Pika Sendromu Sindirim sorunlarına, boğulmaya ve zehirlenmelere yol açabilir. Pika sendromu genetik yatkınlık, can sıkıntısı, stres, erken dönemde sütten kesilme, sahip olunan kronik hastalıklar, beslenme yetersizlikleri gibi çeşitli nedenlerle oraya çıkabilir.
Bu gibi durumlarda tek çözüm cerrahi müdahaledir. Kedinizin bir cisim yuttuğundan şüpheleniyorsanız zaman kaybetmeden veteriner hekiminize danışın. Pika Sendromu Yaşayan Kediler İçin Neler Yapılmalı? Bu sendrom yaşayan kediler için muhakkak bir veteriner hekimden yardım alınmalıdır.
Pika Sendromu Tedavisi
Çoğu zaman yeme bozuklukları düzeltildiği ve eksik olan mineral ve besinler yerine konulduğu zaman bu durum ortadan kalkar. Demir eksikliği tespit edildiği zaman karaciğer, kırmızı et, pekmez, yumurta, baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir.
Pika sendromu, besin olarak kabul edilmeyen maddelerin (örneğin toprak, kil, kömür, taş, cam, kurşun, saç, yün, kibrit, buz) en az bir aydır devamlı ve ısrarlı olarak yenilmesi şeklinde tanımlanan bir yeme bozukluğudur.
Kedilerde anemi gözlendiğinde kedilerin enerjileri düşük olur, oyunlara ilgi göstermezler ve her zamankinden çok uyumaya başlarlar. Kedilerin diş etlerinde kırmızı kan hücrelerinin yıkımına bağlı olarak beyazlaşma ve sararma olabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Hastalığa yakalanan kediler 2-6 gün sonra ilk belirtileri göstermeye başlarlar. Yüksek ateş, iştahsızlık, kilo kaybı ve depresyon gözlenir. Daha sonra kusma ve ishal ortaya çıkar. Yavru kedilerde hastalık çok hızlı seyreder ve genellikle ilk belirtilerin görülmesinden yaklaşık 12 saat sonra ölüm şekillenir.
Yaşamı paylaştığınız sevimli dostlarınızın doğru beslenme için ihtiyaç duyduğu birçok besin takviyesi bulunur. Bunlar arasındaki suda çözünenler; C ve B vitamini ile folik asit şeklindedir. Dostlarınızın sağlıklı olması için ihtiyaç duyduğu yağda çözünenler ise A, D, E ve K vitaminleridir.
Pika sendromu, tedavi edilmezse oldukça kötü sonuçlar doğuracaktır. Bu sonuçlar; ağızda kötü koku oluşumu, diş çürüğü, dehidratasyon şeklinde sıralanacaktır. Tüketilen maddelerin sindirilmemesi ile bağırsak yırtılması, bezoar gibi durumlar görülebilir.
Pika sendromunun kesin nedeni bilinmiyor; ama çoğunlukla psiko-sosyal gelişim bozuklukları nedeniyle bazen de bazı besin eksikliklerinden dolayı pika görülüyor. Besinsel eksikliklerden demir, kalsiyum, çinko, B1 vitamini, B6 vitamini gibi eksikler de pika sendromu görülebildiği bildirilmişse de nedeni açıklanamamış.
Pika Sendromu
Pika sendromuna sahip olan kediler kumaş, karton, plastik ve pamuk gibi şeyleri yiyebilirler. Genç kedilerde görülme sıklığı daha fazla olan bu yeme bozukluğu oldukça tehlikelidir. Sindirim sorunlarına, boğulmaya ve zehirlenmelere yol açabilir.
Pika sendromu nedir; “Pica” Latince kökenli bir isimdir. Kelime, saksağan kuşu manasına gelir ve bu kuşun en belirgin özelliği ayırt etmeksizin önüne gelen her şeyi yemesidir. Halk arasında toprak yeme hastalığı olarak bilinen bu sendrom ise bir tür yeme bozukluğudur.
Toprak, kil, tebeşir, kömür gibi nesneleri yeme alışkanlığı tıpta pika sendromu olarak adlandırılıyor. Pika sendromunun ismi halk arasında fazla bilinmese de demir, çinko, kalsiyum eksikliği gibi nedenler ile kişiler bu maddeleri yeme eğilimine giriyor.
Bu süreç genellikle gebeliğin ilk 3 ayında ortadan kalkarken bazı anne adaylarında daha ileri gebelik haftalarına kadar devam edebilmektedir.
Böbrek hastalarında demir, çinko, kalsiyum gibi vitamin ve minerallerin vücuda yeterli emilimi sağlanamaz. Vücutta oluşan vitamin ve mineral eksikliği sonucunda pika sendromu gelişebilir.
Pika, yiyecek olmayan maddelerin yenmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Hayvanlarda ve özellikle bağırsak paraziti bulunan, dolayısıyla demir eksikliği bulunan çocuklarda görülen bir hastalık olarak bilinir. Pika çiftlik hayvanlarında, özellikle de sığırlarda görülür.
Kedilerde pika sendromu tedavisi için mutlaka bir veteriner hekime gitmelisiniz.
Bu hastalığa sahip kişiler bir oturuşta veya çok kısa bir sürede aşırı miktarlarda yemek yerler. Bu aşırı yeme davranışına halk arasında 'tıka basa yeme' adı verilir. Aşırı yeme hastalığındaki tıka basa yeme davranışı kişiyi rahatlatır ve kişi yeme davranışı üzerindeki kontrolünü kaybeder.
Çocuklarda Toprak, Kum, Metal Gibi Maddeleri Yeme Dürtüsü
Bu bir dürtüdür. Ve çocuklar bu gıda dışı maddeleri ellerinde olmayan içinden gelen dürtülerle yeme eğilimindedirler. Bunun altında yatan nedenlerden bazıları vücutta demir, çinko, bakır gibi elementlerin eksikliğindendir.
Besin niteliği ve besleyiciliği olmayan maddelerin yenilmesi durumunu ifade eden pika sendromunda yenilen maddeler genellikle sabun, toprak, kil, metal, buz, kum, plastik, bez, kireç, kâğıt, saç, kibrit ucu, tebeşir, boya, para gibi maddelerdir.
Pika sendromunun ortaya çıkmasındaki en önemli etken demir eksikliği olarak kabul edilir.
Burak Uz, 'pika' olarak adlandırılan, insanlarda toprak, kireç, cam, plastik gibi besin değeri olmayan yabancı madde yeme alışkanlığının daha çok demir eksikliğine bağlı kansızlık ile ortaya çıkan bir hastalık olduğunu söyledi.
Eğer kedinize fazla yemek vermeye çalışırsanız, bu kedinizin sağlığını olumsuz etkileyebilir. 1 haftalığa kadar yavru kediler 2 – 3 saatte bir beslenmeli, 2 haftalık yavru kediler 4 – 6 saatte beslenmeli, 3 haftalık ve daha büyük yaştaki kediler ortalama 6 – 8 saatte bir beslenmelidir.
Peki kediler yoğurt yiyebilir mi? Cevap ise: Evet. Yaygın bir kedi maması olmasa da, sade yoğurt, yağsız genellikle güvenlidir ve hatta patili dostunuz için sağlıklı olabilir. Yunan yoğurdu, kedinizi besleyebileceğiniz en iyi yoğurtların kremasıdır.
Yavru kedilerden yetişkin kedilere porsiyonlar
Yavru kedi 6 aylık olana kadar günde 3-4 öğünle beslenmelidir. Bundan sonra günde 2-4 öğün tavsiye edilir. 12 aylık olduklarında, yavru kediler günde iki öğün şeklinde yetişkin mamaları için hazırdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri