Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan mezeler, yemeklerin yanında aperatif olarak sunulur. Genellikle soğuk bir şekilde servis edilen mezeler, hem ana yemek öncesinde, hem de çilingir sofralarında yerini alır.
Bunun dışında yoğurtlu salatalar, özellikle içinde sarımsak varsa hava almayan kaplarda 3-4 güne kadar saklanabilir. Salatalar da, mutlaka buzdolabında muhafaza edilmelidir.
Mezelerin hazırlanmasında görev alan kişiler de soğuk mezeci adı ile bilinir. Bir restoran için soğuk mezeci nedir sorusuna şu şekilde yanıt verilebilir; mutfak bölümünde meze hazırlamaktan sorumlu kişidir.
zeytinyaglilar, beyaz peynir, haydari ve bunlara benzer * soguk yenen meze topluluguna verilen addir. çoğu zaman ara ve ana sıcaklardan daha lezzetli olan yemek çeşitleridir, dadından yenmez. rakıyla en iyi giden mezedir. ara sıcak ve ana sıcak soğutmadan yenmesi gerekir.
İlgili 37 soru bulundu
Zengin Tarifi Nasıl Yapılır? Kahvaltılarda yemeklerin kebapların yanına sunabileceğiniz bir iştah açan bir meze-salata. Domates ,soğan ,maydanoz ve naneyi ince ince doğruyoruz, üzerine baharatları yağı ekşisini diğer malzemelerle birlikte karıştırıp sunuma hazırlıyoruz. Afiyet olsun.
Ülkemizde ve Ortadoğu'da meze, İtalya'da antipasta, Fransa'da (Hors d'ouvre) ordövr, İspanya'da tapas, Magrip ülkelerinde ise mukabalat diye isimlendirilir. Mutfakta soğuk mezeleri soğukçu tabir ettiğimiz Chef Garde Manger hazırlar. Chef Entermetier tarafından hazırlanır.
Meze (Yunanca μεζές; Bulgarca, Sırpça, ve Makedonca мезе, Karadağ dilinde Meza) Doğu Akdeniz'de ve özellikle Türk mutfağında yer alan bir yiyecek grubudur. Genelde soğuk servis edilir. Ana yemek öncesi aperitif olarak yenildiği gibi, çilingir sofralarının da vazgeçilmez öğesidir.
Açık büfelerde servis edilir. Süslü, dekore edilerek hazırlanır, soğuk büfe, açık büfenin en çekici köşesidir. Kokteyllerde servis edilir Minik lokmalar halinde düzenlenir, kokteyl yiyecekleri hazırlanırken mezelerden yararlanılır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıkladığı en iyi 10 meze listesinde bakın neler var: Fava, mercimek köftesi, deniz börülcesi, ezme, çerkez tavuğu, paçanga, pastırmalı humus, içli köfte, karides güveç, balık kokoreç.
Mutfakta soğuk mezeleri soğukçu tabir ettiğimiz Chef Garde Manger hazırlar. Gerekiyorsa ön hazırlığı yapılmış sıcakları da pişirerek servise hazırlayabilir. Ancak otellerde sıcaklar ilgili bölümlerde hazırlanırlar. Börekler pastanede, diğerleri chef entermetier tarafından hazırlanır.
Yoğurtlu sarımsaklı salataları servisten bir gün önce hazırlayıp buzdolabında hava almayacak şekilde saklayıp ertesi gün şöyle bir karıştırdıktan sonra servis tabağına alarak güzelce süsleyip servi edebilirsiniz.
Türk mutfağı denildiğinde ilk akla gelen mezeler; topik, köpoğlu, şakşuka, lakerda, çiroz, hamsi tava, tarama, acılı ezme, borani, barbunya pilaki, çerkez tavuğu, çiğ köfte, deniz börülcesi, humus, fava, muhammara, kabak çiçeği dolması ve midye dolmadır.
Karıştırma kabına süzme yoğurdu alalım. Diğer taraftan beyaz peyniri çatalla ezerek ufalayalım, dereotunu ince ince kıyalım. Süzme yoğurdun üzerine peynir ve dereotunu ilave edelim. Son olarak naneli tereyağı, ezilmiş sarımsak, tuzu ekleyerek karıştıralım.
1 kg yaklaşık 8-10 kişiliktir. 1 kg fiyatıdır. 1 kg yaklaşık 8-10 kişiliktir. Arkadaş buluşmalarının sıcaklığına lezzet katan, düğün menülerini şenlendiren mezeleri herkes sever.
Daha önce hiç denemediğiniz tariflerden bile enfes sonuçlar alabileceksiniz. Yılbaşı için mezeler arayanlara fava, acılı ezme, Rus salatası, humus, babagannuş, haydari, muhammara, şakşuka, tarator gibi en sevilen yılbaşı meze tarifleri sizleri bekliyor!
Çoğunlukla yağlı peynir, zeytinyağlı mezeler, tuzlu çerezler, turşu, balık mezeleri çilingir sofrasının klasiklerindendir. Kavun ve beyaz peynir, pilaki, cacık gibi klasik mezelerle, dünya mutfağından benzer niteliklere sahip birçok yiyecek de rakı sofrasında bulunabilir.
Ülkemizde ve Ortadoğu'da “Meze”, İtalya'da “Antipasta”, Fransa'da (Hors d'ouvre) “Ordövr”, İspanya'da “Taps”, Magrip ülkelerinde ise “Mukabalat” diye isimlendirilir.
Aşçının düş gücüne bağlı olarak sonsuz çeşitlilik gösterebilirse de, klasik bir ordövr tabağında havyar, kabuklu deniz ürünleri, pâté, marinatlı ya da soslu sebzeler, küçük börek ve kanepeler bulunur. Ordövr yemek öncesinde olduğu gibi, içki ile de sunulabilir.
Ordövr, Fransızca kökenli bir kelime olup “esas yemeğin dışında” anlamına gelmektedir. Sıcak ve soğuk olarak servis edilebilen ordövr tabağı, ülkemizde bilinen ismiyle meze tabağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri