçlendirir. Sıcak su bedenin kendini salmasını sağlar.
Râhûye, Müsned, III, 662; Müslim, “Cenâiz”, 27) olduğu belirtilmektedir. Bazı rivâyetlerde ise o anda ailesinin kendisine ağlamakta olduğu ölünün, aslında bu ağlama sebebiyle değil, dünyada işlediği günahlar sebebiyle azap çekmekte olduğu ifade edilmektedir (Buhârî, “Meğâzî”, 8; Müslim, “Cenâiz”, 26).
Buna göre iddet; kocası vefat eden, karı koca hayatı yaşadıktan sonra boşanan ya da fesih yöntemiyle nikâhı sona eren kadı- nın nikâhtan kalan izlerin temizlenmesi için kurallarına uyarak başka bir nikâh arayışına girmeden beklemesi gereken zaman dilimidir.
Dul ve yetim aylığı ödemeleri, vefat eden sigortalının emekli maaşına göre hesaplanmaktadır. Son olarak en düşük emekli maaşı alt sınırı 7.500 liraya yükseltildi. Ara zam ile birlikte en düşük yüzde 50 oranında hisse alan dul maaşı 3.750 lira oldu.
Birbirleriyle uzun süre görüşmeyen eşlerin nikâhları zarar görür mü? Nikâh, ya boşanmak ya akdin feshi veya ölümle sona erer. Bunlardan biri olmadıkça eşlerin uzun süre ayrı kalmaları nikâhlarına herhangi bir zarar vermez.
el Cevab: Kaynanaya küfür veya fahiş küfür etmek sebebiyle nikâh bitmiş olmaz. Not: Küfrün fahişliği kaynanayla alakalı ise kullanılan sözcükler ve söylenen şeylerin gerçekliği dikkate alınmak zorundadır.
el Cevab: Zina sebebiyle nikah düşmez. Zina meşru boşanma sebeplerindendir.
Çocuklarınızı kendi başına banyo yapmalarına izin vereceğiniz yaş aralığı yedi ila on yaş aralığı olması gerekiyor. Mutlaka çocuklarınızı altı ve yedi yaşından sonra kendi başına banyo yapmalarını sağlayacak adımları anne ve babaların atmaları gerekiyor.
2. çocukluk evresinden itibaren, çocuğun gelişimine göre 8 yaşa kadar yalnız banyo yapmayı öğrenmiş olması gerekir. babası annesi yok. Kızı artık kendi yıkanabilecek bir yaşa gelene kadar yaptırabilir tabii. Annesi de o zamana kadar yıkayabilir. Anne-baba diye bir ayrım yok bence bu konularda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri